Norgesbrødet

Norgesbrødet

Kommentarer 7
  • Enkel
  • 115 min
Som navnet antyder, er dette et godt norsk grovbrød. Et flott brød å ha i matpakken. Og det er vel ingenting som slår en skive nybakt grovbrød med et tykt lag meierismør, og kanskje litt brunost?

Ingredienser

Antall porsjoner

50 g gjær (1 pk.)
3 dl vann
1 l TINE Kefir Økologisk (evt. TineMelk Kultur)
1 l sammalt hvete, grov
1 l sammalt rug, grov
1 l hvetemel
1 dl havregryn
1 dl hvetekli
1 ss salt

Slik gjør du det

    1. Sett stekeovnen på 225 °C. Av denne oppskriften får du 3 brød og trenger 3 brødformer på ca. 1 1/2 liter.
    2. Smuldre gjæren og løs den opp i lunkent vann. Bland alt til en jevn og smidig deig. La den heve under plast til dobbel størrelse på et lunt sted.
    3. Ta deigen på bakebordet og del den i tre emner. Bak ut brød for tre brødformer eller legg brødene i en langpanne og smør litt smør mellom brødene. La brødene etterheve på et lunt sted i ca. 30 minutter.
    4. Pensle brødene med litt vann og dryss på litt havregryn før du steker brødene i nedre del av ovnen i ca. 45 minutter. Avkjøl på rist.
Tips!

Som med annen gjærdeig, er det lurt å begynne med så lite mel som mulig. Det er lettere å justere en løs deig til passe fast konsistens enn det motsatte.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Vekten

    2 år siden
    Det må være feil væskemengde i oppskrifta! Holder på med deigen nå, og hittil har jeg hatt i minst 3 dl ekstra vann. Har ikke hatt i mer enn ca 2 dl hv.mel, og deigen er temmelig fast! Skal jeg bruke 8 dl hv.mel til blir det ikke mulig å bake ut deigen!

    Kommenter  (1)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      2 år siden
      Hei, Denne oppskriften har jeg bakt flere ganger denne våren, og aldri hatt noen problem med den. Har du tilsatt hele mengden med Kefir også?

      Kommenter  (1)


  • Katrine

    7 år siden
    Funker det med skummet kulturmelk?

    Kommenter  (2)

    • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

      7 år siden
      Hei Katrine. Du må gjerne bruke kulturmelk i stedet for Kefir i denne oppskriften. Jeg har selv ikke forsøkt å lage det med skummet kulturmelk, men det bør nok absolutt fungere fint. Lykke til!

      Kommenter  (2)

      • Christian

        3 år siden
        Kan dette stemme? Er det ikke alt for mye vått og alt for lite tørt?

        Kommenter  (7)

        • christian

          3 år siden
          Altså omvendt... for mye tørt

          Kommenter  (4)

          • Øyvind , stolt kokk og baker,

            3 år siden
            Hei Christian, Deigen blir noe kompakt ja, men oppskriften er testbaket og fungerer fint. Dersom du vil ha deigen løsere, kan du gjerne bruke 2 dl ekstra med vann. Lykke til :)

            Kommenter  (11)


Det er mye kjærlighet i god mat