
Jule-pavlova med posjerte pærer
Middels•120 min80 min
Ingredienser
Antall porsjoner
-
6 stkromtempererte eggehviter
-
2 tshvitvinseddik
-
4 dlfinkornet sukker
-
2 tsHOFF Potetmel
-
1 tsvaniljesukker
Posjerte pærer
-
5 stkfaste små pærer
-
1 stkappelsin
-
1 stkvaniljestang
-
3 dltranebærjuice eller saft
-
2 dlsukker
-
2 tshvitvinseddik
-
⅛ tsstjerneanis (knivsodd)
-
2 skiverfrisk ingefær
-
250 gferske tranebær (eventuelt frosne)
-
5 dlvann (ca.)
Til servering
-
3 dl
-
4 kvisterfrisk rosmarin
Slik gjør du det
-
1
Sett ovnen på 100 °C. Kle et stekebrett med bakepapir. Tegn gjerne opp en stor sirkel på bakepapiret du kan bruke som mal.
-
2
Pisk eggehviter til mykt skum med en elektrisk visp. Sørg for at utstyret er helt rent for ellers blir ikke eggehviten stiv. Tilsett eddik mens du pisker.
Tips
Bruker du finkornet sukker, får du lettere en helt glatt marengs fordi sukkeret løser seg opp bedre. Om marengsen slipper en blank veske etter steking, er det fordi sukkeret ikke er godt nok integrert.
-
3
Bland sukker, potetmel og vaniljesukker, og tilsett det gradvis mens vispen går. Pisk til en blank, smidig og fast masse.
-
4
Legg store skjeer marengs i en stor sirkel, ca. 35 cm i diameter, på bakebrettet dekket med bakepapir. Lag små fordypninger i hver haug med en skje. Stek i ovnen i ca. 75-80 minutter. Marengsen skal være sprø utenpå og myk inni.
Tips
Pavlovaen kan stekes lengre. Jo lengre den stekes jo sprøere blir den. Når pavlovaen slipper bakepapiret er den ferdig.
-
5
Avkjøl på rist. Fjern bakepapiret forsiktig og legg over på et serveringsfat.
Tips
Om kransen knekker litt fra hverandre, kan delene bare plasseres på fatet hver for seg, og sprekkene dekkes med krem.
-
6
Skrell og del pærene i to. Splitt vaniljestang på langs. Skrell av det ytterste appelsinskallet, press ut saften og ha skall og saft i en vid kjele. Tilsett tranebærsaft, sukker, hvitvinseddik, stjerneanis og ingefær.
-
7
Kok opp og legg i pærer og tranebær, fyll på nok vann til at vesken akkurat dekker pærene. Kok opp, legg på lokk og la småkoke i 20 minutter. La pærene avkjøle i laken, sett kaldt frem til bruk.
Tips
Om du vil ha sterkere farge på pærene, kan du tilsette litt konditorfarge.
-
8
Pisk kremfløte til stiv krem og fordel kremen på marengskransen. Plasser en pærehalvdel i hver grop, topp med tranebær, litt av laken og frisk rosmarin. Server med en gang.
Tips
Hvis laken er litt tynn, kan den kokes inn til tykkere sirup ved å la den småkoke uten lokk til ønsket tykkelse.