Sjakkruter

Sjakkruter

Kommentarer 20
 • Enkel
 • 60 min
 • 10 min
Disse klassiske julekakene er så enkle og gode at de fint kan brukes til andre anledninger også. Som sjakk-VM, for eksempel, eller bare når du vil ha noe godt til kaffen.

Antall stykker

Ingredienser

5 dl hvetemel
2 ½ dl melis
200 g TINE Meierismør
2 ts vaniljesukker
1 ss kakao

Slik gjør du det

  1. Smuldre mel og melis med mykt smør og elt til en jevn deig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med knivblad så går det ekstra fort.
  2. Del deigen i to, der en del er litt større enn den andre. Kna vaniljesukker inn i den største delen og kakao inn i den minste delen.
  3. Del kakaodeigen i fire emner og vaniljedeigen i fem emner. Rull hvert emne til jevne pølser, ca. 1,5 cm i diameter, og press kantene flate mot arbeidsbordet. Legg pølsene i sjakkrutemønster, nederste rad skal være hvit, brun, hvit. Mellomraden skal være brun, hvit, brun og øverste rad gjentar hvit, brun, hvit.
   Tips!

   Du kan også lage sjakkruter med fire pølser, to hvite og to brune. Da deler du deigen i to like deler før du knar inn kakao og vaniljesukker, og hver av disse deigene også i to like deler, som du setter sammen.

  4. Press pølsene lett sammen og form sidene rette ved å presse mot bordplaten. Pakk i plast og la deigen sette seg i kjøleskapet i minst 30 minutter.
  5. Sett ovnen på 175 °C. Del sjakkpølsen i skiver på 0,5 cm med en skarp kniv så kantene holder seg rette og fine. Legg kakene på et stekebrett med bakepapir. Stek midt i ovnen i 8-10 minutter, pass på at de ikke blir for gylne, det ødelegger litt av sjakkrute-effekten. Avkjøl på rist.
Tips!

Hvis du har lyst å utfordre smaksløkene litt, kan deigene smaksettes med forskjellige krydder, nøtter eller likør. Hvit del kan knas med marsipan og mørk del med litt malt ingefær, for eksempel.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

 • Marte

  4 dager siden
  Måtte også kna inn litt ekstra smør fordi deigen ble for smuldrete, brukte ca 30 g bremykt. Det gjorde susen ! :-) glad for at jeg leste kommentarene under her. Da var jeg ikke rødløs.

  Kommenter  (0)


 • Caroline

  7 dager siden
  Kan deigen lagres over natten? Bakedag med svigerinne og søster i morgen, så hadde vært deilig å kunne ha ferdig deig til i morgen :)

  Kommenter  (0)

  • Annicken , Kokk og kundekonsulent

   7 dager siden
   Hei Caroline.

   Det skal gå helt fint å lagre denne over natten så lenge den er godt plastret :) Ha en koselig bakedag med svigerinne og søster!

   Kommenter  (1)


 • Torill Marie

  8 dager siden
  Nå har jeg prøvd denne deigen på to ting.
  Første deig med mykt meierismør og lagde sjakkruter. Veldig fin deig og gode kaker??
  I deig nr to byttet jeg ut meierismør med melkefritt melange. Fikk fin deig da også. Ut fra den laget jeg tre forskjellige småkaketyper med ulike smakstilsetninger. Smakte godt.
  Brukte kjøkkenmaskin på begge felgene. Lav hastighet og ikke lenge.

  Kommenter  (0)


 • Lotte

  12 måneder siden
  Fader, er en ide å lese kommentarer før man setter igang. Måtte tilsette mer smør da deigen bare ble smuldrete. Jeg brukte ikke kjøkkenmaskin.
  Nytter ikke å trille ut noen pølser her.., smuldrer bare opp! Første og siste gang med denne oppskriften..

  Kommenter  (3)

  • Margrete , Kundekonsulent

   12 måneder siden
   Hei, Lotte! Så leit å høre at baksten ikke gikk som forventet. Som nevnt tidligere her så anbefaler vi å ikke bearbeide deigen for mye, da skal den være lettere å håndtere.

