Kanel-fastelavnsboller

Kanel-fastelavnsboller

2
92
Middels135 min
Myke, luftige kanelboller med krem! En spennende vri på en klassisk fastelavnsbolle - kanskje de diggeste fastelavnsbollene med krem du finner.
Kanelbollene er laget med Tangzhong-metoden, som gir deilige, myke og luftige boller. Bollene holder seg også lenge, hvis du klarer å spare dem så lenge da. 

Ingredienser

Antall stykker

Jevning

Deig

Kanelbollefyll

Pensling

 • 1 stk
  egg

Kremfyll med kremost

Slik gjør du det

 1. 1

  Kok opp melk og mel til en jevning under konstant omrøring, til den er tykk. Avkjøl jevningen til romtemperatur.

 2. 2

  Ha melk, smør, egg, sukker, mel, kardemomme, bakepulver og vaniljesukker i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Ha i den romtempererte jevningen. Det er viktig at jevningen ikke er for varm da fersk gjær kun tåler maks en deigtemperatur opp til 30 °C. Smuldre i gjær (den lange eltetiden gjør at man ikke trenger å løse gjæren ut i væske først). Sett i gang maskinen.

  Tips

  Uten kjøkkenmaskin: La jevningen avkjøle seg til ca. 37 °C. Bland melk, smør, egg og gjær sammen i en bolle. Rør litt og la gjæren løse seg opp. Tilsett de tørre ingrediensene og jevningen. Rør alt sammen til alt det tørre er tatt opp og deigen samler seg. Nå skal deigen hvile 5-10 minutter før eltingen. Elt deigen i 10-15 minutter eller til den er glatt og elastisk. Hvis man ikke elter lenge nok blir ikke bollene like luftige som ved bruk av kjøkkenmaskin, men gode uansett. 

 3. 3

  Kjør deigen på lav hastighet i 15 minutter, deretter på medium høy hastighet i 5 minutter, eller til deigen slipper bollen.

 4. 4

  Smør en ren bolle med 1/2 ts smør. Ta litt smør på hendene også så deigen ikke fester seg til fingrene, ca 1/4 ts. Løft deigen over i bollen og form den ved å brette den over seg selv til det blir en stram og fin, men myk ball. La deigen heve i én time.

  Tips

  Hvis du bruker tørrgjær kan det hende deigen bruker litt lenger tid på å heve. Du kan enten la deigen stå til heving litt lenger, til den har fått dobbel størrelse, eller blande ut tørrgjæren i litt lunken melk og la dette stå til det begynner å skumme lett før du har det sammen med resten av ingrediensene.

 5. 5

  Ta litt smør, ca. 1 ts, på hendene og gni litt utover kjøkkenbenken slik at deigen ikke fester seg. Hvelv deigen ut på benken. Uten å punktere deigen for mye, løft og dra den ut til en firkantet leiv på ca. 50 x 40 cm. Brett deigen to ganger og kjevle ut til ca. 50 x 40.

 6. 6

  Rør smør, sukker og kanel sammen og fordel blandingen utover med en kniv eller skje slik at den dekker hele leiven, bortsett fra en stripe på ca. 3 cm øverst. Rull deigen nedenfra og oppover til en pølse.

  Tips

  Hvis du vil ha rosiner i, kan du strø på før du ruller sammen deigen. 

 7. 7

  Bruk en skarp kniv og del rullen på midten, deretter del hver pølse i 8 like skiver. Legg skivene på et stekebrett med bakepapir og hev i ca. 45 minutter under plastfolie.

 8. 8

  Mens kanelbollene hever kan du forvarme ovnen til 225 °C med over og undervarme. Hvis du bruker varmluft kan temperaturen settes til 210 °C.

 9. 9

  Pisk sammen egg og pensle kanelbollene. Stek bollene i ca. 7 minutter.

  Tips

  Unngå at bollene står for lenge, da de kan ende opp med å bli tørre.

 10. 10

  Lag kremfyll til bollene ved å blande Kremgo sammen med melis og pisk til det blir en jevn og glatt masse. Tilsett kremfløten litt av gangen og pisk jevnt før du tilsetter mer. Når all fløten er tilsatt kan kremen piskes til den er lett og luftig og danner myke topper.

 11. 11

  La bollene avkjøle seg, fyll med pisket krem og topp med et dryss melis.

Del denne oppskriften: