Eltefritt grytebrød

Eltefritt grytebrød

Kommentarer 11
  • Enkel
  • 60 min
Har du ikke prøvd eltefritt grytebrød enda? Her får du den enkle oppskriften på det som også kalles no-knead-bread. Deigen må heve i 12-18 timer, men ta tiden til hjelp og nyt ferskt, nybakt brød med smør og brunost.

Ingredienser

Antall porsjoner

500 g hvetemel
1 ts salt
¼ ts tørrgjær
4 dl vann

Slik gjør du det

    1. Rør mel, salt og gjær ut med vann i en vid bakebolle til akkurat blandet. Dekk med plastfolie og la heve på kjøkkenbenken i 12-18 timer.
    2. Bruk en deigskrape til å brette deigen sammen ved å skrape kantene inn mot midten, ca. 10 ganger, eller til deigen virker jevn og elastisk. Deigen er veldig våt, så det kan bli litt klissete. Dryss eventuelt med litt mel, men pass på at du ikke får melklumper i deigen.
    3. Vend deigen med bretten ned og dekk til med plast igjen. La hvile i 2 timer.
    4. Sett ovnen på 250 °C og plasser en stor jerngryte, ca. 24 centimeter i diameter, i ovnen slik at den varmes opp.
    5. Ta gryten ut av ovnen, dryss med mel og vend deigen raskt over i gryta. Bruk gjerne en deigskrape for å få den over i en hel klump. Dryss toppen med mel, legg på lokk og stek i gryten i ovnen i 30 minutter.
    6. Senk temperaturen til 200 °C og ta av lokket. Stek i 15 minutter til eller til skorpen er gyllen og sprø. Avkjøl på rist og server gjerne med smør og brunost.
      Tips!

      Brødet holder seg best om det kan ligge på benken eller i en luftig brødboks pakket inn i et kjøkkenhåndkle.

Tips!

Det kan være uvant å legge inn så mye tid til heving, men etter hvert får du en rutine på det. Sett for eksempel deigen rett før leggetid så du kan bake ut brødet når du kommer hjem fra jobb. Eller beregne tiden slik at du kan bake ut brødet om morgenen og kan nyte ferskt brød til helgefrokosten.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Pernille

    11 måneder siden
    Trenger man og ha bakepapir i kjelen eller trengwr man ikke?

    Kommenter  (0)

    • Margrete , Kundekonsulent

      11 måneder siden
      Hei, Pernille! I denne oppskriften er det ikke brukt bakepapir i kjelen. Du kan eventuelt pensle kjelen med litt olje eller smør hvis du er redd for at deigen skal sette seg fast :) God bakst!

      Kommenter  (0)


  • Ingunn Engeset

    2 år siden
    Hei kan man bruke jerngryte med stållokk. . Det var det grytene hadde før??

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Ingunn, Klart du kan bruke en jerngryte med stålgryte :) God bakst!

      Kommenter  (0)


  • Kristine

    2 år siden
    Hvor stor skal gryta være? Ca. antall liter?

    Kommenter  (1)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Kristine, Jeg anbefaler å bruke en kjele som rommer ca 5 liter :) Lykke til!

      Kommenter  (0)


  • Jannie Nicolaysen

    2 år siden
    Bakt brød.Start igår kveld kl.23 ferdig idag kl.21.30??Måtte smake et lite hjørne ??Frister så absolutt til gjentagelse ??Kan dette bakes med grovere mel?

    Kommenter  (17)


  • Karin Conradi

    2 år siden
    Jeg har funnet brødet mitt!!! Fantastisk! Men jeg trodde aldri du kunne få saftig brød som henger sammen uten å kna fram gluten. Men det gikk. Aldri bakt så flott brød... og så bare 1/4 ts gjær.

    Kommenter  (0)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      2 år siden
      Hei Karin, For en utrolig hyggelig tilbakemelding :) Veldig hyggelig å høre, takk!

      Kommenter  (0)


  • stine

    3 år siden
    Namm...supergodt brød! Anbefales på det sterkeste. Lett og lage..godt å spise :D

    Kommenter  (0)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Stine, Tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding :)

      Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat