TINE® Norsk Alpeost: Nykommeren fra Vestlandsfjellene

Når TINE® nå lanserer sin vellagrede og smaksrike Alpeost, kommer den unike smaken fra det frodige landskapet mellom fjord og fjell i Romsdal.

20.09.2018

Alpeost er et kjent begrep blant matelskerne, og nå kommer TINEs egen versjon – rett fra vårt eget, helnorske alpelandskap; Romsdal.

Etter flere år med utvikling ystes TINE® Norsk Alpeost nå på meieriet i Elnesvågen, rett under fjellene som reiser seg langs den vakre nordvestkysten. Og nykommeren har allerede vakt oppsikt og begeistring.

Etter minst sju måneder med godt stell i modningshyllene, er den en vellagret og smaksrik ost for de som setter ekstra stor pris på god mat og godt håndverk. Perfekt til ostefatet på fredagskvelden, eller til tapasbordet du dekker til de spesielle anledningene.

Meierisjefen sjøl, Svein Arne Bjørgum, er stolt av fagfolkene sine på TINE Meieriet i Elnesvågen i Fræna kommune. Som spesialister på området er det de som har fått oppdraget med å lage den nye, norske alpeosten.

Meierisjef Svein Arne Bjørgum holder opp en Alpeost

– TINE® Norsk Alpeost lages i en ganske liten serie her, og får litt særbehandling fra oss, forteller Svein Arne Bjørgum. Her på meieriet på Elnesvågen har de produsert Jarlsberg helt siden 1971, og det aller meste eksporteres til osteelskere i USA, Canada og Australia.

TINE® Norsk Alpeost vil også møte verdens osteelite ganske snart: Den blir selveste VM-osten når World Cheese Award arrangeres i Bergen de første dagene i november, med mer enn 3 000 deltakende oster fra hele verden.

Stoltheten over den nye alpeosten deles av mange, ikke minst produktutvikler May-Liss R. Heggland i TINE, som har fulgt den helt fra idéstadiet og helt fram til den nå er ferdig modnet og klar for butikkhyllene i Meny-kjeden.

Hun gleder seg til å se mottakelsen, med god grunn: Allerede i utviklingsfasen scoret denne osten rekordhøyt i smakspanelene som testet den.

– Vi merker at nordmenn reiser mer, smaker mer og etterspør flere oster med mer og rikere smaker, sier May-Liss R. Heggland.

– Og da vi startet utviklingen av alpeosten, lot vi oss inspirere av ostene som lages i de franske og sveitsiske alpene, der de blant annet modner osten i en helt jevn temperatur i flere måneder.

Resultatet er til for nytes: TINE® Norsk Alpeost smaker nydelig alene – men egner seg ypperlig til både tapas, ostefat og matlaging. Riv den gjerne over pasta og grønnsaker, bruk den for ekstra fylde i sauser og dressinger – eller høvle den over salaten som prikken over i'en.

Og det er mer der den kommer fra. Fræna er faktisk den kommunen mellom Stavanger og Trondheim som produserer mest melk, av naturlige årsaker: Her i solhellingene ned mot Frænfjorden er det milde kystklimaet perfekt for melkebøndene, som leverer råvarer av ypperste kvalitet. Meieriet henter melk fra helt nederst i Romsdalen og opp mot Trøndelagsgrensa – der landskapet grenser mot Trollheimen i øst og havet i vest.

Meierisjef Svein Arne Bjørgum legger ikke skjul på at dette blir en spesiell ost:

– Det er en god del håndverk involvert i alpeosten, ikke minst fordi hvert ostehjul skal snus opp mot tjue ganger før det er ferdig modnet, og underveis legger vi også på et beskyttende omslag på osten, med et vakkert oblat og dekor, for å vise at denne osten, den er vi ekstra stolte av.