Soup dumpling

Soup dumpling

19
125
Middels120 min
«Xian long bao», «Soup dumpling» eller «Suppe-melbolle» på norsk, er mye enklere å lage enn man tror. Bruk litt tid på kraften, så har du et godt utgangspunkt for dim sum-rettenes konge.

Ingredienser

Antall stykker

Deig

  • 150 g
    hvetemel ev. mer til utkjevling
  • 1 ½ dl
    kokende vann

Fyll

  • 2 stk
    rød chili
  • 4 stk
    hvitløksfedd
  • 3 cm
    frisk ingefær
  • 1 dl
    østersaus
  • 300 g
    svinekjøttdeig
  • 1 ts
    salt
  • 2 dl
    nedkokt oksehalekraft avkjølt til stiv gelé (ev. annen stivnet kraft)
  • 1 bunt
    vårløk
  • 1 ts
    chilipulver

Slik gjør du det

  1. 1

    Ha hvetemel i en bolle og hell over kokende vann, bland godt sammen med en sleiv og legg deigen på melet bakebord.

    Tips

    Selv om det er gøy å lage dumpling-deig fra bunnen av, kan du kjøpe ferdig utkjevlet deig i asiatiske butikker eller andre velassorterte supermarkeder.

  2. 2

    Kna inn nok mel til at deigen er fast og smidig. Form deigen til en bolle og legg i en lukket plastpose. La hvile på benken i ca. 1 time.

  3. 3

    Rull deigen til en pølse og del i 20 jevnstore emner. Kjevle ut hvert emne på melet bakebord til tynne flak på ca. 8 cm i diameter. Deigflakene kan gjerne være litt tynnere på kantene, da blir dumplingsene lettere å folde sammen i toppen. Dryss mel mellom flakene og dekk med plast.

  4. 4

    Grovhakk chili, hvitløk og ingefær, og kjør med østerssaus i en kjøkkenmaskin med knivblad til mos.

  5. 5

    Bland svinekjøttdeigen med salt og kna til væsken binder seg og deigen blir seig. Tilsett hvitløk- og ingefærmosen, chilipulver og finhakket vårløk og bland godt. Grovhakk den stive kraften og vend inn.

    Tips

    Du kan også dele kraften i terninger og legge en i midten av kjøttfyllet for en mer konsentrert opplevelse. Kraften vil smelte og bli flytende når bollen dampes slik at du får suppe inne i dumplingen.

  6. 6

    Legg en spiseskje med fyll på hvert ark og fold tett sammen i toppen. Bruk gjerne litt vann på kanten slik at endene kleber seg sammen og bollen blir tett.

  7. 7

    Damp dumplingene i en dampkjele eller bambus-steamer i ca. 6 minutter. Server med engang. Husk at kraften kan være varm, så punktere dumplingen forsiktig, sug ut kraften og spis resten. Nam!

Del denne oppskriften: