Lussekatter

Lussekatter

357
2,729
Middels90 min
Ingen Lucia-feiring uten deilige Lussekatter! Lussekatter baker man først og fremst til Luciadagen 13. desember, men disse er så gode at du helst vil spise de gjennom hele adventstiden.

Ingredienser

Antall stykker

Lussekatter

Pensling og pynt:

 • 1 stk
  sammenvispet egg
 • 1 dl
  rosiner

Slik gjør du det

 1. 1

  Bland romtemperert melk med safran og gurkemeie. Sett til side og la stå i noen minutter til melken blir gul.

  Tips

  Safran kan erstattes med gurkemeie for fargens skyld. Bruk gjerne begge deler slik at lussekattene blir ekstra gule og fine.

 2. 2

  Ha mel, kardemomme, salt og sukker i en bakebolle. Smuldre gjæren rett i bakebollen. Ha melkeblandingen i bollen med det tørre, og elt i ca. 10 minutter til deigen samler seg. Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok om du har det.

 3. 3

  Ha i romtemperert smør i terninger, og elt til deigen er smidig og blank ca. 10 minutter. La deigen heve under et klede på et lunt sted til den er dobbel i størrelse, ca. 45 minutter.

  Tips

  Ha eventuelt i mer mel til deigen er passe fast og slipper bollen.

 4. 4

  Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 20 biter. Form ulike lussekatter og pynt med rosiner. Bare fantasien setter grenser.

 5. 5

  Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplate med bakepapir, og la dem heve under et klede på et lunt sted i minst 15 minutter. Sett stekeovnen på 200 °C.

 6. 6

  Pensle lussekattene med sammenvispet egg. Stek midt i ovnen i ca. 7-8 minutter til de blir gylne. Avkjøl litt på rist før servering. De smaker aller best litt lunkne.

Tips

Bruk litt ekstra mel om deigen er for seig.

Del denne oppskriften: