Vi spiser for mye salt
Helseminister Bent Høie har tatt initiativ til helsedirektoratets kampanje «små grep – stor forskjell». Hvor ett av målene er å få ned saltforbruket.
Saltpartnerskapsavtalen
I 2015 signerte TINE den såkalte Saltpartnerskapsavtalen med Helsedirektoratet. TINE er en av flere aktører som skal samarbeide med myndighetene for å redusere saltinntaket i befolkningen med 15 prosent innen 2018 og med 30 prosent innen 2025.
Små grep – stor forskjell
Siden midten av 1980-tallet har TINE bidratt til å redusere nordmenns inntak av salt med omkring 2000 tonn. Dette er gjort ved å redusere saltinnholdet i ost. I 2015 reduserte vi mengden salt i smør fra 1,5 gram til 1,1 gram per 100 gram. Dette bidrar til en reduksjon i saltinntaket med 30 tonn på årsbasis.
Kutt i saltforbruket = helsegevinst
I gjennomsnitt spiser nordmenn 10 gram salt daglig. Det er dobbelt så mye som anbefalt. En stor andel av oss vil i løpet av livet bli behandlet for høyt blodtrykk. Dersom vi gradvis klarer å redusere saltinntaket i befolkningen med 10–30 prosent, har en rekke beregninger vist at dette kan gi betydelige helsegevinster og reduksjoner i helseutgiftene. Verdens helseorganisasjon (WHO) mener at kutt i saltforbruket er blant de mest kostnadseffektive helsefremmende tiltakene som kan gjøres.