Små pepperkakehus

Små pepperkakehus

Kommentarer 8
  • Middels
  • 60 min
Det er så mye gøy man kan lage av en god pepperkakedeig. Bare se på disse fantastisk søte og gode pepperkakehusene som du kan henge på et krus fylt med for eksempel deilig julegløgg. Målene for de små husene finner du i fremgangsmåten og i tips-feltet under. Dette er en stor pepperkakeoppskrift, så her kan du lage mange, små pepperkakehus, eller noe annet morsomt du velger å bruke deigen til. God fornøyelse!

Ingredienser

Antall porsjoner

Hjemmelaget pepperkakedeig

2 stk egg
2 ½ dl sukker
250 g mørk sirup
125 g TINE Meierismør
½ ts malt kanel
½ ts malt pepper
½ ts malt ingefær
½ ts malt nellik
½ ts hornsalt
600 g hvetemel

Melisglasur:

1 stk eggehvite
200 g melis

Slik gjør du det

    1. Visp eggene og sukkeret til eggedosis. Smelt sirup og smøret i en litt stor kjele. Avkjøl blandingen litt. Bland sammen det tørre og ha det i kjelen. Elt deigen ferdig der. Deigen blir lettest å kjevle hvis du lar den hvile kjølig en god stund, gjerne til neste dag.
    2. Sett stekeovnen på 200°C og ta fram en stekeplate med bakepapir.
    3. La deigen ligge i kjøleskapet og ta bare ut litt og litt som du arbeider med. Det er lettere å kjevle små leiver av den store deigen. Ta passende biter og kjevle på et lett melet bord. Kjevle ut til passe tykkelse, ca 3 mm og skjær eller trykk ut veggene og takene i huset. Mål og mal til mønsteret kan du laste ned og printe ut her
    4. Legg de ferdige delene over på stekeplaten. Husk å skjære ut en passe "døråpning" til forsiden og baksiden av huset, slik at du får festet det fast på koppen (trykk på hovedbildet for å se det i sin helhet). Stek delene til de små pepperkakehusene midt i ovnen i ca 10-12 minutter, avhengig av hvor tykke kakene er. Avkjøl delene på flat rist.
    5. Avkjøl delene til huset før du begynner monteringen. Noen foretrekker å dekorere veggene før de settes sammen, mens taket er lettest å pynte når det er montert.
  1. Karamell-lim:

    1. Lag karamell-lim av sukker, smeltet i stekepanne. Dette bruker du til å holde vegger og tak sammen med. Men husk at dette limet er svært varmt og er en jobb for voksne!
  2. Melisglasur:

    1. Visp eggehviten lett. Visp inn litt melis av gangen til massen blir så fast at den danner myke topper. Juster med mer eller mindre melis. Sprøytepose får du kjøpt ferdig med ulike tuter med forskjellig størrelse på hullene. Hvis du ikke har sprøytepose, går det fint å lage kremmerhus av matpapir som du vikler rundt hånden til en kjegle. Klipp et lite hull i tuppen og sprøyt på. Feste på pynten over før melisglasuren stivner helt.
Tips!

Til dekor er det fint å bruke ulike godterier som knust non-stop, oppdelt seigmenn, hakket melkerull og små marshmallows. Knuste polkagriser er også meget dekorativt. Bruk fantasien! Du kan også lage vanlige pepperkaker av denne deigen.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Marit

    2 år siden
    Montering av pepperkakehus :smelt vanlige smørbukk karameller forsiktig i ei panne. Fungerer fint og smaker godt

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Marit, takk for at du deler tipset ditt med oss, man kan også bruke royal ising :) God jul!

      Kommenter  (0)


  • Heidi

    5 år siden
    Nå har jeg laget disse små husene, og de ble kjempesøte! Jeg brukte meliskristyr i stedet for karamell-lim, og det fungerte helt fint. Nå står de og tørker på benken, klare til pynting i morgen!

    Kommenter  (1)

    • Oda Smeby Christensen

      5 år siden
      Så spennende! Ønsker deg en riktig god jul!

      Kommenter  (0)


  • Marit

    5 år siden
    Hvor lenge holder denne deigen seg i kjøleskap?

    Kommenter  (0)

    • Kristine Mangerud, Webredaktør

      5 år siden
      Hei Marit! Deigen holder seg lenge i kjøleskap, i hvert fall 2 uker. Lykke til med pepperkakehusene!

      Kommenter  (0)


  • Marthe

    6 år siden
    Ufattelig søte!

    Kommenter  (2)

    • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

      6 år siden
      Ja, ikke sant?! OG i tillegg er de veldig gode! :)

      Kommenter  (2)


Det er mye kjærlighet i god mat