Påskepavlova

Påskepavlova

10
96
Enkel100 min
Her er en pavlovavariant som passer perfekt til påsken! Marengs og deilig pavlovakrem toppes med appelsin og sjokolade – for nydelige påskesmaker. 

Ingredienser

Antall porsjoner

 • 6 stk
  romtempererte eggehviter
 • 2 ts
  hvitvinseddik
 • 4 dl
  sukker
 • 2 ts
  potetmel
 • 1 ts
  vaniljesukker

Til servering

Slik gjør du det

 1. 1

  Sett ovnen på 100 °C (over- og undervarme). Ta frem to stekebrett og kle dem med bakepapir.

 2. 2

  Finn fram en helt ren bolle. Ha oppi eggehvitene, sukker og vaniljesukker, og pisk dette stivt.

 3. 3

  Tilsett eddik og vend inn med en slikkepott. Ha deretter i potetmel og vend inn. Rør rundt til blandingen er blank og smidig. Ha deretter marengsen i en sprøytepose med stor stjernetipp.

 4. 4

  Sprøyt ut små reder med marengs, som er ca. 10-12 cm i diameter. Stek dem i ovnen i ca. 90 minutter. Bytt plass på brettene halvveis i steketiden. Steketiden avhenger av ovnstype, så følg med for å se om den bør tas ut før eller om den bør stå noe lenger. Bunnen skal bli sprø utenpå og litt seig inni. Sjekk gjerne midten av bunnen med en kniv.

  Tips

  Pavlovaen kan stekes lengre. Jo lengre den stekes jo sprøere blir den. En helt sprø bunn kan oppbevares i 2-4 uker i en tett boks. En bunn som er litt seig inni bør brukes senest dagen etter. 

 5. 5

  Avkjøl marengsbunnene.

 6. 6

  Riv skallet av appelsinene med et zestjern. Skjær så topp og bunn av appelsinene med en skarp kniv. Skjær av alt det hvite slik at du kan se hvor båtene ligger. Skjær ut en og en båt mellom de hvite hinnene slik at du får fine båter helt uten skall og skinn. Legg båtene i en skål sammen med appelsinskallet.

 7. 7

  «Kjernen» du sitter igjen med skviser du gjennom en sil over en liten gryte.

  Tips

  Denne oppskriften er basert på ca 2,5 dl appelsinsaft. Hvis du har mer eller mindre kan du justere litt på potetmelet i neste steg!

 8. 8

  Ha sukker og potetmel i gryten sammen med appelsinsaften, og varm opp på medium/lav varme mens du rører til blandingen tykner. Avkjøl ca. 10-15 min i kjøleskap før du har i appelsinfileter og revet skall.

  Tips

  For en mer tropisk smak på desserten kan du bruke mango- eller pasjonsfruktjuice. Topp gjerne med hakket mynte.

 9. 9

  Knekk sjokolade i småbiter og smelt over vannbad. Avkjøl til romtemperatur.

 10. 10

  Pisk kremfløte til stiv krem og vend forsiktig med vaniljekrem. Fyll redene med kremen og legg en god skje med appelsin i saus på toppen. Avslutt det hele med litt smeltet sjokolade som du risler over med en skje eller sprøytepose.

  Tips

  Husk at marengsene må kjøles helt ned før de kan fylles med krem.

Tips

Eggeplommene du får til overs, kan brukes til så mangt. En opplagt mulighet er å lage vaniljekrem fra bunnen av, men hvorfor gjøre det når det er mye enklere å bruke ferdig vaniljekrem eller pavlovakrem. Du kan heller lage gode desserter som crème brûlee, iskrem, sabayonne, sitronkrem (lemoncurd) og diverse kaker og paier, eller lage din egen eggelikør. Det går også an å bytte ut et helt egg med 2-3 eggeplommer i f.eks. vafler, pannekaker, sveler eller lapper. Hjemmelaget pasta, pasta carbonara, diverse sauser, majones og aioli er noen andre retter som krever en del eggeplommer. Du kan også velge å servere biff tartar med eggeplomme eller ha et par i smoothien, så blir du kvitt dem i en fei.

Del denne oppskriften: