
Historien bak Jarlsberg®: En nasjonal skatt
Historien bak Jarlsberg®: En nasjonal skatt
Jarlsberg® er en av Norges mest kjente oster, med en historie som strekker seg tilbake til 1950-tallet. Den osten vi i dag kjenner som Jarlsberg®, har sin opprinnelse i et innovativt forskningsarbeid som begynte ved Meieriinstituttet på Norges Landbrukshøgskole i Ås.

Foto: Jan Greve/VG/NTB Scanpix
Begynnelsen på en Osterevolusjon
Historien om Jarlsberg® går tilbake til 1950-tallet, da professor Ystgaard og studentene hans ved Norges landbrukshøgskole satte seg som mål å skape noe ekstraordinært. De startet et forskningsprosjekt for å øke antallet hull i Gouda-ost ved hjelp av en ny ostekultur.
År med vedvarende forskning og testing førte til oppfinnelsen av en helt ny ostetype, Goutaler, som kombinerte Goudas gode smelteegenskaper og glatte tekstur med Emmentals karakteristiske hull.
I 1956 ble merkevaren Jarlsberg® født. Hemmeligheten ligger i den nøye utviklede norske ostekulturen og den spesielle oppskriften. År med håndverk har bevart den søte og nøtteaktige signatursmaken som har gjort Jarlsberg® kjent over hele verden.
Syv tiår senere lages Jarlsberg® fortsatt etter den originale oppskriften og med den unike norske ostekulturen, nå hengivent produsert i Norge, Irland og USA for å bringe den umiskjennelige smaken til osteelskere verden over.
Hva gjør Jarlsberg® spesiell? Med sine ikoniske hull, signatursmak, glatte tekstur og gode smelteegenskaper løfter Jarlsberg® enhver anledning – én deilig bit om gangen.
Bare Jarlsberg® er Jarlsberg®
Kilder: Forskning.no
Odd Gunnar Skagestad, Jakten på Jarlsbergosten – et moderne folkeeventyr, Historie 1/2005
Abrahamsen, Roger K.; Narvhus, Judith A. (1. januar 2006), Jarlsberg-osten; Historie og utvikling