Maritozzi – italienske kremboller

Maritozzi – italienske kremboller

0
103
Enkel180 min
Italienske fastelavnsboller, også kalt Maritozzi, finner man oppskrifter på helt tilbake til middelalderen og området rundt Roma. Disse bollene er smakt til med honning, smør og revet appelsin. Rett etter at de er nystekt, pensles de med sukkerlake. Fyll de med pisket kremfløte og gjerne et dryss revet sjokolade, hakkede pistasjnøtter eller frukt og bær.

Ingredienser

Antall stykker

Deig

  • 2 ½ dl
    TINE® Helmelk 3,5 % fett (varmet opp til maks 37 ˚C)
  • 2 ts
    tørrgjær
  • 2 ss
    flytende honning
  • 7 ½ dl
    hvetemel
  • 80 g
    sukker
  • 3 stk
    store egg
  • 2 ts
    finrevet appelsinskall
  • 125 g
  • 2 ss
    olivenolje pluss 1 ss til smøring av bakebolle

Sukkerlake

  • 5 ss
    sukker
  • 5 ss
    vann

Fyll

Pynt

  • 100 g
    revet mørk sjokolade , hakkede pistasjnøtter, frukt eller bær, ev. litt melis

Slik gjør du det

  1. 1

    Visp sammen melk, gjær og honning i en bolle. La det stå på et lunt sted i 10 minutter.

  2. 2

    Tilsett 1 dl av hvetemelet, dekk til med et klede, og la heve i 20 minutter.

  3. 3

    Tilsett resten av melet og sukkeret, og elt det godt sammen i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Ha i egg og revet appelsinskall, elt videre på middels hastighet til deigen er smidig. Tilsett litt og litt smør. Elt deigen i ca. 7 minutter. Ha i olivenolje og elt videre i 1 minutt.

    Tips

    Deigen skal være litt løs, er den klissete juster med litt ekstra hvetemel under elting.

  4. 4

    Smør en bakebolle med litt olivenolje, ha i deigen. Dekk til med et klede og etterhev til dobbel størrelse (1–1 ½ time).

  5. 5

    Del deigen i 12 emner, trill ut til boller på et lett melet bakebord. Legg bollene på 2 bakepapirkledde stekebrett. Beregn litt god avstand slik at bollene ikke hever inn i hverandre og dermed mister formen. Dekk over med kjøkkenhåndklede og etterhev på et lunt sted i 30-40 minutter, til bollene er luftige.

  6. 6

    Sett stekeovnen på 180 ˚C, over og undervarme.

  7. 7

    Stek på midterste rille til bollene er gylne, ca. 15-18 minutter. Mens bollene steker lager du sukkerlake. Kok sukker og vann i en liten kjele i ca. 2 minutter, avkjøl. Pensle bollene godt med sukkerlake med en gang de tas ut fra ovnen. Avkjøl på rist.

  8. 8

    Pisk kremfløte og sukker til en litt fast krem.

  9. 9

    Lag et dypt snitt på midten av bollene, dra sidene forsiktig fra hverandre, men ikke slik at du får to deler. Fyll bollene med pisket krem, bruk en kniv til å dra over kremen slik at den blir helt glatt. Pynt med friske bær, et dryss sjokolade, pistasjnøtter eller kun melis. Server straks. Bollene smaker aller best samme dag som de er bakt.

Del denne oppskriften: