Norgesbrødet

Norgesbrødet

14
  • Enkel
  • 115 min
Som navnet antyder, er dette et godt norsk grovbrød. Et flott brød å ha i matpakken. Og det er vel ingenting som slår en skive nybakt grovbrød med et tykt lag meierismør, og kanskje litt brunost?

Ingredienser

50 g gjær (1 pk.)
3 dl vann
1 l TINE Kefir Økologisk (evt. TineMelk Kultur)
1 l sammalt hvete, grov
1 l sammalt rug, grov
1 l hvetemel
1 dl havregryn
1 dl hvetekli
1 ss salt

Slik gjør du det

    1. Sett stekeovnen på 225 °C. Av denne oppskriften får du 3 brød og trenger 3 brødformer på ca. 1 1/2 liter.
    2. Smuldre gjæren og løs den opp i lunkent vann. Bland alt til en jevn og smidig deig. La den heve under plast til dobbel størrelse på et lunt sted.
    3. Ta deigen på bakebordet og del den i tre emner. Bak ut brød for tre brødformer eller legg brødene i en langpanne og smør litt smør mellom brødene. La brødene etterheve på et lunt sted i ca. 30 minutter.
    4. Pensle brødene med litt vann og dryss på litt havregryn før du steker brødene i nedre del av ovnen i ca. 45 minutter. Avkjøl på rist.
Tips!

Som med annen gjærdeig, er det lurt å begynne med så lite mel som mulig. Det er lettere å justere en løs deig til passe fast konsistens enn det motsatte.

Kommentarer

  • Liv

    2 måneder siden
    Som vanlig enda ei håpløs oppskrift fra Tine. Altfor tørr og tung deig. Siste gong eg kikkar innom oppskriftene frå Tine. Oppskriftene er for lite nøyaktige og bærer preg av å ikke vere ordentlig utprøvd. 🧐

     (0)

    • Marit , Kokk og Kundekonsulent

      2 måneder siden
      Hei Liv!

      Det er leit å se du ikke er fornøyd med oppskriftene våres. Her legges det ut og oppdateres det mange oppskrifter hele tiden og vi ønsker å ha et bredt sortiment å velge i. Denne oppskriften som du viser til kan nok være at det er litt myer mel i. Dette tar vi nå videre og ser om det er noen endringen vi kan gjøre her. Om du ikke er helt ferdig med siden vår og ønsker å prøve en oppskrift til, vil jeg anbefale denne https://www.tine.no/oppskrifter/bakst/brod-og-rundstykker/saftig-grovbr%C3%B8d.

      Håper denne kan falle i smak hos deg! God bakst! :)

       (0)


  • Magdalena

    2 måneder siden
    Jeg er skikkelig skuffet over denne oppskriften. Kjøkkenmaskinen min ble nesten ødelagt i prosessen. Dere burde virkelig forandre mengdene her, altfor mye deig og veldig tørrt.

     (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      2 måneder siden
      Så leit at du ikke er fornøyd med oppskriften, Magdalena.

      Hva med å dele ingrediensene i 2 neste gang og kjøre den i 2 omganger om maskinen din ikke tåler mengdene :)

      Lykke til!

       (0)


  • Turid

    5 måneder siden
    Kan man bruke speltmel i stedet for vanlig mel?

     (0)


  • Turid

    5 måneder siden
    Kan man bruke speltmel i stedet for vanlig mel?

     (0)

    • Marit , Kokk og Kundekonsulent

      5 måneder siden
      Hei Turid! Det skal gå helt fint. :)

       (0)


  • Vekten

    3 år siden
    Det må være feil væskemengde i oppskrifta! Holder på med deigen nå, og hittil har jeg hatt i minst 3 dl ekstra vann. Har ikke hatt i mer enn ca 2 dl hv.mel, og deigen er temmelig fast! Skal jeg bruke 8 dl hv.mel til blir det ikke mulig å bake ut deigen!

     (1)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei, Denne oppskriften har jeg bakt flere ganger denne våren, og aldri hatt noen problem med den. Har du tilsatt hele mengden med Kefir også?

       (2)


  • Katrine

    7 år siden
    Funker det med skummet kulturmelk?

     (2)

    • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

      7 år siden
      Hei Katrine. Du må gjerne bruke kulturmelk i stedet for Kefir i denne oppskriften. Jeg har selv ikke forsøkt å lage det med skummet kulturmelk, men det bør nok absolutt fungere fint. Lykke til!

       (2)

      • Christian

        4 år siden
        Kan dette stemme? Er det ikke alt for mye vått og alt for lite tørt?

         (7)

        • christian

          4 år siden
          Altså omvendt... for mye tørt

           (4)

          • Øyvind , stolt kokk og baker,

            4 år siden
            Hei Christian, Deigen blir noe kompakt ja, men oppskriften er testbaket og fungerer fint. Dersom du vil ha deigen løsere, kan du gjerne bruke 2 dl ekstra med vann. Lykke til :)

             (1)


Det er mye kjærlighet i god mat