Semulegrøt

Mormors semulegrøt

Kommentarer 19
  • Enkel
  • 20 min
Semulegrynsgrøt vekker gode barndomsminner i mange av oss. Den fløyelsmyke grøten er en favoritt hos de yngre og serveres med sukker og et lett dryss av kanel.

Ingredienser

Antall porsjoner

Semulegrynsgrøt

1 l Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
1 ¼ dl semulegryn
2 ss TINE Meierismør
2 ss sukker

Tilbehør

4 ss sukker
2 ss kanel
5 dl Piano Bringebærsaus

Slik gjør du det

    1. Kok opp melk, dryss i gryn og rør til det koker. Kok grøten under lokk i ca. 10 - 15 minutter. Rør av og til. Tilsett smør og sukker.
  1. Tilbehør

    1. Server grøten varm med sukker og kanel, eller kald med rørte bær eller ferdig Piano Bringebærsaus til.
      Tips!

      Hvis du vil lage semulepudding: Følg fremgangsmåten over og visp deretter sammen 1 ss sukker, 1 egg og 3 mandeldråper og tilsett dette i grøtblandingen. Puddingen helles i en bolle og drysses gjerne med litt sukker for å forhindre at det dannes snerk. La puddingen stivne i noen timer før den serveres kald sammen med Piano Bringebærsaus eller rørte bær.

Tips!

Rød saus er nesten obligatorisk ved siden av.

Kommentar

Kommentarer

  • kiara

    2 år siden
    hei nå lager jeg grøt med Kopa min bror han og jeg lager deilig semluegrøt gleder meg til å spise mens jeg drikker kald eple juice med is biter♥♥??????

    Kommenter  (7)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      2 år siden
      Hei Kiara, Så kult å høre. Håper det smakte bra :)

      Kommenter  (3)


  • Arne Grimsø

    2 år siden
    Hva er den glykemiske verdi på semulegrynsgrøt ?

    Kommenter  (0)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      2 år siden
      Hei Arne, Vi har ikke mulighet til å beregne næringsinnhold og glykemisk index på våre oppskrifter. Vi har mer fokus på varierte oppskrifter som smaker godt :)

      Kommenter  (11)


  • Kari Elise

    3 år siden
    Går det ann å koke opp melk og gryn og sette den i steikovnen og bare gi den ett oppkok før servering?

    Kommenter  (0)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Kari Elise, Da vil jeg heller anbefale deg å koke den helt ferdig, avkjøle den og varme den opp med litt melk når du skal servere den. Semulegrøt kan stå tre dager i kjøleskap, dersom den er godt emballert. Lykke til :)

      Kommenter  (1)


  • Marita

    3 år siden
    Kan man bruke anna søtningsmiddel, type sukrin?

    Kommenter  (0)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Marita, Det går helt fint å søte med sukrin. Vær bare oppmerksom på at det skal veldig små mengder med sukrin til, for å få grøten passe søt. Lykke til :)

      Kommenter  (2)


  • Anne

    4 år siden
    Bruk teflongryte så svir den seg ikkje:-)

    Kommenter  (5)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

      4 år siden
      Godt tips, Anne :)

      Kommenter  (1)


  • Elisabeth

    4 år siden
    MMM...dette var kjempegodt. Jeg hadde ALT i kjelen fra begynnelsen. Og var nok sløv ett LITE øyeblikk med røringen...ble litt lysebrune flekker. Men INGEN klumper. Så lenge man har sukker og kanel over, så gjør det jo ingenting :) (lagd i Spania med spansk melk, hehe)

    Kommenter  (10)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

      4 år siden
      Mormors semulegrøt i Spania, hørtes fristende ut :) Grøt svir seg farlig fort, men litt lysebrune flekker ødelegger heldigvis ikke smaken :)

      Kommenter  (2)


  • Ruth

    5 år siden
    Aller best å blande gryn i kald melk og så koke opp. IKKE kok under lokk, rør i 10 min mens det små koker.

    Kommenter  (7)


  • Thea

    6 år siden
    Rørte jevnt mens jeg laget denne, og hele veien mens jeg helte grynene i - den klumpet seg uansett. Har fått bedre resultater når jeg har smeltet smøret først og så hatt melk og gryn i!

    Kommenter  (7)


  • anders

    6 år siden
    Men grøten smakte veldig godt når den var ferdig;=)

    Kommenter  (2)


  • anders

    6 år siden
    IKKE kok melken først, så ha i gryn. ha i gryn fra starten av. litt å litt. fikk en masse klumper og måtte sile hele grøten to ganger:=/

    Kommenter  (0)

    • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

      6 år siden
      Hei Anders. Det at du koker opp melken først og så har i grynene, skal ikke ha noe ting å si for om det klumper seg eller ikke. Det er viktig at du visper/rører konstant når du ehller i semulegrynene - og også at du rører underveis i kokingen. Røringen er nøkkelen for at det både ikke skal klumpe seg eller brenne seg fast i bunnen av kjelen. Men så hyggelig at du likte grøten! :) Ha en fortsatt fin dag!

      Kommenter  (1)


Det er mye kjærlighet i god mat