14 Gresk Yoghurt Vanilje - Kunsten å velge smart

Hva er et sunt kosthold?

Det er mange sterke meninger om hva som er et sunt kosthold. Mediene flommer over av raske løsninger som lover gode resultater. Det er kanskje ikke så rart at mange blir forvirret. Hvem kan du egentlig stole på?

Løsningen er nok ikke så spenstig, og rådene byr heller ikke på mange overraskelser. Men kostrådene fra myndighetene har et solid fundament. De er basert på internasjonal forskning om mat og helse og rådene er omtrent like i de fleste land vi kan sammenlilgne oss med. 

Kort fortalt handler det om å ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter og fisk. Vi må gjerne velge nøkkelhullmerkede matvarer, samt magre meieriprodukter daglig. I tillegg bør vi begrense mengden bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og tilsatt sukker.

Les mer om kostrådene på helsenorge.no

I arbeidet med å utvikle og justere kostrådene støtter myndighetene seg på en gjennomgang av flere tusen studier av god kvalitet. Rådene oppdateres med jevne mellomrom. 

Mange kritiserer myndighetene for at rådene ikke kan være gode nok ettersom vi ikke er så sunne som vi burde være. Men det viser seg at mange nordmenn ikke følger rådene. Bare 20 prosent av det norske folk får i seg 500 gram grønnsaker, frukt og bær daglig, hevder Helsedirektoratet. Da er det kanskje verdt et forsøk å starte med å bli bedre kjent med rådene?