Lys saus og hvit saus

Lys saus og hvit saus

Kommentarer 0
  • Enkel
  • 10 min
Hvit saus danner basis for forskjellige sauser som får navn etter den smakstilsetningen som brukes, f.eks. karrisaus.

Ingredienser

Antall porsjoner

Lys saus:

4 dl kraft fra kjøtt eller grønnsaker
2 ss hvetemel eller 1–2 ts maisenna
½ ts salt

Hvit saus med meljevning (uten smør):

1 ½ ss hvetemel
4 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett eller lettmelk
¼ ts salt

Hvit saus med smør og mel:

1 ss TINE Meierismør
2 ss hvetemel
4 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett eller lettmelk
¼ ts salt

Slik gjør du det

    1. Kok opp kraft. Lag en klumpfri jevning av mel som piskes sammen med kald veske. Rør jevningen i sausen i en tynn, jevn stråle mens du rører konsant.
    2. La sausen koke i ca 5 minutter. Smak til med evt mer salt.
  1. Hvit saus med meljevning (uten smør):

    1. Rør sammen mel med litt av den kalde melken til du får en klumpfri jevning. Kok opp resten av melken, og rør den inn i jevningen i en tynn stråle mens du rører konstant.
    2. ELLER du kan røre mel og kald væske sammen i kjelen til det er klumpfritt. Kok så opp under omrøring. La sausen koke i ca 5 minutter. Smak til med salt. Denne metoden passer godt når du lager små porsjoner.
  2. Hvit saus med smør og mel:

    1. Smelt smør og rør inn mel i en kjele. Spe ut med melk i omganger under røring, til du får en glatt saus.
    2. La sausen koke i i ca 10 minutter på svak varme. Smak til med salt.
Tips!

Du kan smaksette lys saus med sitron, tomatpuré, pepper, ost, sennep, karri, hakkede friske og tørkede urter, kajennepepper og muskat.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

Det er mye kjærlighet i god mat