Pepperkakestall

Pepperkakestall

Kommentarer 2
 • Middels
 • 90 min
En enkel, men dekorativ krybbe er en flott juledekorasjon som tar oss tilbake til evangeliets budskap. Med hyrder, engler og Jesusbarnet i en stall blir det julestemning i stuen. Her har vi pyntet meget enkelt med melisglasur og sølvkuler.

Ingredienser

Antall porsjoner

2 stk egg
2 ½ dl sukker
250 g mørk sirup
125 g TINE Meierismør
½ ts malt kanel
½ ts malt pepper
½ ts malt ingefær
½ ts malt nellik
½ ts hornsalt
600 g hvetemel

Melisglasur:

1 stk eggehvite
200 g melis

Slik gjør du det

  1. Visp eggene og sukkeret til eggedosis. Smelt sirup og smøret i en litt stor kjele. Avkjøl blandingen litt. Bland sammen det tørre og ha det i kjelen. Elt deigen ferdig der. Deigen blir lettest å kjevle hvis du lar den hvile kjølig til neste dag.
  2. Sett stekeovnen på 200°C og ta fram en stekeplate med bakepapir.
  3. La deigen ligge i kjøleskapet og ta bare ut litt og litt som du arbeider med. Det er lettere å kjevle små leiver av den store deigen. Ta passende biter og kjevle på et lett melet bord. Kjevle ut til passe tykkelse og skjær eller trykk ut vegger, tak o.l.
   Tips!

   Lagre og skriv ut mønsteret til pepperkakestallen og tegn de ulike delene over på matpapir eller lignende, som du skjærer deigen ut etter.

   Mønster-Pepperkakestall
  4. Legg de ferdige delene over på stekeplaten. Husk å skjære ut stjernen i bakveggen før du steker. Stekes midt i ovnen i ca. 10-12 minutter, avhengig av hvor tykke kakene er. Avkjøl delene på flat rist.
  5. Avkjøl delene til huset før du begynner monteringen. Noen foretrekker å dekorere veggene før de settes sammen, mens taket er lettest å pynte når det er montert.
 1. Karamell-lim:

  1. Lag karamell-lim av sukker, smeltet i stekepanne. Dette bruker du til å holde vegger og tak sammen med. Men husk at dette limet er svært varmt og er en jobb for voksne.
 2. Dekorasjon:

  1. Til dekor er det fint å bruke ulike godterier som non-stop, seigmenn, melkerull og marshmallows. Eller bare hvit melisglasur og noen spiselige sølvkuler, hvis du ønsker å holde det enkelt. Du kan også lage vanlige pepperkakefigurer av denne deigen.
 3. Melisglasur:

  1. Visp eggehviten lett. Visp inn litt melis av gangen til massen blir så fast at den danner myke topper. Juster med mer eller mindre melis. Sprøytepose får du kjøpt ferdig med ulike tuter med forskjellig størrelse på hullene. Hvis du ikke har sprøytepose, går det fint å lage kremmerhus av matpapir som du vikler rundt hånden til en kjegle. Klipp et lite hull i tuppen.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

 • Ida

  7 år siden
  Her er det ikke mulig å åpne mønsteret.

  Kommenter  (0)

  • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

   7 år siden
   Hei Ida! Takk for at du gjorde meg oppmerksom på dette. Mønsteret er nå tilgjenglig på lenken over. Lykke til med stallbyggingen!

   Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat