Lys saus og hvit saus
Enkel•10 min min
Ingredienser
Antall porsjoner
Lys saus:
-
4 dlkraft fra kjøtt eller grønnsaker
-
2 sshvetemel eller 1–2 ts maisenna
-
½ tssalt
Hvit saus med meljevning (uten smør):
-
1 ½ sshvetemel
-
4 dlTINE® Helmelk 3,5 % fett eller lettmelk
-
¼ tssalt
Hvit saus med smør og mel:
-
1 ss
-
2 sshvetemel
-
4 dlTINE® Helmelk 3,5 % fett eller lettmelk
-
¼ tssalt
Slik gjør du det
-
1
Kok opp kraft. Lag en klumpfri jevning av mel som piskes sammen med kald veske. Rør jevningen i sausen i en tynn, jevn stråle mens du rører konsant.
-
2
La sausen koke i ca 5 minutter. Smak til med evt mer salt.
Hvit saus med meljevning (uten smør):
-
3
Rør sammen mel med litt av den kalde melken til du får en klumpfri jevning. Kok opp resten av melken, og rør den inn i jevningen i en tynn stråle mens du rører konstant.
-
4
ELLER du kan røre mel og kald væske sammen i kjelen til det er klumpfritt. Kok så opp under omrøring. La sausen koke i ca 5 minutter. Smak til med salt. Denne metoden passer godt når du lager små porsjoner.
Hvit saus med smør og mel:
-
5
Smelt smør og rør inn mel i en kjele. Spe ut med melk i omganger under røring, til du får en glatt saus.
-
6
La sausen koke i i ca 10 minutter på svak varme. Smak til med salt.