Sjokoladekake med Guinness

Sjokoladekake med Guinness

Kommentarer 5
  • Enkel
  • 120 min
  • 50 min
Gjør litt ekstra stas på far med denne mørke fristelsen. Mørkt øl gjør denne sjokoladekaken ekstra saftig og god, og den kan nærmest minne om en krydderkake. Toppet med saltstenger, krem og karamell blir det skikkelig feiring. Den perfekte kaken til farsdag!

Antall porsjoner

Ingredienser

4 ½ dl Guinness eller annen mørk øl
1 dl mørk sirup
50 g TINE Meierismør
2 dl brunt sukker
2 dl kakao
3 stk egg
5 dl sukker
8 dl hvetemel
1 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker

KARAMELLSAUS

1 ½ dl sukker
1 dl vann
1 ss TINE Meierismør
1 dl TINE Kremfløte

TOPPING

3 dl TINE Kremfløte
2 dl knuste saltstenger

Slik gjør du det

    1. Sett ovnen på 200 °C. Kok opp øl, sirup, smør og brunt sukker. Rør inn kakao og avkjøl noe.
      Tips!

      Alt mørkt øl, som porter eller stout, kan brukes med omtrent samme effekt som Guinness.

    2. Pisk egg og sukker til eggedosis. Rør inn mel, bakepulver og vaniljesukker. Visp godt mens øl- og kakaoblandingen helles i. Pisk til en jevn og glatt røre.
    3. Kle bunnen på en stor, rund springform på ca. 24 cm i diameter med bakepapir og smør formen. Hell røren i og stek nederst i ovnen i ca. 45-50 minutter. Kaken kan godt være litt myk i midten. Dekk til toppen av kaken underveis om den blir for mørk på toppen. Avkjøl på rist.
    4. Lag karamellsausen mens kaken steker. Kok vann og sukker i en gryte uten omrøring til det blir gyllent og karamellisert. Det skal boble godt i ca. 5 minutter. Rør inn smør og fløte og rør til en glatt saus. Det bobler kraftig opp, så vær forsiktig. Avkjøl i kjøleskapet.
    5. Pisk kremfløte til stiv krem og fordel utover kaken. Dryss over knuste saltstenger og drypp over karamellsaus.
      Sjokoladekake med Guinness
Tips!

En myk, hvit krem på toppen minner om det fine skummet som Guinness serveres med. Kaken kan også dekoreres med kremostglasur.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Astrid

    1 år siden
    Denne kaka så VELDIG spennende og god ut! Men nå har den stekt i 60 min. På 200 grader og er fremdeles FLYTENDE inni! Blir nok ikke brukbar til servering.... Vurderte å bruke større form, for det er jo en stor porsjon! Noen som har prøvd det?

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Hei Astrid,

      Så leit å høre at den var flytende inni. Håper den stivnet på slutten slik at resultatet ditt ble vellykket. Det er anbefalt i oppskriften en rundform på 24 cm, så dette skal holde for å få høyde på kaken og at den blir gjennomstekt :) God bakst videre!

      Kommenter  (1)


  • Sari

    2 år siden
    Skal det virkelig være vann i karamellsausen? Tok evigheter før det ble karamellisert....

    Kommenter  (2)

    • Christine

      2 år siden
      Ja, tar lang tid her også... har sikkert bobla i 20 minutter, og ingen antydning til karamellfarge ..

      Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Sari og Christine, Det stemmer som det sråt i oppskriften at det skal være vann i sausen:) Uten vann i sausen hadde det blitt knekk(det man bruker for å feste pepperkakehuset). middelshøy temperatur og kontinuerlig røring gir en gyllen farge. Har dere brukt høy nok varme? Håper sausen tar fortere farge når dere prøver igjen. Lykke til!

      Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat