Vørterkake - vørterbrød

Vørterkake - Vørterbrød

Kommentarer 24
  • Enkel
  • 110 min
Vørterkake hører for mange julen til. Den gode krydderduften som brer seg i huset når vørterkaken stekes gir julestemning. Vørterkake er morsom og populær gave å ha med bort.

Ingredienser

Antall porsjoner

500 g siktet rugmel
1 ts malt anis
1 ts malt koriander
½ ts malt nellik
1 ts malt pepper
3 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
1 dl mørk sirup
50 g gjær
1 stk vørterøl (flaske 33 cl)
500 g hvetemel
2 dl rosiner

Slik gjør du det

    1. Bland rugmelet med halvparten av hvetemelet. Tilsett anis, koriander, nellik og pepper. Løs gjæren opp i lunken melk tilsatt sirup. Tilsett vørterøl og rør den lunkne væsken i melblandingen.
    2. Elt deigen godt og tilsett mer hvetemel til deigen slipper bollen og er passe fast. Dekk med plast og la deigen heve på et lunt sted til dobbel størrelse, ca. 1 time.
    3. Sett stekeovnen på 200 °C. Finn fram en stekeplate som du har smurt eller har på bakepapir.
    4. Del deigen i to eller tre like emner. Elt inn rosiner og form til runde eller avlange brød. Sett brødene på smurt stekeovnsplate og la dem etterheve i ca. 30 minutter. Stek brødene nederst i ovnen i ca 40 minutter. Tips: Hvis du pensler vørterbrødene med vann idet de tas ut av stekeovnen blir de blanke oppå.
    5. Server vørterkake med godt smør og ost på.
Tips!

Istedenfor tradisjonelle krydder, kan man bruke ublandet gløgg sammen med vørterøl som deigveske.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Kjersti

    11 måneder siden
    Dette var ikke en god oppskrift. Deigen ble fryktelig klissete og lite elastisk, grusom å jobbe med- brødene hevet ikke så bra, og resultatet var kompakte vørterbrød. Tror jeg vil redusere mengden rugmel neste gang, og bruke tilsvarende mer hvetemel.

    Kommenter  (0)

    • Margrete , Kundekonsulent

      11 måneder siden
      Hei, Kjersti! Med siktet rug så kan deigen virke noe mer klissete enn vanlig når den akkurat er kjørt sammen. Normalt vil deigen "sette seg" under hevingen :)

      Kommenter  (0)


  • Marianne

    3 år siden
    Jeg fulgte oppskriften, men tilsatte rosinene for så å heve/ elte + etterheve. Den hevet seg nesten ikke. Ferdig stekt tid var den halv rå. Hva gikk galt?- Rosinene for tidlig? 1 pk fesk gjær er vel 50 gr? Jeg hadde ikke melk men juleøl 0,33cl - smaken var nydelig

    Kommenter  (0)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Marianne, Det vil si at all væsken i deigen var juleøl og vørterøl?

      Kommenter  (0)

      • Marianne

        3 år siden
        Ja + mørk sirup

        Kommenter  (0)

        • Øyvind , stolt kokk og baker,

          3 år siden
          Hei igjen Marianne, Da er det årsaken. Med bare øl og vørterøl i brødet, så stanser gjæren å utvikle seg fordi pH-verdien blir feil for den. Jeg vil anbefale deg å erstattet vørterølen med øl, mens resten av væsken er melk, når du baker denne neste gang. Lykke til :)

          Kommenter  (2)


  • Evy

    3 år siden
    Hei Er det ikke beregner forlite mel i oppskriften? Deigen ble veldig klissete...

    Kommenter  (36)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Evy, Melmengden i oppskriften er helt riktig, men når du bruker siktet rug så kan deigen virke noe mer klissete enn vanlig når den akkurat er kjørt sammen. Normalt vil deigen "sette seg" under hevingen :)

      Kommenter  (2)


  • CAMILLA

    4 år siden
    Hei, svaner salt i deigen. Forøvrig fin oppskrift. Men nå som jeg smake på de ferdige brødene, så savner jeg saltet.

    Kommenter  (37)


  • Aud

    4 år siden
    Hei! Jeg savnet salt i deigen, smakte på den før jeg tilsatte siste melet, og syntes den var veldig tam. Hadde litt salt i noe av det resterende melet og fikk blandet det godt inn. Vet ikke om det var feil i oppskriften, eller om det er bare jeg som synes at krydderet trenger støtte i litt salt, for å blomstre ;)

    Kommenter  (51)


  • Jeanette

    4 år siden
    Hei! Hvordan oppbevares vørtebrødet best og hvor lenge er det holdbart uten at det fryses?

    Kommenter  (10)

    • Oda Smeby Christensen, Matfaglig rådgiver

      4 år siden
      Hei Jeanette Vørterbrødet holder seg en god ukes tid. Jeg rister de gjerne litt i brødristeren, om brødet er blitt litt tørt. Ellers vil jeg anbefale å steke mindre brød, og heller fryse ned de som du ikke skal bruke med det samme. God baking!

      Kommenter  (0)


  • Sigrun Skjælaaen

    6 år siden
    Mamma er begynt å lage vørterbrødet som boller i stedet - da er det enklere å ta opp passe mengde fra frysen :-)

    Kommenter  (5)

    • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

      6 år siden
      Hei Sigrun. Takk for tipset! God jul til deg og mammaen din! :)

      Kommenter  (0)


  • Unni Waksin

    6 år siden
    Smaker fortreffelig med litt salt pålegg også, som f.eks. sylteflesk laget av buklist med nellikspiker. Mmmm... :-)

    Kommenter  (0)

    • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

      6 år siden
      Takk for tipset, Unni!

      Kommenter  (0)


  • Marie

    6 år siden
    Kan vørterøl erstattes med gløgg?

    Kommenter  (0)

    • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

      6 år siden
      Hei Marie. Væsken i en gjærdeig kan varieres, men skal du lage ekte Vørterkake må du ha vørterøl. Om det vil fungere med gløgg har jeg ikke prøvd og tør derfor ikke nødvendigvis gå god for. Beklager at jeg ikke kan gi deg et mer konkret svar enn dette! Lykke til med baksten!

      Kommenter  (0)


  • ERLE

    7 år siden
    Nydeli, laga i går, og va bare heeelt fantastisk me margarin å brunost på :)

    Kommenter  (3)


Det er mye kjærlighet i god mat