Laster
Laster
Oppskrift på hjemmelagde fylte boller

Fylte boller

Fylte boller

De ser ut som helt vanlige boller, men inne skjuler det seg små smaksskatter som mandelmasse, vaniljekrem eller sjokolade. Eller ditt eget favorittfyll.

 
Antall porsjoner: 1
Tidsforbruk: 1 t 30 min90 minTidsbruk
Vanskelighetsgrad: EnkelEnkelVanskelighetsgrad

Ingredienser

Ingredienser
  • Grunndeig søt gjærbakst:

    150 g TINE Ekte Smør
  • 5 dl TineMelk Hel
  • 50 g gjær
  • ½ ts salt
  •  dl sukker (ca.100g)
  •  ts malt kardemomme
  • 1  egg
  • 12 dl hvetemel (ca)
  • Pensling:

    1  sammenvispet egg
  • Vaniljefyll:

    1 pakke Piano Vaniljekrem
  • Sjokoladefyll:

    100 g sjokoladebiter
  • og/eller mandelfyll:

    100 g mandler
  • 100 g melis (eller sukker)
  • 2 ss vann (ca)
  • evt  ferdig mandelmasse/marsipanmasse
  • Dryss:

    4 ss melis (gjerne iblandet 2 ts kakaopulver)

Tips

Har du boller i fryseboksen er det fort gjort å tine dem. Og de vil smake som nybakt! La fryste boller bli svakt lune ved å varme de sakte opp i en lav panne med lokk i ca 30 minutter eller varme de opp på svak temperatur i stekeovnen.

Slik gjør du

Slik gjør du
  • 1
    Smelt smøret i en kjele og tilsett melken. La blandingen være fingervarm (37 °C). Smuldre gjæren i en bakebolle og tilsett litt av væsken. Rør til gjæren er oppløst. Hell i resten av melkeblandingen.
     
  • 2
    Tilsett salt, sukker, kardemomme og egg. Hell i det meste av melet, men gjem litt til utbaking. Arbeid til en smidig og litt løs deig. Sett deigen til heving dekket med plast i ca. 30–40 minutter.
     
  • 3
    Sett stekeovnen på 250 °C og finn fram en stekeplate med bakepapir.
     
  • 4
    Ta deigen opp på melet bakebord og rull den ut til en lengde. Del i biter og trill til små boller som du trykker litt flate. Legg i ønsket fyll, som f eks syltetøy, 1 barneskje mandelmasse (se fremgangsmåte under), noen biter med sjokolade eller en stor spiseskje vaniljekrem. For å lukke igjen bollen, trekker du deigen opp rundt fyllet og surrer sammen. Plasser bollene med skjøten ned når du setter dem på stekeplaten. La deretter de fylte bollene til etterhving ca. 30 minutter.
     
  • Mandelmassefyll:

    5
    Mal mandlene i en food processor og bland i melis og vann til du får en fast masse. Eller du kan kjøpe ferdig mandelmasse. Klem bollene litt flate og legg i ca 1 ts mandelmasse midt i deigen.
     
  • 6
    Stek bollene midt i ovnen ca. 5 - 8 minutter. Avkjøl på rist.
     
  • 7
    Dryss bollene med melis eller kakaomelis ved servering. Smaker ekstra godt med en stor, varm kopp sjokolade eller kakao til.
     
Kommenter denne oppskriften

Kommentarer fra andre

Din vurdering

Gi oss din vurdering av denne oppskriften.

Oppskriften har 0 stemmer.

 
 
 
Laster
Laster