Sjakkruter

Sjakkruter

65
488
Enkel60 min
Disse klassiske julekakene er så enkle og gode at de fint kan brukes til andre anledninger også. Som sjakk-VM, for eksempel, eller bare når du vil ha noe godt til kaffen.

Ingredienser

Antall stykker

Slik gjør du det

 1. 1

  Smuldre mel og melis med mykt smør og elt til en jevn deig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med knivblad så går det ekstra fort.

 2. 2

  Del deigen i to, der en del er litt større enn den andre. Kna vaniljesukker inn i den største delen og kakao inn i den minste delen.

 3. 3

  Del kakaodeigen i fire emner og vaniljedeigen i fem emner. Rull hvert emne til jevne pølser, ca. 1,5 cm i diameter, og press kantene flate mot arbeidsbordet. Legg pølsene i sjakkrutemønster, nederste rad skal være hvit, brun, hvit. Mellomraden skal være brun, hvit, brun og øverste rad gjentar hvit, brun, hvit.

  Tips

  Du kan også lage sjakkruter med fire pølser, to hvite og to brune. Da deler du deigen i to like deler før du knar inn kakao og vaniljesukker, og hver av disse deigene også i to like deler, som du setter sammen.

 4. 4

  Press pølsene lett sammen og form sidene rette ved å presse mot bordplaten. Pakk i plast og la deigen sette seg i kjøleskapet i minst 30 minutter.

 5. 5

  Sett ovnen på 175 °C. Del sjakkpølsen i skiver på 0,5 cm med en skarp kniv så kantene holder seg rette og fine. Legg kakene på et stekebrett med bakepapir. Stek midt i ovnen i 8-10 minutter, pass på at de ikke blir for gylne, det ødelegger litt av sjakkrute-effekten. Avkjøl på rist.

Tips

Hvis du har lyst å utfordre smaksløkene litt, kan deigene smaksettes med forskjellige krydder, nøtter eller likør. Hvit del kan knas med marsipan og mørk del med litt malt ingefær, for eksempel.

Del denne oppskriften: