Sommerens rømmegrøt

Hjemmelaget rømmegrøt

Kommentarer 36
  • Middels
  • 30 min
Rømmegrøt er tradisjonsrik norsk kost, og oppskriftene varierer fra sted til sted. Dette er en sommerlig grøtoppskrift.

Ingredienser

Antall porsjoner

5 dl TINE Seterrømme
2 dl hvetemel
5 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
½ ts salt

Tradisjonelt tilbehør:

1 dl sukker
2 ts kanel
8 dl rød saft
200 g diverse spekemat

Slik gjør du det

    1. La rømme koke under lokk i ca. 2 minutter. Dryss i halvparten av melet mens du rører hele tiden. Da vil det piple frem smør.
    2. Ta ut smøret med en spiseskje og hold det varmt i en liten skål, slik at du kan servere det på grøten til slutt. Dryss i resten av melet og rør godt. Spe med melk under røring til grøten er jevn og passe tykk. Smak til med salt like før servering.
    3. Blir grøten stående en stund før servering, vil den tykne mer. Spe da med mer melk til passe konsistens. Server med sukker, kanel, det varme smøret og et fat med spekemat.
Tips!

Mange liker å servere spekemat til grøten, men sett gjerne frem forskjellig tilbehør og dryss til grøten slik at hver og en kan ta det som faller i smak. Tørkede aprikoser, nøtter, revet brunost, rosiner, likørmarinerte bær og friske bær.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Peter

    22 dager siden
    Jeg skillet ikke ut fettet i grauten. Serverer den med en stor klatt Kviteseid-smør og brunt rørsukker. Fettet er smaksbærer i all mat. Dette blir kraftig og godt.

    Kommenter  (0)


  • Anne Line Jøssang

    1 år siden
    Hei Skal lage rømmegrøt på skolekjøkkenet førstkommende mandag. Skal bestille varer og lurer på hvor mange desiliter det er i ett rømmebeger ( det står 300 gram på begeret). Hilsen Anne Line

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Hei Anne Line, Det veies etter vekt på rømme, men det er tilnærmet 3 dl i ett beger :) God matlaging!

      Kommenter  (0)


  • Ingrid

    2 år siden
    Hei! Mamma brukar alltid semulegryn i stadenfor kveitemjøl, gir bedre konsistens på grauten ? og litt meir mjølk, vil ikkje ha grauten for tjukk.

    Kommenter  (17)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      2 år siden
      Hei Ingrid, Det er smak og behag. Mange foretrekker semulegryn i rømmegrøt, men så har du også de som helst unngår den. Her kan man velge det man selv foretrekker :)

      Kommenter  (6)


  • Pia

    2 år siden
    Kan jeg lage grøten en dag i forveien?

    Kommenter  (20)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      2 år siden
      Hei Pia, Det går helt fint å lage rømmegrøt noen dager før den skal serveres, også varmer du den sakte opp før servering. Husk bare å avkjøl rømmegrøten godt før du setter den i kjøleskap og dekk den til med plast, slik at den ikke tar smak fra det andre du har i kjøleskapet. Lykke til :)

      Kommenter  (2)


  • Kristin

    3 år siden
    Flott oppskrift! Et lite tips til de som lager denne grøten i utlandet og ikke har tilgang på sæterrømme. Prøvde denne med rømmen jeg får tak i her i Korea. Den skiller seg ikke og grøten ble så sur at munnen snurpet seg, så jeg tror rømmen her er ganske syrlig. Min fantastiske mamma tipset om å bytte ut deler av rømmen med fløte. Det ble helt fantastisk! Da både skilte den seg og smaken ble rund og god.

    Kommenter  (5)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Kristin, Tusen takk for hyggelig tilbakemelding :)

      Kommenter  (3)


  • Torstein

    3 år siden
    Hei Takk for god oppskrift! Har brukt den til å la 150 amerikanere få en smak av norsk kultur. :-) Men en ting jeg aldri blir sikker på, er hvor lenge jeg skal løfte ut smøret. Det tar jo aldri slutt... :-)

    Kommenter  (17)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Torstein, Det er det vi kaller ett luksusproblem :) Det er dessuten ikke alle som tar ut smøret av rømmegrøten før servering, men bare øser den opp slik den er. Smaker like godt og litt mindre arbeid :)

      Kommenter  (9)

      • Gunnar Winther

        3 år siden
        Det sitter en god del smak i fettet. Skiller man fra mer, blir det mindre rømmesmak igjen i grøten. Skill derfor fra så mye som du tror folk vil ha.

        Kommenter  (0)

      • Peter

        3 år siden
        Det er den amerikanske rømmen som ikke lar seg skille. Det er ikke mulig å finne det samme some seter rømme i USA. I hvertfall ikke i vanlige matbutikker (meste du kan finne er ca 20g fett mot 35 g fett i seterrømme). Den amerikanske rømmen er også behandlet så den ikke skal skille seg.

        Kommenter  (1)


  • Mari

    3 år siden
    Hei, har dere noe tips til glutenfri variant, noe som funker å bruke i stedet for hvetemel?

    Kommenter  (10)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig ansvarlig

      3 år siden
      Hei Mari, Bytt ut hvetemelet med samme mengde glutenfri, fin kakemiks, så har du en supergod glutenfri variant:) God sommer!

      Kommenter  (3)


  • Laktose fritt.

    3 år siden
    Jeg prøvde meg på denne i kveld, men fikk ikke rømmen til å skille seg. Jeg kan ikke bruke seterrømme mtp laktoseintoleranse så brukte laktosefri rømme. Skiller ikke den seg? Er det noe annet laktosefritt jeg eventuelt kan bruke? Hilsen en laktoseintolerans som elsker rømmegrøt.

    Kommenter  (4)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig ansvarlig

      3 år siden
      Hei, Lettrømme og laktosefri lettrømme vil ikke skille seg fordi de inneholder for lite fett. Grøten er uansett like god om den skiller seg eller ikke, smelt heller litt smør og ha over ved servering:)

      Kommenter  (11)


  • Inger Marie

    4 år siden
    For å spare litt på den rå muskelkraften fryses rømmen - det funker også alltid for meg. Så: tin og kok rømmen i 10 min. så dryss i 1/3 del av melet, rør godt om.a La grøten småkoke til fettet pipler ut. Skum av etterhvert og ta vare på fettet rør i resten av melet og spe med melken La grøten koke 10 min. til og smak til med salt (kan jo kokes i ovn, da blir det ikke svidd i bunn) NB all røring kan jo gjøres med stavmikser. Min oppskrift er: 4 pers. 3/4 l seterrømme 2,5 dl hvetemel 3/4 l melk 1 ts salt ca server rømmegrøten med fett over eller evt. ved siden av. tilbehør: sukker, kanel saft og vann eller annet skummende kaldt drikke

    Kommenter  (2)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

      4 år siden
      Hei Inger Marie, Takk for gode tips, og oppskrift på rømmegrøt som hører sommeren til:)

      Kommenter  (0)


  • Torill

    5 år siden
    Råd fra min gamle tante, som er familiens rømmegrøtekspert, frys rømmen før du lager grøt av den, da slipper den fettet enda lettere...:-) funket for meg! :-)

    Kommenter  (9)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

      4 år siden
      Takk for tipset, Torill!

      Kommenter  (1)


Det er mye kjærlighet i god mat