Artisjokk med rømme- og ansjosmajones

Artisjokk med rømme- og ansjosmajones

0
1
Middels40 min
Ferske artisjokker i sesong får fantastisk følge av en tykk aioli med rømme og ansjos.

Ingredienser

Antall porsjoner

  • 4 stk
    artisjokk
  • 2 l
    vann
  • 1 stk
    sitron (saften av denne)
  • 1 ss
    salt
  • 1 ss
    pepperkorn

Rømme- og ansjosmajones

  • 1 stk
    eggeplomme
  • 6 stk
    salte italienske ansjoser
  • 1 ss
    hvitvinseddik
  • 1 ss
    Dijonsennep
  • 1 ts
    flaksalt
  • 1 ts
    pepper
  • 1 stk
    hvitløksfedd
  • 1 ½ dl
    nøytral olje
  • 3 dl
  • 2 ss
    hakket bladpersille

Til servering

  • 1 stk
    sitron i båter

Slik gjør du det

  1. 1

    Trim artisjokkene ved å kutte tuppen ca. 2 cm og klipp ned de ytterste grove bladene. Åpne bladene på artisjokken litt og skyll godt i kaldt vann.

  2. 2

    Kok opp artisjokker, vann, sitronsaft, salt og pepperkorn. Legg på lokk, reduser varmen og la småkoke i ca. 35 minutter. Sil av vannet og legg artisjokkene opp ned på kjøkkenpapir for å renne av seg.

  3. 3

    Ha eggeplomme, ansjos, hvitvinseddik, dijonsennep, flaksalt og pepper i kjøkkenmaskin med knivblad. Press og tilsett hvitløk og kjør blandingen jevn. Spe olje i en tynn stråle mens maskinen går, til konsistensen er som tjukk majones.

  4. 4

    Vend inn seterrømme og finhakket bladpersille i sausen. Server artisjokker med rømme- og ansjosmajones og sitronbåter.

Tips

Artisjokker spises ved å dra av blad for blad fra utsiden av blomsten. Dypp bladene i sausen og spis av det nederste myke grønnsakskjøttet. Innerst i blomsten er det en hårete kjerne som løftes forsiktig av, under håret er artisjokkhjerte, selve indrefileten på artisjokken. 

Del denne oppskriften: