Fylte boller

  Oppskrift på hjemmelagde fylte boller

  De ser ut som helt vanlige boller, men inne skjuler det seg små smaksskatter som mandelmasse, vaniljekrem eller sjokolade. Eller ditt eget favorittfyll.

  • Vanskelig?

   Enkel
  • Tid

  TIPS: Har du boller i fryseboksen er det fort gjort å tine dem. Og de vil smake som nybakt! La fryste boller bli svakt lune ved å varme de sakte opp i en lav panne med lokk i ca 30 minutter eller varme de opp på svak temperatur i stekeovnen.
  porsjoner

  Du trenger

  Grunndeig søt gjærbakst:

  150 g TINE Ekte Smør
  5 dl Hel Tinemelk
  50 g gjær
  0.5 ts salt
  1.25 dl sukker (ca.100g)
  1.5 ts malt kardemomme
  1 egg
  12 dl hvetemel (ca)

  Pensling:

  1 sammenvispet egg

  Vaniljefyll:

  1 pakke Piano Vaniljekrem

  Sjokoladefyll:

  100 g sjokoladebiter

  og/eller mandelfyll:

  100 g mandler
  100 g melis (eller sukker)
  2 ss vann (ca)
  evt ferdig

  Dryss:

  4 ss melis (gjerne iblandet 2 ts kakaopulver)

  Slik gjør du

  1. Smelt smøret i en kjele og tilsett melken. La blandingen være fingervarm (37 °C). Smuldre gjæren i en bakebolle og tilsett litt av væsken. Rør til gjæren er oppløst. Hell i resten av melkeblandingen.

  2. Tilsett salt, sukker, kardemomme og egg. Hell i det meste av melet, men gjem litt til utbaking. Arbeid til en smidig og litt løs deig. Sett deigen til heving dekket med plast i ca. 30–40 minutter.

  3. Sett stekeovnen på 250 °C og finn fram en stekeplate med bakepapir.

  4. Ta deigen opp på melet bakebord og rull den ut til en lengde. Del i biter og trill til små boller som du trykker litt flate. Legg i ønsket fyll, som f eks syltetøy, 1 barneskje mandelmasse (se fremgangsmåte under), noen biter med sjokolade eller en stor spiseskje vaniljekrem. For å lukke igjen bollen, trekker du deigen opp rundt fyllet og surrer sammen. Plasser bollene med skjøten ned når du setter dem på stekeplaten. La deretter de fylte bollene til etterhving ca. 30 minutter.

  Mandelmassefyll:

  1. Mal mandlene i en food processor og bland i melis og vann til du får en fast masse. Eller du kan kjøpe ferdig mandelmasse. Klem bollene litt flate og legg i ca 1 ts mandelmasse midt i deigen.

  2. Stek bollene midt i ovnen ca. 5 - 8 minutter. Avkjøl på rist.

  3. Dryss bollene med melis eller kakaomelis ved servering. Smaker ekstra godt med en stor, varm kopp sjokolade eller kakao til.

  Gi din vurdering: