Håndkle og blad
Lys saus og hvit saus
(77)

Lys saus og hvit saus

  • Utførelse

    Enkel
  • Tid

Hvit saus danner basis for forskjellige sauser som får navn etter den smakstilsetningen som brukes, f.eks. karrisaus.

Håndkle

Ingredienser

Antall porsjoner

Lys saus:

4 dlkraft fra kjøtt eller grønnsaker
2 sshvetemel eller 1–2 ts maisenna
½ tssalt

Hvit saus med meljevning (uten smør):

1 ½ sshvetemel
4 dlTinemelk® Helmelk 3,5 % fett eller lettmelk
¼ tssalt

Hvit saus med smør og mel:

1 ssTINE Meierismør
2 sshvetemel
4 dlTinemelk® Helmelk 3,5 % fett eller lettmelk
¼ tssalt
BladBlad

Slik gjør du det

    1. Kok opp kraft. Lag en klumpfri jevning av mel som piskes sammen med kald veske. Rør jevningen i sausen i en tynn, jevn stråle mens du rører konsant.
    2. La sausen koke i ca 5 minutter. Smak til med evt mer salt.
    1. Rør sammen mel med litt av den kalde melken til du får en klumpfri jevning. Kok opp resten av melken, og rør den inn i jevningen i en tynn stråle mens du rører konstant.
    2. ELLER du kan røre mel og kald væske sammen i kjelen til det er klumpfritt. Kok så opp under omrøring. La sausen koke i ca 5 minutter. Smak til med salt. Denne metoden passer godt når du lager små porsjoner.
    1. Smelt smør og rør inn mel i en kjele. Spe ut med melk i omganger under røring, til du får en glatt saus.
    2. La sausen koke i i ca 10 minutter på svak varme. Smak til med salt.
Blått hjerte
Tips!

Du kan smaksette lys saus med sitron, tomatpuré, pepper, ost, sennep, karri, hakkede friske og tørkede urter, kajennepepper og muskat.

kommentar

Kommentarer

HåndkleBlått hjerteKjærlighet i god mat