Vørterkake - vørterbrød

Vørterkake - Vørterbrød

27
128
Enkel110 min
Vørterkake hører for mange julen til. Den gode krydderduften som brer seg i huset når vørterkaken stekes gir julestemning. Vørterkake er morsom og populær gave å ha med bort.

Ingredienser

Antall porsjoner

  • 500 g
    siktet rugmel
  • 1 ts
    malt anis
  • 1 ts
    malt koriander
  • ½ ts
    malt nellik
  • 1 ts
    malt pepper
  • 3 dl
  • 1 dl
    mørk sirup
  • 50 g
    gjær
  • 1 stk
    vørterøl (flaske 33 cl)
  • 500 g
    hvetemel
  • 2 dl
    rosiner

Slik gjør du det

  1. 1

    Bland rugmelet med halvparten av hvetemelet. Tilsett anis, koriander, nellik og pepper. Løs gjæren opp i lunken melk tilsatt sirup. Tilsett vørterøl og rør den lunkne væsken i melblandingen.

  2. 2

    Elt deigen godt og tilsett mer hvetemel til deigen slipper bollen og er passe fast. Dekk med plast og la deigen heve på et lunt sted til dobbel størrelse, ca. 1 time.

  3. 3

    Sett stekeovnen på 200 °C. Finn fram en stekeplate som du har smurt eller har på bakepapir.

  4. 4

    Del deigen i to eller tre like emner. Elt inn rosiner og form til runde eller avlange brød. Sett brødene på smurt stekeovnsplate og la dem etterheve i ca. 30 minutter. Stek brødene nederst i ovnen i ca 40 minutter. Tips: Hvis du pensler vørterbrødene med vann idet de tas ut av stekeovnen blir de blanke oppå.

  5. 5

    Server vørterkake med godt smør og ost på.

Tips

Istedenfor tradisjonelle krydder, kan man bruke ublandet gløgg sammen med vørterøl som deigveske.

Del denne oppskriften: