Sjakkruter

Sjakkruter

31
  • Enkel
  • 60 min
  • 10 min
Disse klassiske julekakene er så enkle og gode at de fint kan brukes til andre anledninger også. Som sjakk-VM, for eksempel, eller bare når du vil ha noe godt til kaffen.

Ingredienser

5 ½ dl hvetemel
2 dl melis
250 g TINE Meierismør
2 ts vaniljesukker
1 ss kakao

Slik gjør du det

    1. Smuldre mel og melis med mykt smør og elt til en jevn deig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med knivblad så går det ekstra fort.
    2. Del deigen i to, der en del er litt større enn den andre. Kna vaniljesukker inn i den største delen og kakao inn i den minste delen.
    3. Del kakaodeigen i fire emner og vaniljedeigen i fem emner. Rull hvert emne til jevne pølser, ca. 1,5 cm i diameter, og press kantene flate mot arbeidsbordet. Legg pølsene i sjakkrutemønster, nederste rad skal være hvit, brun, hvit. Mellomraden skal være brun, hvit, brun og øverste rad gjentar hvit, brun, hvit.
      Tips!

      Du kan også lage sjakkruter med fire pølser, to hvite og to brune. Da deler du deigen i to like deler før du knar inn kakao og vaniljesukker, og hver av disse deigene også i to like deler, som du setter sammen.

    4. Press pølsene lett sammen og form sidene rette ved å presse mot bordplaten. Pakk i plast og la deigen sette seg i kjøleskapet i minst 30 minutter.
    5. Sett ovnen på 175 °C. Del sjakkpølsen i skiver på 0,5 cm med en skarp kniv så kantene holder seg rette og fine. Legg kakene på et stekebrett med bakepapir. Stek midt i ovnen i 8-10 minutter, pass på at de ikke blir for gylne, det ødelegger litt av sjakkrute-effekten. Avkjøl på rist.
Tips!

Hvis du har lyst å utfordre smaksløkene litt, kan deigene smaksettes med forskjellige krydder, nøtter eller likør. Hvit del kan knas med marsipan og mørk del med litt malt ingefær, for eksempel.

Kommentarer

  • Adi

    21 dager siden
    Alt fungerte bare bra. Jeg brukte ikke kjøkkenmaskin i og med at mengdene ikke var så mye.

     (0)


  • Ida

    3 måneder siden
    Jeg, som så mange andre her i kommentarfeltet, fikk problemer med at deigen smuldret opp. "Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med knivblad så går det ekstra fort." står det i oppskriften, så jeg gjorde det. Men leser etterpå her i kommentarfeltet når jeg lette etter hva jeg hadde gjort galt at dere fraråder dette. Kanskje dere burde endre akkurat det med kjøkkenmaskin, eller tatt med i oppskriften at for mye bearbeiding ødelegger deigen, mange leser ikke kommentarfeltet før de baker.

    Jeg puttet i både mer smør, og ett egg for å prøve å redde deigen. Siden det ikke hjalp endte jeg med å smelte smør og tilsette det i deigen. Da ble den til gjengjeld litt for klissete så måtte ta oppi litt ekstra melis. Sjakkrutene ble gode de, så er en oppskrift som smaker veldig godt, ser bra ut gjør de også, men var litt ergerlig at det ble så mye styr med konsistensen på deigen.

     (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      3 måneder siden
      Takk igjen for alle innspillene dine, Ida! Vi har nå prøvebakt og endret på oppskriften nå slik at den nå blir vellykket :) Man kan fint kjøre alt i kjøkkenmaskin med knivblad, men da kan kanskje deigen se mer smuldrete ut i maskina. Det man gjør da er å ta den ut av bollen og kna den på benken med hendene til den får en fin konsistens. Slike deiger som denne er mer delikat og man må behandle den med kjærlighet for at den skal bli slett og fin:) Lykke til!

       (0)


  • Ann mari

    3 måneder siden
    Skal ikke vær nødvendig å lese i kommentarfeltet for å lage denne men for å få den vellykket måtte jeg både ha i egg å mer smør for å få en deig ut av dette. Oppskriften burde vært oppdatert eller alle disse tilbakemeldingene.

     (0)


  • Ann mari

    3 måneder siden
    Skal ikke vær nødvendig å lese i kommentarfeltet for å lage denne men for å få den vellykket måtte jeg både ha i egg å mer smør for å få en deig ut av dette. Oppskriften burde vært oppdatert eller alle disse tilbakemeldingene.

     (0)


  • Karoline

    3 måneder siden
    Mine smeltet liksom, og ble seige og flate og litte granne brent... fulgte oppskrift til punkt og prikke.

     (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      3 måneder siden
      Det kan hende se siger litt ned, Karoline :)Håper de smakte godt og ikke ble for brente. God jul!

       (0)


  • Maria

    3 måneder siden
    Hei, dette er sikkert et domt spm men hvor mange blir det ca? Er dette bare til ca 4personer???

     (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      3 måneder siden
      Hei Maria,

      Det blir cirka 30 ferdige kaker av denne oppskriften. Hvor mange det holder til kommer an på hvor mye man spiser :)

       (0)


  • Sunniva Svendsen

    3 måneder siden
    Deigen ble veldig smuldrete, tilsatte ett egg og den ble mye bedre, håper de blir like gode til tross for at jeg endret litt på oppskriften????

     (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      3 måneder siden
      Hei Sunniva,

      Hvordan gikk det med sjakkrutene dine?

      Regner med at det gikk fint slev med ett egg i :)

       (0)


  • Marte

    3 måneder siden
    Måtte også kna inn litt ekstra smør fordi deigen ble for smuldrete, brukte ca 30 g bremykt. Det gjorde susen ! :-) glad for at jeg leste kommentarene under her. Da var jeg ikke rødløs.

     (0)


  • Caroline

    3 måneder siden
    Kan deigen lagres over natten? Bakedag med svigerinne og søster i morgen, så hadde vært deilig å kunne ha ferdig deig til i morgen :)

     (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      3 måneder siden
      Hei Caroline.

      Det skal gå helt fint å lagre denne over natten så lenge den er godt plastret :) Ha en koselig bakedag med svigerinne og søster!

       (1)


  • Torill Marie

    3 måneder siden
    Nå har jeg prøvd denne deigen på to ting.
    Første deig med mykt meierismør og lagde sjakkruter. Veldig fin deig og gode kaker??
    I deig nr to byttet jeg ut meierismør med melkefritt melange. Fikk fin deig da også. Ut fra den laget jeg tre forskjellige småkaketyper med ulike smakstilsetninger. Smakte godt.
    Brukte kjøkkenmaskin på begge felgene. Lav hastighet og ikke lenge.

     (0)


Det er mye kjærlighet i god mat