Sitronpai med marengs

Sitronpai med marengs

Kommentarer 7
  • Enkel
  • 120 min
En imponerende pai med perfekt balanse mellom søt marengs og syrlig sitron. Perfekt som dessert når du har gjester.

Ingredienser

Antall porsjoner

½ stk vaniljestang
3 dl hvetemel
1 dl sukker
⅛ ts salt
80 g kaldt TINE Meierismør
1 stk eggeplomme
2 ss kaldt vann

Sitronfyll

2 dl sukker
1 ss hvetemel
2 dl sitronsaft
1 ts finrevet sitronskall
3 stk egg

Topping

4 stk eggehviter
200 g sukker
½ ts eddik

Slik gjør du det

    1. Splitt vaniljestang på langs og skrap ut frøene. Kjør vaniljefrø, hvetemel, sukker, salt og kaldt smør i biter i en kjøkkenmaskin med knivblad til finkornet.
    2. Tilsett eggeplomme og vann og kjør til en smidig samlet deig. Tilsett litt mer vann om nødvendig, én og én skje.
    3. Samle deigen i en klump, pakk i plast og legg kaldt i 30 minutter. Kjevle deigen ut på et melet bord og kle en terteform. Om deigen faller fra hverandre, kan du også bare presse den ned i formen. Sett formen i fryseren i 30 minutter.
    4. Sett ovnen på 220 °C. Dekk paibunnen med aluminiumsfolie og fyll med tørkede bønner som vekt. Sett formen i oven og senk temperaturen til 200 °C. Stek i 15-20 minutter eller til deigen har satt seg. Fjern folien med bønnene og stek videre i 5-8 minutter eller til bunnen er gyllen.
    5. Lag fyllet mens bunnen steker. Press sitron og rør sammen med sukker, hvetemel og sitronskall. Rør til sukkeret er oppløst, men ikke for hardt slik at det dannes luftbobler. Rør egg forsiktig sammen i en annen bolle og bland inn.
      Tips!

      Det varierer hvor mye saft en sitron inneholder. For å få mest mulig saft ut, er det lurt å rulle sitronen hardt mot underlaget litt før den deles i to og presses. 4 sitroner tilsvarer ca. 2 dl sitronsaft.

    6. Senk ovnstemperaturen til 160 °C. Hell sitronfyllet i paiformen og stek i ca. 20 minutter eller til fyllet har satt seg. Avkjøl helt.
    7. Pisk eggehvite i en kjøkkenmaskin med ballongvisp til luftige og stiv konsistens. Tilsett sukker gradvis mens vispen går og pisk til marengsen er hvit, blank og har stive topper. Rør inn eddik.
    8. Fordel margens utover paien og stek i ovnen i ca. 12 minutter eller til marengsen er sprø og har fått litt farge. Om du liker mykere marengs kan du bruke en brenner og bare gi litt farge til toppen eller sette paien raskt under grillelementene i ovnen.
Tips!

Det er viktig at sitronpaien er helt avkjølt og har satt seg før marengslokket legges på og stekes.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Marit

    10 måneder siden
    Hvilke størrelse bruker dere på paiformen til sitronsaus med marengs?

    Kommenter  (0)

    • Marit

      10 måneder siden
      Skal være sitronpai??

      Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      10 måneder siden
      Hei Marit,

      I denne oppskriften er det bruke en paiform på cirka 24 cm :) Det er meningen at det skal være en sitronpai med marengs på toppen. God bakst!

      Kommenter  (0)


  • Anne

    10 måneder siden
    No held eg på med sitronpai med marengs. Eg tenkjer at det hadde vore både lurt og bedre å ha berre eggeplommer i fyllet. Da hadde vi hatt fire kvitar til marengsen og ikkje site igjen med eggeplommar.

    Kommenter  (14)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      10 måneder siden
      Takk for innspillet ditt, Anne :) Vi melder det videre i MatSans. God bakst videre!

      Kommenter  (0)

    • Turid

      10 måneder siden
      Kan denne paien lages dagen i forveien? Evnt vente m å ha på marengsen til dagen den skal brukes og steke den ferdig da ?

      Kommenter  (0)

      • Annicken , Kokk og kundekonsulent

        10 måneder siden
        Hei Turid,

        Du kan lage paien dagen før ,men pass på at deigen kan bli bløt av å stå med curden i kjøleskapet over natten og marengsen anbefaler jeg å lage samme dag :) Lykke til!

        Kommenter  (1)


Det er mye kjærlighet i god mat