   Kommenter  (1)


 • Kine

  12 måneder siden
  Hei
  Jeg pleier vanligvis å bruke Tine sine oppskrifter fordi alt stemmer og blir så godt. Denne sjakkruteoppskriften derimot.. fulgte oppskriften til punkt og prikke, men deigen startet med å bare smuldre seg opp. Ble nødt til, som tidligere nevnt her, å legge til mer smør. Da ble deigen i det minste enklere å holde på med. Da vi kom til utrulling av pølser tok dette en evighet da deigen var så vanskelig å jobbe med. Etter de var kjølt ned var det på tide å kutte dem opp, brukte en ganske skarp og fin kniv her. Over halvparten mistet en bit eller to, mens resten så noen lunde ok ut. Håper og tror smaken er ok, men de ser faktisk ikke særlig fristende ut.

  Kommenter  (1)

  • Margrete , Kundekonsulent

   12 måneder siden
   Hei, Kine! Vi vet ikke helt hva som har gått galt under prossessen her og det er vanskelig å si noe uten å vite helt med sikkerhet hva du har gjort. Vi anbefaler i alle fall å bruke hendene og ikke maskin når du blander mel, melis og smør. Da blir den smidigere. Det er også viktig at man ikke arbeider for lenge med deigen. Det viktigste er at de smaker godt :) God jul!

   Kommenter  (0)


 • Frida

  1 år siden
  Hei. Har er det mulig å bake disse glutenfri? Har noen eventuelt en god oppskrift? :D

  Kommenter  (0)

  • Annicken , Kokk og kundekonsulent

   1 år siden
   Hei Frida,

   Du kan fint lage denne oppskriften med Glutenfritt mel :) God bakst!

   Kommenter  (0)


 • Yngvar Tokstad

  2 år siden
  Denne ble knaill. Meget fornøyd. At kakene ser ut som naboen ha kjørt over dem har lite med deigen og gjøre bare min utrolige dårlige måte og sette sammen på. Smaker som mors bakst. Takk for julekakene...

  Kommenter  (1)

  • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

   2 år siden
   Hei Yngvar, Takk for hyggelig tilbakemelding :) Er ikke utseende det står på så lenge smaken er god! God jul.

   Kommenter  (0)


 • Anne

  2 år siden
  Min bestemor lager disse hvert år, selv nå i en alder av 90. Fantastisk gode kaker. Hennes tips for å unngå smuldrete deig er å bearbeide den minst mulig før man ruller pølsene. Det fungerer i allefall for meg

  Kommenter  (1)

  • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

   2 år siden
   Hei Anne, Så hyggelig at du vil dele din bestemor sitt tips med oss og imponerende at ei på 90 år fortsatt baker :) Håper jeg klarer det samme! God jul til deg og bestemor!

   Kommenter  (0)


 • Andrea

  2 år siden
  Jeg endte opp med å etterfylle ca 50 g smør, da ble deigen mykere. Litt smuldrete er den, men det går fint an å jobbe med :)

  Kommenter  (4)

  • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

   2 år siden
   Hei Andrea, Det skal ikke være nødvendig å legge til så mye smør, da vil jeg heller anbefale å ha i mindre mel. Lykke til :)

   Kommenter  (0)


 • Ingrid

  2 år siden
  Deigen bare smuldrer opp. Det er umulig å trille ut deigen. Har målt nøye. Mangler det væske av noe slag? Skulle gjerne snakket med noen av de 100 bestemødrene som skal ha testet ut denne oppskriften... Dette går i søpla.

  Kommenter  (22)

  • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

   2 år siden
   Hei Ingrid, Vet ikke helt hva som har gått galt under prossessen her og vanskelig å si noe uten å vite hva du har gjort. Du kan skrive med de 100 bestemødrene på tv2 livestream på fredag-søndag, Fredag er de på fra 17:00 til 21:00. God jul!

   Kommenter  (0)

   • Terje Alexander

    1 år siden
    Vil anbefale å bruke hendene og ikke maskin når du blander mel, melis og smør. Da blir den smidigere. Viktig at man ikke arbeider for lenge med deigen

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

     1 år siden
     Takk for at du deler dine erfaringer med oss, Terje :) God bakst!

     Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat