Soup dumpling

Soup dumpling

0
 • Middels
 • 120 min
«Xian long bao», «Soup dumpling» eller «Suppe-melbolle» på norsk, er mye enklere å lage enn man tror. Bruk litt tid på kraften, så har du et godt utgangspunkt for dim sum-rettenes konge.

Ingredienser

Deig

150 g hvetemel ev. mer til utkjevling
1 ½ dl kokende vann

Fyll

2 stk rød chili
4 stk hvitløksfedd
3 cm frisk ingefær
1 dl østersaus
300 g svinekjøttdeig
1 ts salt
2 dl nedkokt oksehalekraft avkjølt til stiv gelé (ev. annen stivnet kraft)
1 bunt vårløk
1 ts chilipulver

Slik gjør du det

  1. Ha hvetemel i en bolle og hell over kokende vann, bland godt sammen med en sleiv og legg deigen på melet bakebord.
   Tips
   Selv om det er gøy å lage dumpling-deig fra bunnen av, kan du kjøpe ferdig utkjevlet deig i asiatiske butikker eller andre velassorterte supermarkeder.
  2. Kna inn nok mel til at deigen er fast og smidig. Form deigen til en bolle og legg i en lukket plastpose. La hvile på benken i ca. 1 time.
  3. Rull deigen til en pølse og del i 20 jevnstore emner. Kjevle ut hvert emne på melet bakebord til tynne flak på ca. 8 cm i diameter. Deigflakene kan gjerne være litt tynnere på kantene, da blir dumplingsene lettere å folde sammen i toppen. Dryss mel mellom flakene og dekk med plast.
  4. Grovhakk chili, hvitløk og ingefær, og kjør med østerssaus i en kjøkkenmaskin med knivblad til mos.
  5. Bland svinekjøttdeigen med salt og kna til væsken binder seg og deigen blir seig. Tilsett hvitløk- og ingefærmosen, chilipulver og finhakket vårløk og bland godt. Grovhakk den stive kraften og vend inn.
   Tips
   Du kan også dele kraften i terninger og legge en i midten av kjøttfyllet for en mer konsentrert opplevelse. Kraften vil smelte og bli flytende når bollen dampes slik at du får suppe inne i dumplingen.
  6. Legg en spiseskje med fyll på hvert ark og fold tett sammen i toppen. Bruk gjerne litt vann på kanten slik at endene kleber seg sammen og bollen blir tett.
  7. Damp dumplingene i en dampkjele eller bambus-steamer i ca. 6 minutter. Server med engang. Husk at kraften kan være varm, så punktere dumplingen forsiktig, sug ut kraften og spis resten. Nam!

Kommentarer

Det er mye kjærlighet i god mat