
Råd når matinntaket er lite
Helsedirektoratet har egne kostråd til personer i ulike livsfaser. For hjemmeboende som spiser lite skiller disse anbefalingene seg fra de vanlige kostrådene.
De viktigste rådene når man spiser lite er:
- Spis lite og ofte (gjerne cirka fire hovedmåltider og to mellommåltider) og unngå lang nattfaste (mer enn 11 timer uten næring)
- Velg næringsrike matvarer – unngå lettprodukter
- Brødmåltider: mindre brød, mer pålegg, drikke med kalorier
- Middagsmåltider: mindre poteter og grønnsaker og mer saus, kjøtt og fisk
- Mellommåltider: noe som gir kalorier
- Proteinrike matvarer som egg, kjøtt, fisk og meieriprodukter bør være en del av alle måltider
- Tilsett gjerne produkter som olje, majones, fløte, ost eller nøtter til maten for å få mer energi i et mindre volum
- Vurder behov for et daglig vitamin- og mineraltilskudd dersom det blir mye kosemat, et ensidig kosthold eller lavt matinntak
Kilde: Kosthåndsboken fra Helsedirektoratet (2012)