Epleterte
Enkel•160 min min
Ingredienser
Antall stykker
TERTEBUNN
-
3 dlhvetemel
-
1 dlsukker
-
⅛ tssalt
-
½ stkvaniljestang
-
80 g
-
1 stkeggeplomme
-
2 sskaldt vann
MAZARINFYLL
-
170 gmarsipan
-
50 g
-
2 stkegg
-
1 dlhvetemel
-
3 sssukker
TOPPING
-
6 stkepler
-
1 dlbrunt sukker
-
1 dlsukker
-
2 tsmalt kanel
-
¼ tsmalt muskat
-
⅛ tssalt (en klype)
-
2 sssitronsaft
-
3 ss
-
4 sslønnesirup
TIL SERVERING
-
3 dl
-
2 sssukker
-
6 bladersitronmelisse , eller mynteblader
Slik gjør du det
-
1
Lag tertebunnen først. Splitt vaniljestang på langs og skrap ut frøene. Kjør vaniljefrø, hvetemel, sukker, en klype salt og kaldt smør i biter i en kjøkkenmaskin med knivblad til finkornet.
-
2
Tilsett eggeplomme og vann og kjør til en smidig og samlet deig. Tilsett litt mer vann om nødvendig, én og én skje.
-
3
Samle deigen i en klum, pakk i plast og legg kaldt i 30 minutter. Ha deigen i en terteform og press den ut og oppover kantene. Du kan også kjevle deigen ut hvis den ikke er for smuldrete. Sett formen i fryseren i 30 minutter.
-
4
Del eple i to og fjern kjernen. Del så i tynne skiver. Ha i en bolle og vend med sukker, kanel, muskat, salt og sitronsaft. Vend godt og la trekke i 30 minutter.
-
5
Lag mazarinfyllet ved å kjøre marsipan, smør, egg, hvetemel og sukker i en kjøkkenmaskin med knivblad til en jevn masse. Fordel i bunnen av paiformen.
Tips
Det er viktig å bruke ekte marsipan eller annen mandelmasse med minimum 50 % mandler da den tåler steking.
-
6
Sett ovnen på 220 °C. Sil av epleskivene og legg i et overlappende mønster fra ytterkanten og innover mot midten i en spiral.
-
7
Ha væsken og sukkerrestene fra bollen i en liten gryte med smør og sirup. Varm opp til smøret er smeltet og pensle eplene godt med blandingen.
-
8
Dekk terten med aluminiumsfolie, stikk noen små hull i folien og stek i ovnen i 30-40 minutter eller til eplene er møre. Fjern folien, pensle terten en gang til med sirupblandingen og stek videre i 10-15 minutter.
-
9
Stivpisk fløte med sukker til krem og server med den lune epleterten. Pynt med urteblader.