Bakt epleostekake på havrebunn med karamelliserte nøtter
Middels•240 min min
Ingredienser
Antall porsjoner
Bunn
-
300 ghavreflarn (eller Bixit)
-
150 g
Fyll
-
2 pakker
-
150 gsukker
-
½ stkvaniljestang (frøene av)
-
4 stkegg
-
3 dl
-
2 stksyrlige epler
-
2 dlCalvados eller rom (kan utelates)
-
2 sssukker
Topping
-
3 dl
-
200 gnøtter (valnøtter, hasselnøtter og paranøtter)
-
200 gsukker
Slik gjør du det
-
1
Rør ut 2 spiseskjeer sukker i Calvados eller rom. Skrell og rens eplene og del dem i terninger, og legg dem til marinering i calvadosen.
Bunn
-
2
Dekk bunnen av en kakeform (22-24 cm i diameter) med bakepapir. Smelt smøret. Knus kjekssmulene i en morter eller kjøkkenmaskin. Bland smør og kjekssmuler og trykk det ut i bunnen av kakeformen, og litt opp over kantene. Stek på 175 °C i 15 minutter.
-
3
Ta eplebitene ut av marinaden og la dem renne av seg i et dørslag/sil.
-
4
Visp kremost, sukker og vaniljefrø kremete i en kjøkkenmaskin. Ha i ett egg av gangen mens du stadig visper, til slutt heller du i fløten og lar alt vispes godt. Hell fyllet i kakeformen over kjeksbunnen. Slipp eplebitene ned i ostemassen, jevnt fordelt over hele kaken.
-
5
Stek på 120 °C i 2 timer.
-
6
Ta kaken ut av ovnen, hell over rømmen og sett den inn igjen i 15 minutter. Avkjøl i minst to timer, eller til dagen etter.
Nøttetopping
-
7
Hakk nøttene grovt, rist dem noen sekunder i en glovarm panne, skru varmen noe ned, hell over sukkeret og rør kontinuerlig til alt sukkeret har smeltet og festet seg til nøttene. Avkjøl på bakepapir og knus grovt med flatsiden av en stor kniv.
-
8
Bruk en skarp kniv og skjær langs kanten før du forsiktig tar av ringen på kakeformen, og pynt med nøttene.