
Eltefritt grytebrød
Enkel•60 min min
Ingredienser
Antall stykker
-
500 ghvetemel
-
1 tssalt
-
¼ tstørrgjær
-
4 dlvann
Slik gjør du det
-
1
Rør mel, salt og gjær ut med vann i en vid bakebolle til akkurat blandet. Dekk med plastfolie og la heve på kjøkkenbenken i 12-18 timer.
-
2
Bruk en deigskrape til å brette deigen sammen ved å skrape kantene inn mot midten, ca. 10 ganger, eller til deigen virker jevn og elastisk. Deigen er veldig våt, så det kan bli litt klissete. Dryss eventuelt med litt mel, men pass på at du ikke får melklumper i deigen.
-
3
Vend deigen med bretten ned og dekk til med plast igjen. La hvile i 2 timer.
-
4
Sett ovnen på 250 °C og plasser en stor jerngryte, ca. 24 centimeter i diameter, i ovnen slik at den varmes opp.
-
5
Ta gryten ut av ovnen, dryss med mel og vend deigen raskt over i gryta. Bruk gjerne en deigskrape for å få den over i en hel klump. Dryss toppen med mel, legg på lokk og stek i gryten i ovnen i 30 minutter.
-
6
Senk temperaturen til 200 °C og ta av lokket. Stek i 15 minutter til eller til skorpen er gyllen og sprø. Avkjøl på rist og server gjerne med smør og brunost.
Tips
Brødet holder seg best om det kan ligge på benken eller i en luftig brødboks pakket inn i et kjøkkenhåndkle.