Ostekake med lønnesirup og karamelliserte nøtter

Ostekake med lønnesirup og karamelliserte nøtter

2
31
Enkel45 min
Denne lagkaken har ost både i bunnen, mellom lagene og på toppen. Brunt sukker, lønnesirup og nøtter med et sting gjør forhåpentligvis høstmørket litt lysere. Oppskriften er innsendt av Sten J. McNeil Ånnerud som bidrag i konkurransen Norges beste ostekake.

Ingredienser

Antall porsjoner

Bunn

  • 400 g
  • 150 g
    brunt sukker
  • 2 ss
    lønnesirup
  • 4 stk
    egg
  • 225 g
    hvetemel
  • 2 ½ ts
    bakepulver

Brente nøtter

  • 150 g
    nøtter (blanede nøtter uten salt)
  • 4 ss
    brunt sukker
  • ½ dl
    vann
  • ½ ts
    chipotle chili (røkt chili)
  • ½ ts
    salt
  • 1 ½ ts

Krem

Slik gjør du det

  1. 1

    Smør og strø en kakeform. Pisk kremost og brunt sukker lett og luftig. Tilsett eggene ett etter ett, og pass på at alt er blandet inn før du har i det neste. Ha i lønnesirup.

  2. 2

    Bland mel og bakepulver, sikt det inn i røren og rør forsiktig sammen. Pass på å unngå melklumper, men ikke rør for hardt. Spe eventuelt med litt melk om røren blir for fast.

  3. 3

    Stekes på 175 °C i ca 40 minutter, eller til det ikke henger igjen noe deig på en kakepinne. Ta ut kaken og la den avkjøles før du deler den i to. Bunnene kan ev. dynkes med mer rom.

Brente nøtter

  1. 4

    Mens kaken steker, kan du lage brente nøtter. Rist nøttene i en tørr stekepanne i noen minutter. Pass på at de ikke brenner seg - de skal bli aromatiske, men ikke ha svidde flekker.

  2. 5

    Rør sammen brunt sukker og vann, og la det koke opp. Ha i nøttene og rør rundt slik at nøttene er helt dekket. Etter hvert vil sukkeret bli grynete og tørt, men bare fortsett å røre. Sukkeret vil etter en stund smelte igjen og bli karamell. Smak til med chipotlepulver og salt, og rør inn smør helt til slutt. La det avkjøles.

Krem

  1. 6

    Pisk kremost og lønnesirup lett og luftig, og smak eventuelt til med rom. Tilsett melis etter smak, kremen skal bli tykk, men ikke for søt.

  2. 7

    Ta omtrent halvparten av nøttene og hakk dem fint, gjerne i hurtighakker. Bland dem med halvparten av kremen og ha nøttekremen mellom kakelagene. Smør den andre halvparten oppå kaken. Grovhakk resten av nøttene og ha dem oppå.

Tips

Dersom du oppbevarer kaken i kjøleskapet bør du la den stå litt i romtemperatur før du serverer den.

Del denne oppskriften: