Panettone

Panettone

15
153
Middels360 min
Panettone er den klassiske italienske høye, søte fruktkaken som gjerne serveres rundt jul og nyttår. Legenden forteller at den en gang i tiden ble bakt for å imponere en pikes far, noe som resulterte i åpning av et bakeri og stor suksess. Kaken har en herlig sitrussmak og er fylt med tørkede frukter. Husk å sette av god tid til heving.

Ingredienser

Antall stykker

  • 1 ss
    tørrgjær
  • 1 ½ dl
  • 500 g
    hvetemel
  • 2 ts
    salt
  • 1 stk
    egg
  • 4 stk
    eggeplommer
  • 75 g
    sukker
  • ½ stk
    appelsin (revet skall av)
  • 1 stk
    sitron (revet skall av)
  • 175 g
  • 125 g
    rosiner
  • 50 g
    hakket apsikat

Slik gjør du det

  1. 1

    Sett stekeovnen på 200 °C. Kle en høy rund form (22cm i diameter) med bakepapir som står over kanten. Denne porsjonen kan også gjerne deles på to vanlige formkakeformer.

  2. 2

    Rør gjæren i litt lunken melk, dekk til og la stå varmt ca. 10 minutter.

  3. 3

    Rør inn 125 gram hvetemel og resten av melken. Dekk dette til og la heve ca. 30 minutter.

  4. 4

    Tilsett resten av hvetemelet sammen med saltet. Pisk sammen egg og eggeplommer, sukker og revet skall. Elt inn mykt smør og dekk bollen til. La stå og heve 2-4 timer til dobbel størrelse.

  5. 5

    Ha deigen på melet bakebord og kna inn fruktene. Ha deigen i formen og skjær et dypt kryss på toppen med en skarp kniv.

  6. 6

    Sett i ovnen og stek ved 200 °C i 15 - 20 minutter. Skru ned varmen til 175 °C og stek videre i ca. 30 minutter (til den har hevet seg og blitt gyllen).

  7. 7

    Avkjøles i formen. Italienerne pakker sin Panettone inn i vakkert papir og gir den gjerne bort i gave til venner og familie.

  8. 8

    Skjær Panettone i skiver og server med vispet krem til.

Tips

Velg tørket frukt som du liker best. Bruk gjerne rikelig mengde.

Del denne oppskriften: