Sjokoladekake med Guinness
Enkel•120 min50 min
Ingredienser
Antall porsjoner
-
4 ½ dlGuinness eller annen mørk øl
-
1 dlmørk sirup
-
50 g
-
2 dlbrunt sukker
-
2 dlkakao
-
3 stkegg
-
5 dlsukker
-
8 dlhvetemel
-
1 tsbakepulver
-
2 tsvaniljesukker
KARAMELLSAUS
-
1 ½ dlsukker
-
1 dlvann
-
1 ss
-
1 dl
TOPPING
-
3 dl
-
2 dlknuste saltstenger
Slik gjør du det
-
1
Sett ovnen på 200 °C. Kok opp øl, sirup, smør og brunt sukker. Rør inn kakao og avkjøl noe.
Tips
Alt mørkt øl, som porter eller stout, kan brukes med omtrent samme effekt som Guinness.
-
2
Pisk egg og sukker til eggedosis. Rør inn mel, bakepulver og vaniljesukker. Visp godt mens øl- og kakaoblandingen helles i. Pisk til en jevn og glatt røre.
-
3
Kle bunnen på en stor, rund springform på ca. 24 cm i diameter med bakepapir og smør formen. Hell røren i og stek nederst i ovnen i ca. 45-50 minutter. Kaken kan godt være litt myk i midten. Dekk til toppen av kaken underveis om den blir for mørk på toppen. Avkjøl på rist.
-
4
Lag karamellsausen mens kaken steker. Kok vann og sukker i en gryte uten omrøring til det blir gyllent og karamellisert. Det skal boble godt i ca. 5 minutter. Rør inn smør og fløte og rør til en glatt saus. Det bobler kraftig opp, så vær forsiktig. Avkjøl i kjøleskapet.
-
5
Pisk kremfløte til stiv krem og fordel utover kaken. Dryss over knuste saltstenger og drypp over karamellsaus.