Ostekake med lønnesirup og karamelliserte nøtter
Denne lagkaken har ost både i bunnen, mellom lagene og på toppen. Brunt sukker, lønnesirup og nøtter med et sting gjør forhåpentligvis høstmørket litt lysere. Oppskriften er innsendt av Sten J. McNeil Ånnerud som bidrag i konkurransen Norges beste ostekake.
Enkel•45 min•1 personer
Ingredienser
Bunn
- 2 pakke TINE® Kremgo® Naturell
- 150 g brunt sukker
- 2 ss lønnesirup
- 4 stykk egg
- 225 g hvetemel
- 2.5 ts bakepulver
Brente nøtter
- 150 g nøtter, (blanede nøtter uten salt)
- 4 ss brunt sukker
- 0.5 dl vann
- 0.5 ts chipotle chili, (røkt chili)
- 0.5 ts salt
- 1.5 ts TINE® Meierismør
Krem
- 1 pakke TINE® Kremgo® Naturell
- 5 ss lønnesirup
- 175 g melis
- 2.5 ss rom, (gjerne mørk)
Slik gjør du
1
Smør og strø en kakeform. Pisk kremost og brunt sukker lett og luftig. Tilsett eggene ett etter ett, og pass på at alt er blandet inn før du har i det neste. Ha i lønnesirup.
2
Bland mel og bakepulver, sikt det inn i røren og rør forsiktig sammen. Pass på å unngå melklumper, men ikke rør for hardt. Spe eventuelt med litt melk om røren blir for fast.
3
Stekes på 175 °C i ca 40 minutter, eller til det ikke henger igjen noe deig på en kakepinne. Ta ut kaken og la den avkjøles før du deler den i to. Bunnene kan ev. dynkes med mer rom.
Brente nøtter
1
Mens kaken steker, kan du lage brente nøtter. Rist nøttene i en tørr stekepanne i noen minutter. Pass på at de ikke brenner seg - de skal bli aromatiske, men ikke ha svidde flekker.
2
Rør sammen brunt sukker og vann, og la det koke opp. Ha i nøttene og rør rundt slik at nøttene er helt dekket. Etter hvert vil sukkeret bli grynete og tørt, men bare fortsett å røre. Sukkeret vil etter en stund smelte igjen og bli karamell. Smak til med chipotlepulver og salt, og rør inn smør helt til slutt. La det avkjøles.
Krem
1
Pisk kremost og lønnesirup lett og luftig, og smak eventuelt til med rom. Tilsett melis etter smak, kremen skal bli tykk, men ikke for søt.
2
Ta omtrent halvparten av nøttene og hakk dem fint, gjerne i hurtighakker. Bland dem med halvparten av kremen og ha nøttekremen mellom kakelagene. Smør den andre halvparten oppå kaken. Grovhakk resten av nøttene og ha dem oppå.
TipsDersom du oppbevarer kaken i kjøleskapet bør du la den stå litt i romtemperatur før du serverer den.