Byggrynsgrøt

Byggrynsgrøt

27
  • Enkel
  • 30 min
Denne oppskriften på byggrynsgrøt er veldig enkel å lage, men husk at grynene må legges i kaldt vann kvelden før.

Ingredienser

Grøt

2 dl byggryn (legges i kaldt vann kvelden før)
1 l Tinemelk® Lettmelk 1 % fett eller eventuelt helmelk
½ ts salt
2 dl lettkokt havregryn
1 ts malt kanel
2 ss honning (kan sløyfes)

Tilbehør

4 dl Tinemelk® Lettmelk 1 % fett eller yoghurt
4 ss friske eller rørte bær , ev. syltetøy

Slik gjør du det

    1. La byggryn ligge i rikelig med kaldt vann natten over. Hell av det overflødige vannet.
    2. Ha melk, byggryn og salt i en kjele og kok opp under omrøring. La grøten småkoke i 25 - 30 minutter til byggrynene er møre. Tilsett havregryn og la det småkoke i ytterligere tre minutter. Smak til grøten med salt. Kanel og honning kan en tilsette i grøten, eller la de som skal spise velge mengde selv.
  1. Tilbehør

    1. Server kald melk eller yoghurt til. Friske eller rørte bær, eller eventuelt syltetøy smaker også godt til denne grøten.
Tips!

Server gjerne denne byggrynsgrøten med kanel, honning og blåbær.

Kommentarer

  • Hanna

    2 måneder siden
    Hvor lenge holder den seg hvis den står i kjøleskap?

     (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      2 måneder siden
      Hei Hanna,

      Denne holder seg fint i kjøleskapet i 1-2 dager. Husk å alltid se-lukt-smak før du kaster noe, kan være det holder lenger med riktig oppbevaring :) God matlaging!

       (0)


  • Mai

    2 år siden
    Hei. Kan denne grøten stå i kjøleskap til dagen etter og brukes kald som lunsj med f.eks rørte jordbær til?

     (1)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei ai, Dette blir veldig god frokost eller lunsj dagen etterpå :) Kos deg!

       (2)


  • Randi Huus

    2 år siden
    Hei! Hva er kaloriberegningen pr 100 gr?

     (3)

    • Kcal

      2 måneder siden
      121 kcal pr 100g

       (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Randi, Det må regnes ut ut i fra hvilke ingredienser/produkter du bruker :) Lykke til!

       (2)

      • Anne

        2 måneder siden
        Var dette noe svar??

         (0)

        • Annicken , Kokk og kundekonsulent

          2 måneder siden
          Hei Anne,

          Ja, Du må regne ut dette ut i fra hvilke produkter du har hjemme. Dette kan variere fra hver enkel person om hvilke produkter de kjøper inn. God matlaging :)

           (0)


  • Jeanette

    3 år siden
    Skal byggrynet stå i kjøleskapet over natten?

     (1)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      3 år siden
      Hei Jeanette, Ja, la det stå i kjøleskapet over natten :)

       (1)

      • Thorarinn

        3 måneder siden
        Hei. Jeg var i Norge i årene 1961 til 1965. Da fikk jeg Bygggrynsgrøt blandet i Fløte. Grynene ble kokt i melk i 3-4 timer men ikke satt i vann over natten. Så ble grøten gjemt i kjøler i noen time før den ble blandet med pisket fløte. Den ble spist med bringebærsovs. Denne grøten og risgrøt med kanel og smør kan jeg godt huske selv om der er gått 54 år. Lut-fisk ble aldri favoritt hos meg. Mest annen mat likte jeg og særlig Geitost, som jeg kan ikke få i Island. Nå er jeg blitt 75 år gammel ungkar med en drømm om snart en reise til Norge. Men? Er det kanskje blitt for sent?

         (1)

        • Annicken , Kokk og kundekonsulent

          3 måneder siden
          Hei Thorarinn,

          Så hyggelig at du har gode minner med grøten, men kan det ha vært Riskrem du fikk servert? Her er en oppskrift hvor du selv enkelt kan lage dette: https://www.tine.no/oppskrifter/desserter/fromasj-og-mousse/riskrem-p%C3%A5-ekte-vis Håper drømmen blir oppfylt slik at du får tatt deg en tur til Norge igjen :) Ønsker deg en fin dag!

           (1)


  • ingvild

    3 år siden
    skal lage grøt til barnehagen, må lage i alle fall 20 personer. Hvor lang koketid vil det da være? og kan man droppe havregryn/ta mindre av det? I så fall - må man da ta mer byggryn? takk på forhånd.

     (1)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Ingvild, Det kan være at du må koke grynene litt ekstra når du lager en så stor prosjon, men det vil kunne variere litt fra kjele til kjele. Dersom du fjerner noe havregryn, så må du bruke litt ekstra byggryn, ellers vil grøten bli veldig flytende. Lykke til :)

       (1)


  • Hege Beate

    3 år siden
    Opplever at grøten må koke i 50 minutter for at grynene skal bli møre

     (4)


  • Tarann Hyni

    4 år siden
    Ønsker å bruke denne grøten også som kald til lunch. Hvor lenge vil den holde seg i kjøleskap og kan den evt fryses?

     (2)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig ansvarlig

      4 år siden
      Hei Tarann, Har du grøten i en lukket beholder, vil den holde i 3 dager. Rør den gjerne ut med litt Kesam eller yoghurt. Den kan også fryses, ikke noe problem :)

       (2)


  • Tone

    4 år siden
    Til 4 porsjoner passer 20-25 minutter. Skal det være til 1 porsjon så holder det med 15 minutter (:

     (1)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

      4 år siden
      Hei Tone, Det hørtes ut som en passe koketid til en liten porsjon - takk for tilbakemeldingen:) God jul!

       (1)

      • Sn

        4 år siden
        Konkretiseres for byggryn og annet avhenger vel ikke av mengde i gryta. Grynstørrelsen er jo den samme.

         (2)

        • Hilsen kokkene fra Melkerampa

          4 år siden
          Hei, Litt usikker på hva du mener med kommentaren din?

           (1)


  • Annhild

    5 år siden
    Eg synest denne blir svært god - men foretrekk å droppa havregryn og heller koka grauten lenge. Egnar seg også som "dynegraut" dvs at eg kokar opp melk og byggryn og så let eg det stå i steikeovnen med lok (på ca 30-50 grader) i nokre timar mens me er ute på tur. Når me er vel tilbake, flyttar eg grauten over på komfyren og lagar han ferdig.. God graut altså!

     (1)


  • Linda

    5 år siden
    Helt enig i at grøten må småkoke 25-30 min., ellers tror jeg man skal få problemer med å få barn til å spise de litt for harde byggrynsklumpene man har etter 15 min. koketid..

     (0)


Det er mye kjærlighet i god mat