Jule-pavlova med posjerte pærer

Jule-pavlova med posjerte pærer

0
17
Middels160 min
Server denne lekre pavlovaen, formet som en julekrans, til sesongens selskap. Med tranebærposjerte pærer, pisket krem og julekrydder som prikken over i-en.

Ingredienser

Antall porsjoner

  • 6 stk
    romtempererte eggehviter
  • 2 ts
    hvitvinseddik
  • 4 dl
    finkornet sukker
  • 2 ts
    potetmel
  • 1 ts
    vaniljesukker

Posjerte pærer

  • 5 stk
    faste små pærer
  • 1 stk
    appelsin
  • 1 stk
    vaniljestang
  • 3 dl
    tranebærjuice eller saft
  • 2 dl
    sukker
  • 2 ts
    hvitvinseddik
  • ⅛ ts
    stjerneanis (knivsodd)
  • 2 skiver
    frisk ingefær
  • 250 g
    ferske tranebær (eventuelt frosne)
  • 5 dl
    vann (ca.)

Til servering

Slik gjør du det

  1. 1

    Sett stekeovnen på 100 °C. Når du lager marengsbunn, bør du bruke over- og undervarme på stekeovnen.

  2. 2

    Finn fram en helt ren bolle. Ha oppi eggehvitene, sukker og vaniljesukker, og pisk dette stivt.

    Tips

    Bruker du finkornet sukker, får du lettere en helt glatt marengs fordi sukkeret løser seg opp bedre. Om marengsen slipper en blank veske etter steking, er det fordi sukkeret ikke er godt nok integrert.

  3. 3

    Tilsett eddik og vend inn med en slikkepott. Ha deretter i potetmel og vend inn. Rør rundt til blandingen er blank og smidig.

  4. 4

    Legg store skjeer marengs i en stor sirkel, ca. 35 cm i diameter, på bakebrettet dekket med bakepapir. Lag små fordypninger i hver haug med en skje. Sett marengsbunnen midt i ovnen på 100 °C og la stå i ca. 2-2,5 time. Steketiden avhenger av ovnstype, så følg med for å se om den bør tas ut før eller om den bør stå noe lenger. Bunnen skal bli sprø utenpå og litt seig inni. Sjekk gjerne midten av bunnen med en kniv.

    Tips

    Hvis du ønsker en helt sprø bunn, kan du sette den i stekeovn på 80 °C og la den stå i 7-8 timer. En helt sprø bunn kan oppbevares i 2-4 uker i en tett boks. En bunn som er litt seig inni bør brukes senest dagen etter. 

  5. 5

    Avkjøl marengsbunnen. Fjern bakepapiret forsiktig og legg over på et serveringsfat.

    Tips

    Om kransen knekker litt fra hverandre, kan delene bare plasseres på fatet hver for seg, og sprekkene dekkes med krem.

  6. 6

    Skrell og del pærene i to. Splitt vaniljestang på langs. Skrell av det ytterste appelsinskallet, press ut saften og ha skall og saft i en vid kjele. Tilsett tranebærsaft, sukker, hvitvinseddik, stjerneanis og ingefær.

  7. 7

    Kok opp og legg i pærer og tranebær, fyll på nok vann til at vesken akkurat dekker pærene. Kok opp, legg på lokk og la småkoke i 20 minutter. La pærene avkjøle i laken, sett kaldt frem til bruk.

    Tips

    Om du vil ha sterkere farge på pærene, kan du tilsette litt konditorfarge.

  8. 8

    Pisk kremfløte til stiv krem og fordel kremen på marengskransen. Plasser en pærehalvdel i hver grop, topp med tranebær, litt av laken og frisk rosmarin. Server med en gang.

    Tips

    Hvis laken er litt tynn, kan den kokes inn til tykkere sirup ved å la den småkoke uten lokk til ønsket tykkelse.

Del denne oppskriften: