Fortånnagraut fra Orkdal

Fortånnagraut fra Orkdal

8
 • Middels
 • 55 min
Ekte norsk tradisjonskost; fortennagraut, fortinnagraut eller onnegraut. Byggmelsgrøt under med god rømmegrøt på toppen.

Ingredienser

Grynmelsgrøt/byggmelsgrøt:

5 dl byggmel
2 l Tinemelk® Lettmelk 1 % fett eller Hel
2 ts salt

Rømmegrøt:

2 ½ dl TINE Seterrømme eller Lettrømme
1 dl hvetemel
2 ½ dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett eller Lett
½ ts salt

Tilbehør:

1 ss TINE Meierismør
2 ss sukker
2 ts kanel

Slik gjør du det

  1. Bland mel og litt av melken. Rør godt for å få bort alle klumper før du tilsetter resten av den kalde melken. Kok opp ved svak varme. Kok grøten ca. 15 minutter. Smak til med salt rett før servering.
 1. Rømmegrøt:

  1. Kok først rømme under lokk i 2 minutter på middels varme. Bland så i halvparten av melet og rør godt. Etter en stund kommer det frem smør. Skum av smøret og bland i resten av melet. Spe med melk og ha til slutt i i salt.
  2. Ha grynmelsgrøt på en tallerken og dekk med et lag rømmegrøt. Server med smør, sukker og kanel.
Tips!

Vet du at dersom du koker grøt på skummet melk, setter grøten seg lettere fast i bunnen av gryta enn dersom du bruker TineMelk Hel eller Lett?

Kommentarer

 • Tore Bye

  4 år siden
  Artig med oppskrift på fårtånnågraut . Når mora mi laget den skulle det være saupgraut med byggmel underst. (Saup = kjernemelk) Saup er dessverre ikke mulig å få tak i lenger.

   (0)


 • Kirsten

  4 år siden
  Vi fikk fortånnågraut i Laksøybygda når alt høyet var hersja ferdig. Denne grauten var laget av byggmel som var malt på ei lita steinkvern under låven på gården. Vi syntes dette var veldig godt. Jeg har mange ganger prøvd å lage dette seinere. Men "moderne" byggmel blir det ikke så god graut av - dessverre.

   (0)

  • Hilsen kokkene fra Melkerampa

   4 år siden
   Hei Kirsten, På hvilken måte mener du at det "moderne" byggmelet ikke lager like god graut av?

    (0)

   • Kirsten

    4 år siden
    Graut av dagens mel blir mer som et "skum", den gamle grauten hang liksom litt mere sammen + at grauten/melet smakte mere.

     (1)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

     4 år siden
     Hei igjen Kirsten, Her tror jeg det er stor forskjell fra produsent til produsent. Har jobbet som baker i mange år og jeg opplever at kvaliteten på melet i dag er langt bedre enn mye av det vi hadde for ti år siden. Men dersom dere malte deres eget byggmel på en steinkvern, så vil det selvsagt være grovere utmalingsgrad og det vil gi mer smak og tykkere grøt :)

      (0)


 • Hege

  5 år siden
  Jeg prøvde meg på å lage rømmegrøt med lettrømme i går, ettersom det er foreslått her. Jeg har tidligere hørt at det skal være en umulighet å få til med lettrømme, så det var gøy å oppdage at det gikk fint. Det eneste var at det ikke piplet frem noe smør - bare en tanke gulaktig væske. Det er riktignok halvparten av fettmengden i lettrømme i forhold til sæterrømme, men finnes det andre forklaringer til at det ikke blir noe smør? Nesten 20% fett er jo en del, så jeg så for meg at det skulle bli littegrann smør, faktisk. :-)

   (1)

  • Oda Smeby Christensen, Matfaglig rådgiver

   5 år siden
   Hei Hege. Ja, det går veldig fint å lage rømmegrøt med lettrømme. :) Men det er en forskjell på lettrømme og seterrømme, og det er ikke bare på fettprosenten. Seterrømme er laget av høypasteurisert kremfløte som er homogenisert under svært lavt trykk for å beholde egenskapen til å skille ut fett i tilberedning av rømmegrøt. Så om du lager rømmegrøt basert på lettrømme, må du kompensere med litt smeltet smør.

    (1)


 • trine

  6 år siden
  Så artig at dere har oppskrift på fortånna graut. Jeg har bodd i Meldalen (like innenfor Orkdal) i snart tre år, og her er denne tradisjonen kjent fra gammelt av. Skal prøve det en dag. Tror kanskje jeg vil jukse, og kjøpe ferdig rømmegrøt. For øvrig bruker jeg mindre salt i byggmelsgrøt enn det som står i oppskriften. Synes søtsmaken i melet og melka kommer bedre fram da. Har noen fennikkelfrø i byggmelsgrøten. Det er kjempegodt.

   (1)


Det er mye kjærlighet i god mat