Kanelknuter fra Bakeriet i Lom

Kanelknuter fra Bakeriet i Lom

124
1,280
Enkel120 min
Hvert år stopper tusenvis av nordmenn innom det lille bakeriet i Lom for å smake på Morten Schakendas nydelige kanelknuter og annen god gjærbakst. For å få til et godt resultat, sier han at du må elte deigen lenge og bruke gode råvarer. Nå kan også du lage saftige og velsmakende kanelknuter basert på bakeriets egen oppskrift. Av denne oppskriften får du ca 12 store boller.

Ingredienser

Antall porsjoner

Grunndeig søt gjærbakst

Fyll til kanelknuter

Til pensling

 • 1 stk
  egg
 • 1 dl
  brunt sukker til å strø oppå

Slik gjør du det

 1. 1

  Smelt smøret i en kjele og i hell melken. La blandingen bli fingervarm, ca. 37 °C. Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over deigvæsken og rør slik at gjæren løses opp. Husk at det er bedre at deigen er for kald enn for varm. Gjæren tåler ikke for sterk varme, da vil den dø.

 2. 2

  Elt inn sukker, kardemomme, salt og mesteparten av melet enten for hånd eller i kjøkkenmaskin. Ikke ta i alt melet på en gang, ha deretter i egg. Elt inn litt etter litt av resterende mel, til du får en deig som er glatt og smidig, men ikke klistrer seg til bakebollen.

Forheving

 1. 3

  Dekk til deigen med plast eller et rent kjøkkenhånkle og sett den til heving på et lunt sted i ca 40 minutter. Mens deigen hever, kan du lage fyllet ved å røre sammen smør, sukker og kanel i en liten bolle.

Utbaking og etterheving

 1. 4

  Strø litt mel utover bakebordet og ta deigen ut av bakebollen. Kjevle deigen til et rektangel, ca 20x50 cm. Smør på et godt lag av ferdigblandet sukker, kanel og smør.

  Trinn 1: Slik lager du kanelknuter fra Bakeriet i Lom
 2. 5

  Brett den ene delen inn mot midten.

  Slik lager du kanelknuter fra Bakeriet i Lom
 3. 6

  Brett den andre delen over slik at de dekker hverandre.

  Trinn 3: Slik lager du kanelknuter fra Bakeriet i Lom
 4. 7

  Skjær ca 1 cm tykke skiver på tvers.

  Trinn 4: Slik lager du kanelknuter fra Bakeriet i Lom
 5. 8

  Strekk bitene litt.

  Trinn 5: Slik lager du kanelknuter fra Bakeriet i Lom
 6. 9

  Hold fast den ene enden og rull den andre enden slik at deigen tvinner seg, rull den mot deg.

  Trinn 6: Slik lager du kanelknuter fra Bakeriet i Lom
 7. 10

  Lag en knute av deigen. Du holder i den ene enden, tvinner deigen to ganger rundt tre fingre og trekker enden gjennom sammen med de tre fingrene.

  Trinn 7: Slik lager du kanelknuter fra Bakeriet i Lom
 8. 11

  Sett knutene på stekeplaten og la de heve under plast eller et kjøkkenhåndkle på et lunt sted til de har hevet til dobbel størrelse.

  Trinn 8: Slik lager du kanelknuter fra Bakeriet i Lom
 9. 12

  Sett på stekeovnen på 225°C. Når kanelbollene er ferdig hevet, pensler du dem med litt sammenpisket egg og strør på litt brunt sukker. Stek knutene midt i ovnen i ca 10 minutter. Avkjøl på rist. God fornøyelse!

Tips

Du får et enda bedre resultat dersom du setter klart alle ingrediensene til deigen på kjøkkenbenken en stund før bakingen, slik at de får omtrent samme temperatur. Deigen kan skille seg og heve dårlig hvis du bruker for kald væske i en deig eller røre som er varm.

Del denne oppskriften: