Stor pepperkakeborg

Stor pepperkakeborg

2
16
Utfordrende180 min
Å bake er en sosial og morsom aktivitet å gjøre sammen med barna. Selv om det tar litt tid å lage selve pepperkakeborgen, er det vel verdt strevet når den står der ferdig pyntet i all sin prakt. Det er ikke alle som kan skilte med å ha laget en hel borg i julestria - og som i tillegg smaker kjempegodt!

Ingredienser

Antall stykker

 • 4 stk
  egg
 • 5 dl
  sukker
 • 500 g
  mørk sirup
 • 250 g
 • 1 ts
  malt kanel
 • 1 ts
  malt pepper
 • 1 ts
  malt ingefær
 • 1 ts
  malt nellik
 • 1 ts
  hornsalt
 • 1200 g
  hvetemel

Melisglasur

 • 2 stk
  eggehviter
 • 400 g
  melis

Slik gjør du det

 1. 1

  Visp egg og sukker til eggedosis. Smelt sirup og smør i en litt stor kjele. Avkjøl blandingen litt. Bland sammen det tørre og ha det i kjelen. Elt deigen ferdig der. Deigen blir lettest å kjevle hvis du lar den hvile kjølig til neste dag.

 2. 2

  Sett stekeovnen på 200 °C og ta fram stekeplater med bakepapir.

 3. 3

  La deigen ligge i kjøleskapet og ta bare ut litt og litt som du arbeider med. Det er lettere å kjevle små leiver av den store deigen. Ta passende biter og kjevle på et lett melet bord. Kjevle ut til ca. 3 mm tykkelse.

  Mønster pepperkakeborg

  Tips

  Du kan godt lage litt struktur i deigen med en sløv kniv eller lignende, før delene stekes. Print ut mønster her!

Mønster til borgen

 1. 4

  Last ned og skriv ut mønsteret til pepperkakeborgen og tegn de ulike delene over på matpapir som du skjærer deigen ut etter.

  Tips

  Lag noen flere av detaljene til borgen i tilfelle noen går i stykker.

 2. 5

  Lag to tårn. Hvert tårn består av: Tak og gulv: 7 x 7 cm x 2 stk. Vegger: 22 cm høy x 7 cm bred 8 stk. Skytterskår: 3 cm høy og 7 cm bred x 8 stk. Tårnspiss: 5 cm høy x 3 cm bred x 8 stk. Skjær ut vindusruter. Hovedvegger: 16 cm x 16 cm x 3 stk. Lag den hovedveggen med en dør med 5 cm høy og 3 cm bred bue i mellom. Bakvegg og vegger til borg: 13 cm bred x 10 cm høy x 10 stk. (eller lag flere hvis du ønsker større borg). Skytterskår til borgen og alle ytterveggene: 16 cm bred x 3 cm høy x 1 stk. (front) 13 cm bred og 3 cm høy x 12 stk. (sidene på hovedborgets tak pluss topp på mur.) Tak til borgen: 16 cm x 16 cm x 1 stk. Hakk: Skjær ut 2 stk. 3 cm x 3 cm, kvadratiske hjørner i den bakerste delen av hovedtaket. Dette for å gi støtte til tårnene.

  Tips

  Lag gjerne noen flere vegger. De kan du ha til løperer foran borgen og sette godterier på.

 3. 6

  Legg de ferdige delene over på stekeplaten. Husk å skjære ut tårn, rekkeverk osv før stekingen. Stekes midt i ovnen i 10-12 minutter, avhengig av hvor tykke kakene er. Avkjøl delene på flat rist.

 4. 7

  Avkjøl delene til borgen før du begynner monteringen. Noen foretrekker å dekorere veggene før de settes sammen, mens taket er lettest å pynte når det er montert.

Karamell-lim

 1. 8

  Lag karamell-lim av sukker, smeltet i stekepanne. *Pass på når du smelter sukkeret slik at det ikke blir for brunt. Lyst "lim" mellom vegger og tak er mer dekorativt. Dette limet er svært varmt og dermed en jobb kun for voksne.

Dekorasjon

 1. 9

  Til dekor er det fint å bruke ulike godterier som non-stop, seigmenn, melkerull og marshmallows. Rullet eller formet marsipan er også veldig dekorativt.

Melisglasur

 1. 10

  Visp eggehviten lett. Visp inn litt melis av gangen til massen blir så fast at den danner myke topper. Juster med mer eller mindre melis. Sprøytepose får du kjøpt ferdig med ulike tuter med forskjellig størrelse på hullene. Hvis du ikke har sprøytepose, går det fint å lage kremmerhus av matpapir som du vikler rundt hånden til en kjegle. Klipp et lite hull i tuppen.

Tips

Lag deigen dagen før og la den hvile i kjøleskapet natten over. Da vil den bli lettere å kjevle ut.

Del denne oppskriften: