Panettone
Panettone er den klassiske italienske høye, søte fruktkaken som gjerne serveres rundt jul og nyttår. Legenden forteller at den en gang i tiden ble bakt for å imponere en pikes far, noe som resulterte i åpning av et bakeri og stor suksess. Kaken har en herlig sitrussmak og er fylt med tørkede frukter. Husk å sette av god tid til heving.
Middels•6 t•1 personer
Ingredienser
- 1 ss tørrgjær
- 1.5 dl lunken TINE® Helmelk 3,5 % fett
- 500 g hvetemel
- 2 ts salt
- 1 stykk egg
- 4 stykk eggeplomme
- 75 g sukker
- 0.5 stykk appelsin, (revet skall av)
- 1 stykk sitron, (revet skall av)
- 175 g mykrørt TINE® Meierismør
- 125 g rosiner
- 50 g hakket apsikat
Slik gjør du
1
Sett stekeovnen på 200 °C. Kle en høy rund form (22cm i diameter) med bakepapir som står over kanten. Denne porsjonen kan også gjerne deles på to vanlige formkakeformer.
2
Rør gjæren i litt lunken melk, dekk til og la stå varmt ca. 10 minutter.
3
Rør inn 125 gram hvetemel og resten av melken. Dekk dette til og la heve ca. 30 minutter.
4
Tilsett resten av hvetemelet sammen med saltet. Pisk sammen egg og eggeplommer, sukker og revet skall. Elt inn mykt smør og dekk bollen til. La stå og heve 2-4 timer til dobbel størrelse.
5
Ha deigen på melet bakebord og kna inn fruktene. Ha deigen i formen og skjær et dypt kryss på toppen med en skarp kniv.
6
Sett i ovnen og stek ved 200 °C i 15 - 20 minutter. Skru ned varmen til 175 °C og stek videre i ca. 30 minutter (til den har hevet seg og blitt gyllen).
7
Avkjøles i formen. Italienerne pakker sin Panettone inn i vakkert papir og gir den gjerne bort i gave til venner og familie.
8
Skjær Panettone i skiver og server med vispet krem til.
TipsVelg tørket frukt som du liker best. Bruk gjerne rikelig mengde.