Lys saus og hvit saus

(7)
  • Utførelse

    Enkel
  • Tid

Hvit saus danner basis for forskjellige sauser som får navn etter den smakstilsetningen som brukes, f.eks. karrisaus.

Antall porsjoner

Ingredienser

Lys saus:

4 dlkraft fra kjøtt eller grønnsaker
2 sshvetemel eller 1–2 ts maisenna
½ tssalt

Hvit saus med meljevning (uten smør):

1 ½ sshvetemel
4 dlTinemelk® Helmelk 3,5 % fett eller lettmelk
¼ tssalt

Hvit saus med smør og mel:

1 ssTINE Meierismør
2 sshvetemel
4 dlTinemelk® Helmelk 3,5 % fett eller lettmelk
¼ tssalt
 Legg i handleliste

Slik gjør du det

  • Lys saus:

    1. Kok opp kraft. Lag en klumpfri jevning av mel som piskes sammen med kald veske. Rør jevningen i sausen i en tynn, jevn stråle mens du rører konsant.
    2. La sausen koke i ca 5 minutter. Smak til med evt mer salt.
  • Hvit saus med meljevning (uten smør):

    1. Rør sammen mel med litt av den kalde melken til du får en klumpfri jevning. Kok opp resten av melken, og rør den inn i jevningen i en tynn stråle mens du rører konstant.
    2. ELLER du kan røre mel og kald væske sammen i kjelen til det er klumpfritt. Kok så opp under omrøring. La sausen koke i ca 5 minutter. Smak til med salt. Denne metoden passer godt når du lager små porsjoner.
  • Hvit saus med smør og mel:

    1. Smelt smør og rør inn mel i en kjele. Spe ut med melk i omganger under røring, til du får en glatt saus.
    2. La sausen koke i i ca 10 minutter på svak varme. Smak til med salt.

Tips:

Du kan smaksette lys saus med sitron, tomatpuré, pepper, ost, sennep, karri, hakkede friske og tørkede urter, kajennepepper og muskat.

 Les kommentarer (0)

Kommentarer

  Legg til kommentar