Brune stenger

Brune stenger

Kommentarer 14
  • Middels
  • 50 min
I julen har du gjerne litt ekstra tid og du får gjerne en og annen gjest. Da er det hyggelig å kunne by på hjemmebakte julekaker. En av manges favorittkaker i denne høytiden er brune stenger. Husk; de beste julekakene baker du selv!

Antall porsjoner

Ingredienser

Brune stenger

200 g TINE Meierismør
200 g sukker
1 stk eggeplomme
1 ss lys sirup
300 g hvetemel
1 ts vaniljesukker
1 ts kanel
1 ts natron

Pynt av stengene

1 stk egg , sammenvispet
1 dl perlesukker
1 dl mandler , hakket

Slik gjør du det

    1. Sett stekeovnen på 175°C. Ta fram to stekebrett med bakepapir.
    2. Visp romtemperert smør og sukker til du får en luftig smørkrem. Visp deretter i eggeplomme og sirup
    3. Sikt sammen vaniljesukker, kanel, natron og hvetemel og sikt det i blandingen. Kna alt godt sammen med hendene til du får en fast og fin deig.
    4. Del deigen i 6 like store deler. Trill samme antall pølser på lengde med langsiden av en stekeplate. Fordel de 6 pølsene på de to stekebrettene.
    5. Trykk pølsene lett flate med fingrene før du pensler dem med egg og strør over perlesukkeret og mandlene (kan sløyfes)
    6. Brune stenger steker du midt i ovnen i ca 10 minutter. Mens pølsene fortsatt er litt lunkne, skjærer du dem på skrå i ca 1 cm brede pinner. La småkakene avkjøles før du flytter dem over på en rist. Julekakene oppbevares best i en tett kakeboks.
Tips!

Spiselige julegaver er både hyggelig å gi og få. Legg noen av disse gode småkakene på glass og pynt med rødt silkebånd. Skriv også noen koselige ord i et lite kort du fester til båndet.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Ingrid

    1 år siden
    Hvor mange gir en oppskrift?

    Kommenter  (1)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Hei Ingrid,

      Det er vanskelig å si hvor mange det blir ut i fra hvor store du lager stengene, men dette blir en god porsjon. Deigen blir på over 700 gram :) Lykke til og god bakst!

      Kommenter  (0)


  • Ester

    4 år siden
    Hva er forskjellen på brune pinner og brune stenger?

    Kommenter  (0)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

      4 år siden
      Kjært barn har mange navn og brune pinner og stenger er det samme :) God jul, Ester!

      Kommenter  (0)


  • Jane Larsen

    6 år siden
    Hei. Jeg har en gammel oppskrift på Brune pinner. Den er helt lik den Tine har, bortsett fra mengden kanel som på min oppskrift er 1/2ts. Jeg pleier og ha i mer kanel enn 1/2 ts da jeg synes smaken blir bedre. På denne oppskriften så skal det pensles med upisket eggehvite. Men jeg pisker eggehviten for da er den lettere og pensle med. ( I gamle dager gikk "ingen ting til spille", og her har man eggehvite til overs så da brukte de nok den til å pensle med.)

    Kommenter  (3)

    • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

      6 år siden
      Hei Jane. Det finnes utallige varianter av brune stenger, så man må bare prøve seg fram til man finner sin favoritt. Selv er jeg veldig glad i denne. Takk for tipset med eggehviten! God jul til deg og dine!

      Kommenter  (1)


  • Iselin Marie

    6 år siden
    Eg elsket denne oppskriften. Va aleine hjemme, med onkelen min her. Han spiste jo en hel "stang" pluss litt til før han stakk. hahah. aww. -mejj, 14 år

    Kommenter  (0)

    • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

      6 år siden
      Hehehe, godt å høre at dere begge likte de brune stengene, Iselin Marie! Foreslår at du mailer over oppskriften til han, sånn at det blir hans tur neste år å lage disse gode julekakene - og du kan spise opp en hel stang selv! :) GOD JUL!

      Kommenter  (0)


  • Hanne Merethe

    6 år siden
    På pynten av stengene skal det kun brukes eggehvite og ikke et helt sammenvispet egg?

    Kommenter  (0)

    • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

      6 år siden
      Hei Hanne Merethe. Her har det altså sneket seg inn en feil i fremgangsmåten. Meningen er at du skal pensle med et sammenpisket egg, men det vil nok fungere fint også dersom du velger å bruke resten av egget fra deigen og bare pensle med eggehviten. Fint du stilte dette spørsmålet slik at vi får klarhet i dette. Ha en riktig god jul!

      Kommenter  (0)


  • bertil

    6 år siden
    Ikke for å være pirkete, men det står julekalssiker istedet for juleklassiker :)

    Kommenter  (0)

    • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

      6 år siden
      Supert, Bertil! Setter stor pris på slike "pirkete" tilbakemeldinger, for jeg hater skrivefeil! :) Jeg skal rette det opp med en gang! :)

      Kommenter  (2)


  • wenche

    6 år siden
    Står ingenting om vaniljesukker under ingredienene. Synes kanskje deigen blei litt løs,men god på smak

    Kommenter  (1)

    • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

      6 år siden
      Hei Wenche! takk for at du gjorde oss oppmerksom på at vaniljesukker har falt ut av ingredienslisten. Jeg har nå lagt inn riktig mengde. Det skal være 1 ts. Deigen skal være ganske løs, alle kaker blir bedre med så lite mel som mulig, men du må jo kunne trille ut til stenger. Bare ta litt ekstra mel når du triller dem ut. Lykke til! Og ja, enig med deg - disse er kjempegode!

      Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat