
Grove havreboller
Enkel•180 min10 min
Ingredienser
Antall stykker
-
150 g
-
1 dlsukker
-
75 gfersk gjær
-
4 dlvann
-
4 dl
-
6 dlhavregryn , lettkokt
-
14 dlhvetemel
-
4 tskardemomme
-
2 stkegg
Slik gjør du det
-
1
Bland vannet med halvparten av mengden melk og tilsett havregryn. La svelle i 20 minutter. Smelt smør i en kjele og tilsett resten av melken. Vent til melkeblandingen er fingervarm før du smuldrer g jæren i blandingen og rører godt ut. Rør det sammen med havregrynene og tilsett kardemomme, sukker og alt melet ved unntak av en halv desiliter.
-
2
Elt deigen til den er fast og glatt (tilsett eventuelt det resterende melet, om nødvendig). Sett deigen til heving på et lunt sted i 60-90 min.
-
3
Når den er ferdig hevet del deigen i to og rull disse til en pølse og skjær de i 20 biter hver. Trill hver bit til en bolle. For å gjøre de ekstra gode og luftige sett dem til etterheving i ca. 45 min.
-
4
Sett ovnen på 250 °C.
-
5
Pensle bollene med pisket egg for å gi bollene en gyllen farge under steking. Stek dem på 250 °C, under og overvarme, i 10 min. Avkjøl på rist.