Limekarameller

Limekarameller

19
 • Middels
 • 45 min
Hjemmelaget fløtekaramell med preg av lime. 1 porsjon gir ca. 40 karameller.

Ingredienser

Utstyr

Langpanne på 20x30 cm dekket med bakepapir
100 g TINE Meierismør
2 stk lime
2 dl TINE Kremfløte
1 dl lys sirup
1 ts vaniljesukker

Slik gjør du det

  1. Finn frem en langpanne på 20x30 cm som du dekker med bakepapir.
  2. Smelt smør i en tykkbunnet, vid kjele. Riv skall av lime. Tilsett fløte, limeskall, sirup og vaniljesukker.
   Tips!

   Du kan erstatte limeskall med sitronskall eller droppe sitrusskall dersom du ønsker det.

  3. Kok uten lokk. Rør om av og til inntil røren består "kuleprøven" (se neste trinn).
  4. Ha en liten dråpe av blandingen i en kopp med kaldt vann og forsøk å rulle blandingen til en kule. Dersom du får til det, er massen ferdig.
  5. Hell røren i langpannen. Avkjøl massen. Klipp eller skjær karamellene i biter.

Kommentarer

 • Jack

  4 år siden
  Kan man tilsette litt limesaft også? Eller vil den bare skille seg?

   (1)

  • Øyvind , stolt kokk og baker,

   4 år siden
   Hei Jack, Det er ingen problem å tilsette i limesaft i karamellene dersom du ønsker en kraftigere limesmak. Lykke til :)

    (1)


 • Selma

  4 år siden
  Hei, har fulgt denne oppskriften før og fått kjempegode karameller. Men denne gangen har det skjedd noe rart. Plutselig så skilte karamellmassen seg. Dette var rett før den nærmet seg å bestå kuleprøven. Smørret ligger nå oppå resten av røra. Er denne noe jeg kan klare å redde på noen måte? aldri opplevd dette før så er noe overrasket.

   (1)

  • Hanna

   4 år siden
   Her er min mening; jeg tror 100 gram smør er for mye smør i røra. Jeg har prøvd å halvere dette (en annen oppskrift fra tine ba om 2 ss smør som er mye mindre og det gikk helt fint, derfor dannet jeg denne teorien) og når jeg halverte det, så skilte det seg lite eller ingenting. Jeg tror årsaken er at alt karamelliseres og forminskes, til det punktet at det ikke er plass til mer smør enn nødvendig utifra hardhetsgrad. Prøv å minske smørmengden, og du vil se at det går bra. Første forsøk hos meg endte med skillelse som du beskriver, og det jeg gjorde da, var å simpelthen helle ut smør så langt det gikk forså å helle i formene og da, etter karamellene stivnet, tørke karamellene med papir så smøret gikk av. Det legger seg trossalt på toppen, som du sier.

    (1)

  • Øyvind , stolt kokk og baker,

   4 år siden
   Hei Selma, Dette var leit å høre og jeg er redd for at disse karamellene er ødelagte. Istedenfor å redusere mengden med smøret (som Hanna foreslår over), så kan du forsøke å bruke halvparten til karamellene består dråpetesten, også trekker du av karamellblandingen og rører inn den siste halvparten. Smøret har så mye å si for den gode smaken på disse karamellene. Lykke til :)

    (1)

  • Siri

   4 år siden
   Jeg måtte varme opp igjen karamellene to ganger for å få de stive nok. Begge gangene skilte de seg, og da var trikset å ha i en dæsj med fløte. Da samlet røren seg fint igjen etter en liten stund. (selv om det så håpløst ut en stund med mange små hvite bobler i smøret).

    (1)


 • Jadie sten

  4 år siden
  Laget nettopp karamellene, og det jeg kan si som tips er *vør tålmodig* jeg måtte koke massen i 45 minutt, den besto dråpeprøven, og da bestemte jeg meg for å måle temperatueren på den, som va litt over 250°C så dette blir varmt! Men det stod ca 40 stk du fikk ut av massen, jeg fikk 97!! Glad jeg ikke dobblet oppskriften! Tusen takk atter en gang Tine for en fantastisk oppskrift! Eggelikøren som jeg lagde ifjord fikk jeg bestilling på i år av familiemedlemmer og venner, regner med at disse blir enda en slager! God Jul!

   (1)

  • Øyvind , stolt kokk og baker,

   4 år siden
   Hei Jadie, For en fantastisk hyggelig og konstruktiv tilbakemelding. Tusen takk for det. God jul til deg også :)

    (1)


 • Nina

  4 år siden
  Hei, skal de kokes på lav varme?

   (1)

  • Øyvind , stolt kokk og baker,

   4 år siden
   Hei Nina, Karameller bør du koke på middel til lav varme. Dette er for å unngå at du "brenner", slik at de blir smakende knekk. Husk å rør ofte i gryten under tilberedingen. Lykke til :)

    (1)


 • Annbjørg

  5 år siden
  Hei! Hvor lang er holdbarheten på disse karamellene?

   (1)

  • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

   5 år siden
   Hei Annbjørg, Fløtekarameller holder i ca. 14 dager, om de oppbevares riktig. Pakk hver enkelt karamell inn, og oppbevar dem tett og tørt - gjerne i en tett kakeboks.

    (1)


 • Lene

  5 år siden
  Hvor lenge må dette koke? Nå har blandingen kokt i 20 min...

   (1)

  • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

   5 år siden
   Hei Lene, Koketiden varierer litt med tanke på bredden på kjelen og varmen fra stekeplaten. Et sted mellom 15 og 35 minutter er vanlig, men her kreves det tålmodighet. Når fargen går mot karamellfarge og konsistensen endrer seg noe, bør du ta en kuleprøve (trinn 4). Håper karamellene ble gode:) God jul!

    (1)


 • Fredrik

  5 år siden
  Hei Lagde disse i dag, men det ble et lag med flytende fett på toppen. Hva er gjort feil?

   (1)


 • Krestine

  6 år siden
  Fantastiske karameller!!

   (5)


 • jani

  7 år siden
  Hei Disse karamellene ble knallgode på smak, men de ble veldig bløte. Jeg kokte dem til massen var 120 grader, burder jeg kokt mem lenger? er det noe annet triks for å få dem mindre klissete?

   (2)

  • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

   7 år siden
   Hei Jani! Så godt at du likte smaken på karamellene! Erfaringsmessig vil jeg si at hvis du koker de lenger blir den enda tykkere, ja. Det er viktig at du bruker en vid kjele (større overflate og det fordamper mer.) Ta en kuleprøve ved å ta litt av massen i en kopp hvor det er iskaldt vann. Da skal du kjenne at det blir en stivnet klump og dermed er røren ferdig og limekaramellene mindre klissete. Lykke til!

    (0)


 • ingrid

  7 år siden
  vi elsker dise gode karamellene vi lagger de hvert år!!!! hilsen ingrid

   (0)


Det er mye kjærlighet i god mat