Salt karamellsaus

Salt karamellsaus

41
  • Enkel
  • 25 min
Salt karamellsaus blir bare mer og mer populært. Saltet bidrar til en spennende tvist på den ellers så søte sausen. En morsom gave til matglade mennesker.

Ingredienser

1 dl vann
4 ½ dl sukker
3 dl TINE Kremfløte
150 g TINE Meierismør i terninger
3 ts salt (maldonsalt)

Slik gjør du det

    1. Ha vann og sukker i en tykkbunnet kjele og kok på lav til middels varme. Kok til sukkeret får en lys gyllen farge. Ikke rør mens sukkeret smelter og blir gyllent.
    2. Ta kjelen av platen og rør inn smøret.
    3. Tilsett fløte under omrøring og sett kjelen tilbake på plata. Kok opp og rør til glatt og fin saus.
      Tips!
      Du kan sile karamellsausen om den har fått sukkerklumper i seg.
    4. Rør inn salt til slutt og hell på glass. La sausen stå kaldt over natten slik at den tykner.
Tips!
Dropp gjerne saltet om du ønsker en tradisjonell karamellsaus. Karamellsaus holder seg i opptil to uker i kjøleskapet.

Kommentarer

  • Kristin

    1 måneder siden
    Leste dessverre ikke kommentarene før 2. forsøk ble gjort med samme triste (og kostbare) resultat: brent karamell! Dere skulle modifisere- hva ble endret?

     (0)

    • Marit , Kokk og Kundekonsulent

      1 måneder siden
      Hei Kristin!

      Det som er endret er at vann og sukker skal koke på lav til middels varme, istedefor middels til høy varme som stod der tidligere.

      Om karamellen ble brent, må du ta den den av platen før den er ønsket farge. Selv om du tar sukker/vann blanding av platen stopper den ikke å koke, og den vil fortsette og bli brunere, bare ikke i samme tempo.

      Prøv gjerne en gang til, og ta den av varmen tidligere enn sist. :)

       (0)


  • Karamellkampen

    3 måneder siden
    Hei!
    Prøvde oppskriften din idag - utrolig god saus....etter noen modereringer!
    Etter to forsøk, med noen endringer underveis, så fikk vi en fantastisk god og fløyelsmyk karamellsaus <3
    Det som ble magien etter to mislykkede forsøk, var å smelte vann/sukkerblandingen på høy temperatur i en stekepanne (selvsagt med meget nøye oppsyn). Med en gang sukkeret begynte å bli "gyllent", så tok vi stekepannen av varmen og vendte pannen i sirkulære bevegelser (for at det gyllende sukkeret skulle blande seg med resten) - deretter tilsatte vi fløte og smør.

    Fra tidligere erfaringer så føler jeg sausen får en bedre konsistens om man tar fløten i FØRman tilsetter smøret.

    Grei oppskrift med etter noen modereringer.

     (2)


  • Martine

    4 måneder siden
    Utrolig dårlig oppskrift. Fulgte oppskriften nøye, sukkeret ble aldri brunt men ble til krystaller...

     (0)

    • Marit , Kokk og Kundekonsulent

      4 måneder siden
      Hei Martine!

      Hvilken temperatur og hvordan koke karamell er forskjellig fra oppskrift til oppskrift. Om det har krystalisert seg kan det være at du har rørt i dette før du har i fløte og smør. Vend rundt på kjelen istedefor å røre før du har i de neste ingrediensene.

      Om det ikke blir brunt, kan du justere varmen og stå klar til å ta kjelen av akkurat når du ser det blir gyllen farge.

      Som Annicken nevner, så må man ha en god dose tålmodighet når man lager karamell! :) Prøv gjerne igjen! Da skal du se det blir bra! :)

       (0)


  • Kristine

    6 måneder siden
    Jeg fikk ikke dette til.. Lagde sausen i går etter oppskrift og helte den på glass, og i dag får jeg den ikke ut da den har blitt steinhard...hva gjorde jeg galt?

     (0)

    • Marit , Kokk og Kundekonsulent

      6 måneder siden
      Hei Kristine!

      Jo mer fløte du har i sukkeret jo mer flytende blir karamellsausen. Det kan virke som du trenger litt mer fløte i din. Varm opp sausen forsiktig og rør inn mengde fløte etter ønske. Prøv deg frem! :)

       (2)


  • Monica

    6 måneder siden
    Fortsatt ikke endringer utifra hva som nevnes i tidligere kommentarer? Jeg fikk også brent saus!

     (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      6 måneder siden
      Hei Monica,

      Nå er fremgangsmåten endret på fra svak til middels varme. Det å lage karamell er en tålmodighetsprøve og kan fort bli brent. Det vil da smake bittert på slutten så her må man passe på :)

       (0)


  • Nybegynner

    9 måneder siden
    Skulle ønske jeg leste kommentarene FØR jeg begynte å laga sausen. Smaker brent sukker siden jeg hadde plata på middels varme.

     (1)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      9 måneder siden
      Så leit å se at sausen din ble brent. Håper du prøver igjen og får resultatet du ønsker. Karamell er en tålmodighets prøve :)

       (1)


  • Aleksander

    10 måneder siden
    Hei jeg prøvde med sørlandsis å det ble knallgodt

     (1)


  • Abel

    1 år siden
    Håpløs oppskrift.

     (1)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Hei Abel,

      Vi har testet oppskriften og det vil bli gjort endringer på denne i løpet av kort tid :) Takk for at du sier ifra!

       (0)


  • Geir

    1 år siden
    Testet denne oppskriften i dag, og det er åpenbart noe galt med den. Hvis man følger den til punkt og prikke, så blir det brent sukker! Det er umulig å smelte så mye sukker, på medium varme, uten å røre, uten at det blir for brunt/brent. Sukkeret i bunnen smelter og blir svidd, før resten av sukkeret har smeltet. Jeg er ikke ekspert på karamell, men ser en del andre bruker vann sammen med sukkeret (og rører). Kanskje dere har glemt å ta med vannet? Eller burde det stått lav/medium-lav varme? Eller bør man bruke en kjempestor gryte/kasserolle? Noe er i alle fall galt... Sånn som oppskriften er nå, så er den ikke brukbar.

     (1)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Hei Geir, Vi har nå gått igjennom oppskriften på nytt og vi kommer til å optimalisere den i løpet av kort tid :) Takk for at du sier ifra til oss.

       (0)


  • Hans Inge

    2 år siden
    Nyyydelig! Eg brukte svak varme når eg smelta sukkeret. For sikkerhets skyld. Lagde middag ved sida av. :-) Skrudde opp varmen litt, og eg rørte i sukkeret.

     (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      SÅ hyggelig at det ble vellykket, Hans Inge :) Viktig med tålmodighet når man bruker sukker. God matlaging videre!

       (0)


Det er mye kjærlighet i god mat