Lys saus og hvit saus
Hvit saus danner basis for forskjellige sauser som får navn etter den smakstilsetningen som brukes, f.eks. karrisaus.

Ingredienser
Porsjoner
Lys saus:
Hvit saus med meljevning (uten smør):
Slik gjør du
- 1
Kok opp kraft. Lag en klumpfri jevning av mel som piskes sammen med kald veske. Rør jevningen i sausen i en tynn, jevn stråle mens du rører konsant.
- 2
La sausen koke i ca 5 minutter. Smak til med evt mer salt.
Hvit saus med meljevning (uten smør):
- 3
Rør sammen mel med litt av den kalde melken til du får en klumpfri jevning. Kok opp resten av melken, og rør den inn i jevningen i en tynn stråle mens du rører konstant.
- 4
ELLER du kan røre mel og kald væske sammen i kjelen til det er klumpfritt. Kok så opp under omrøring. La sausen koke i ca 5 minutter. Smak til med salt. Denne metoden passer godt når du lager små porsjoner.
Hvit saus med smør og mel:
- 5
Smelt smør og rør inn mel i en kjele. Spe ut med melk i omganger under røring, til du får en glatt saus.
- 6
La sausen koke i i ca 10 minutter på svak varme. Smak til med salt.
Tips
Du kan smaksette lys saus med sitron, tomatpuré, pepper, ost, sennep, karri, hakkede friske og tørkede urter, kajennepepper og muskat.