Små pepperkakehus

Små pepperkakehus

13
53
Middels60 min
Det er så mye gøy man kan lage av en god pepperkakedeig. Bare se på disse fantastisk søte og gode pepperkakehusene som du kan henge på et krus. Målene for de små husene finner du i fremgangsmåten og i tips-feltet under. Husk at pepperkakedeigen må ligge kald en stund før du kjevler den ut, så det beste er om du lager den dagen før. 

Ingredienser

Antall stykker

Pepperkakedeig

Melisglasur

 • 1 stk
  eggehvite
 • 200 g
  melis

Til montering

 • 200 g
  sukker

Slik gjør du det

 1. 1

  Til denne oppskriften kan du bruke utstikkersett til små pepperkakehus, eller printe ut malen og klippe ut delene. Husk at pepperkakedeigen må ligge kald en stund før du kjevler den ut, så det beste er om du lager den dagen før.

 2. 2

  Bland smør, sirup, sukker i en kjele. Varm opp på middels varme til alt er helt smeltet. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe.

 3. 3

  Rør i fløte og sikt i krydder, bakepulver og mel. Deigen kan godt være løs, for den kommer til å bli fastere i kjøleskapet.

  Tips

  Legg gjerne deigen i en bolle hvor innsiden er kledd med plastfolie eller legg hele i en brødpose for at du lettere vil få ut deigen når den har ligget kaldt.

 4. 4

  Sett stekeovnen på 180°C og ta fram en stekeplate med bakepapir. La deigen ligge i kjøleskapet og ta bare ut litt og litt som du arbeider med. Det er lettere å kjevle små leiver av den store deigen. Ta passende biter og kjevle på et lett melet bord. Kjevle først på benken, men flytt så deigen over på bakepapir og kjevle ut til passe tykkelse, 2-3 mm. Ved å kjevle deigen ut på bakepapiret og skjære ut delene der, slipper du eventuelle forskyvninger eller endringer på delene.

 5. 5

  Stans ut deler med små pepperkakehusformer, eller klipp ut delene i malen og skjær rundt malene. Husk å skjære ut en passe "døråpning" til forsiden og baksiden av huset, slik at du får festet det fast på koppen. Bredde på døråpningen er ikke angitt da det avhenger av tykkelsen på kruset du bruker. Stek delene til de små pepperkakehusene midt i ovnen i 10-12 minutter, avhengig av hvor tykke kakene er. Avkjøl delene på rist.

  Tips

  Avkjøl delene til huset før du begynner monteringen. Noen foretrekker å dekorere veggene før de settes sammen, mens taket er lettest å pynte når det er montert.

Til montering

 1. 6

  Smelt sukker i en tykkbunnet stekepanne på medium varme til det er helt flytende og fått en gylden farge. Trekk vekk fra varmen og bruk det smeltede sukkeret til montering. Vær forsiktig for dette er varme saker. Dypp den ene kortsiden av langveggen i det smeltede sukkeret og fest på den ene kortsiden av huset. Fortsett til hele huset er montert. Hvis sukkeret i pannen stivner mens du jobber, kan du sette det tilbake på varmen og varme det forsiktig på svak varme til det er flytende igjen.

Melisglasur

 1. 7

  Visp eggehviten lett. Visp inn litt melis av gangen til massen blir så fast at den danner myke topper. Juster med mer eller mindre melis. Sprøytepose får du kjøpt ferdig med ulike tuter med forskjellig størrelse på hullene. Hvis du ikke har sprøytepose, går det fint å lage kremmerhus av matpapir som du vikler rundt hånden til en kjegle. Klipp et lite hull i tuppen og sprøyt på. Feste på pynten over før melisglasuren stivner helt.

Tips

Til dekor er det fint å bruke ulike godterier som knust non-stop, oppdelt seigmenn, hakket melkerull og små marshmallows. Knuste polkagriser er også meget dekorativt. Bruk fantasien! Du kan også lage vanlige pepperkaker av denne deigen.

Del denne oppskriften: