
Lussekatter med Kesam® Vanilje
Med Kesam® i lussekattene blir de ekstra saftige og friske i smaken. Denne oppskriften vil alle like på Luciadagen 13. desember.

Ingredienser
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
- 1
Smelt smør i en gryte. Tilsett melk, safran og gurkemeie og varm til ca. 37°C. Rør ut gjær i blandingen og ha over i en bakebolle.
- 2
Rør inn Kesam® Vanilje, egg, sukker, salt og hvetemel. Kjør i en kjøkkenmaskin med eltekrok til en smidig og elastisk deig i ca. 15 minutter.
Tips
Hvis du bruker hel safran kan du støte den i en morter med litt sukker først. Har du ikke safran, kan du bruke 2 ts gurkemeie i stedet. - 3
Dekk til deigen med et klede og la heve i ca. 1,5 time, eller til den når dobbelt størrelse.
- 4
Sett ovnen på 210 °C. Ha deigen på et melet bord og elt til samlet før du deler den i 24 små emner. Form lussekatter av emnene, og legg på et bakebrett med bakepapir. Legg over et rent kjøkkenhåndkle og etterhev i 30 minutter. Pynt med rosiner og stek i ovnen i 15 minutter, eller til gylne.
Topping
- 5
Smelt smør og ha sukker på en tallerken. Pensle smør over lussekattene mens de fremdeles er varme og dypp dem i sukkeret.
- 6
Avkjøl bollene på en rist.
Tips
Som annen søt gjærdeig kan lussekattene fint bakes god tid før Lucia (og denne deigen blir gode boller hele året) og fryses, for så å varmes på selve dagen, eller en annen dag du har bruk for en liten godbit.