Panettone

Panettone

8
  • Middels
  • 70 min
Panettone er den klassiske italienske høye, søte fruktkaken som gjerne serveres rundt jul og nyttår. Legenden forteller at den en gang i tiden ble bakt for å imponere en pikes far, noe som resulterte i åpning av et bakeri og stor suksess. Kaken har en herlig sitrussmak og er fylt med tørkede frukter.

Ingredienser

1 ss tørrgjær
1 ½ dl lunken Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
500 g hvetemel
2 ts salt
1 stk egg
4 stk eggeplommer
75 g sukker
½ stk appelsin (revet skall av)
1 stk sitron (revet skall av)
175 g mykrørt TINE Meierismør
125 g rosiner
50 g hakket apsikat

Slik gjør du det

    1. Sett stekeovnen på 200 °C. Kle en høy rund form (22cm i diameter) med bakepapir som står over kanten. Denne porsjonen kan også gjerne deles på to vanlige formkakeformer.
    2. Rør gjæren i litt lunken melk, dekk til og la stå varmt ca. 10 minutter.
    3. Rør inn 125 gram hvetemel og resten av melken. Dekk dette til og la heve ca. 30 minutter.
    4. Tilsett resten av hvetemelet sammen med saltet. Pisk sammen egg og eggeplommer, sukker og revet skall. Elt inn mykt smør og dekk bollen til. La stå og heve 2-4 timer til dobbel størrelse.
    5. Ha deigen på melet bakebord og kna inn fruktene. Ha deigen i formen og skjær et dypt kryss på toppen med en skarp kniv.
    6. Sett i ovnen og stek ved 200 °C i 15 - 20 minutter. Skru ned varmen til 175 °C og stek videre i ca. 30 minutter (til den har hevet seg og blitt gyllen).
    7. Avkjøles i formen. Italienerne pakker sin Panettone inn i vakkert papir og gir den gjerne bort i gave til venner og familie.
    8. Skjær Panettone i skiver og server med vispet krem til.
Tips

Velg tørket frukt som du liker best. Bruk gjerne rikelig mengde.

Kommentarer

  • Kari

    11 måneder siden
    Hvor lenge holder den seg hvis jeg pakker den godt inn i cellofan, for eksempel?

     (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      11 måneder siden
      Hei Kari,

      Cellofan er ikke lufttett så kaken kan fort bli tørr. Ville lagd den toppen 2 kvelder før for å ha bakverket mest mulig ferskt :)

       (0)


Det er mye kjærlighet i god mat