Artisjokk med rømme- og ansjosmajones
Oppskrift på kokte ferske artisjokker i sesong. Her tilberedes ferske artisjokker, og serveres med herilg, tykk aioli med rømme og ansjos.
Middels•40 min•4 personer
Ingredienser
- 4 stykk artisjokk
- 2 l vann
- 1 stykk sitron, (saften av denne)
- 1 ss salt
- 1 ss pepperkorn
Rømme- og ansjosmajones
- 1 stykk eggeplomme
- 6 stykk salte italienske ansjos
- 1 ss hvitvinseddik
- 1 ss Dijonsennep
- 1 ts flaksalt
- 1 ts pepper
- 1 stykk hvitløksfedd
- 1.5 dl nøytral olje
- 3 dl TINE® Seterrømme
- 2 ss hakket bladpersille
Slik gjør du
1
Trim artisjokkene ved å kutte tuppen ca. 2 cm og klipp ned de ytterste grove bladene. Åpne bladene på artisjokken litt og skyll godt i kaldt vann.
2
Kok opp artisjokker, vann, sitronsaft, salt og pepperkorn. Legg på lokk, reduser varmen og la småkoke i ca. 35 minutter. Sil av vannet og legg artisjokkene opp ned på kjøkkenpapir for å renne av seg.
3
Ha eggeplomme, ansjos, hvitvinseddik, dijonsennep, flaksalt og pepper i kjøkkenmaskin med knivblad. Press og tilsett hvitløk og kjør blandingen jevn. Spe olje i en tynn stråle mens maskinen går, til konsistensen er som tjukk majones.
4
Vend inn seterrømme og finhakket bladpersille i sausen. Server artisjokker med rømme- og ansjosmajones og sitronbåter.
TipsArtisjokker spises ved å dra av blad for blad fra utsiden av blomsten. Dypp bladene i sausen og spis av det nederste myke grønnsakskjøttet. Innerst i blomsten er det en hårete kjerne som løftes forsiktig av, under håret er artisjokkhjerte, selve indrefileten på artisjokken.