Napoleonskake

Napoleonskake

Kommentarer 21
  • Enkel
  • 0 min
Her finner du den beste oppskriften på hjemmelaget napoleonskake. Den silkemyke vaniljekremen smaker fantastisk mellom to lag av knasende butterdeig, toppet med en søt melisglasur.

Antall porsjoner

Ingredienser

2 ss hvetemel
2 plater butterdeiger
2 stk gelatinplater
1 stk vaniljestang
3 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
60 g sukker
2 stk eggeplommer
2 ss maisenna
4 dl TINE Kremfløte
3 dl melis
6 ts vann (ca.)

Slik gjør du det

    1. Strø mel over butterdeigplater og dekk med håndkle. Tin i 30 minutter. Forvarm ovnen til 170 °C. Kjevle ut butterdeigen på et melet bord til ca. 2 mm tykk. Kjevle to like store leiver på 20×25 cm.
    2. Prikk deigen med en gaffel og legg på bakepapir. La bunnene hvile ca. 15 minutter i romtemperatur før steking, da krymper de ikke så fort. Stek til de hever seg og blir gylne, ca. 15 minutter. Ta ut av ovnen og avkjøl.
    3. Bløtlegg gelatin i kaldt vann i 15 minutter.
    4. Splitt vaniljestang og skrap ut frø. Ha 2/3 av melken, vaniljestang og frø og sukker i en kjele. Rør sammen og varm til kokepunktet. Ha resten av melken og maisenna i en bolle og visp lett sammen. Visp inn eggeplommer.
    5. Hell 2/3 av den varme blandingen litt etter litt over i eggeblandingen mens du visper. Ha deretter blandingen tilbake i kjelen. Kok opp blandingen, og småkoke i 1 minutt under konstant røring i bunnen av kjelen med en visp.
    6. Ta ut vaniljestang og hell kremen over i en bolle. Klem vann ut av gelatinplatene og rør til det er smeltet i den varme kremen. Avkjøl, rør i kremen fra tid til annen.
    7. Pisk fløte til krem. Rør den kalde vaniljekremen glatt og vend forsiktig inn pisket krem.
    8. Legg en butterdeigsbunn på en fjøl. Ha på vaniljekrem og smør utover slik at den blir jevn og fin. Bland melis med vann til en glatt og fleksibel struktur. Smør melisglasur på den andre buttedeigsplaten og legg på toppen av kaken.
    9. Sett kaken i kjøleskapet i minst 1 time, så kremen får satt seg.
Tips!

Topplokket kan skjæres i ruter før det legges på kaken, da blir den enklere å dele opp.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Anniken

    1 år siden
    Hei. Skal lage denne kaken til et bryllup. Men er det slik at det går an å lage dene noen dager før. Hvor lenge kan den eventulet stå??

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Hei Anniken, DU kan fint lage kaken kvelden før, men ville ikke bakt den for lenge før da butterdeigen kan få en seigkonsistens. Lykke til med kaken og ha en fin bryllupsdag :)

      Kommenter  (1)

      • Anniken

        1 år siden
        Ok. Tenkte jeg skulle gjøre det et par dager i forveien. Men da får heg se om ikke noen andre tar denne kaken. Hadde vert fint å puste ut litt før dagen. Takk for så raskt svar??

        Kommenter  (0)


  • Julie

    2 år siden
    Hei! Når jeg lagde kaken ble ikke den ferdige kremen stiv nok så alt rant bare utover. Jeg kokte opp vaniljekremen som anvist, men den ble ikke stiv, selv om jeg kokte den lenger. Det var også litt forvirring fordi det står ikke i oppskriften at kremen skal tykne mens den koker(det er kanskje selvsagt for noen, men ikke for en amatør som meg)? Derfor prøvde jeg bare å blande den sammen med den piskete kremfløten, og det ble alt for rennende. Vet du hva jeg kan ha gjort feil siden vaniljekremen ikke ble tykk?

    Kommenter  (1)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Julie, uff da, det var ikke noe hyggelig å høre. Det stemmer at melkeblandingen skal kokes opp til kokepunktet for så å ha litt og litt over i Maisenna blandingen for så å ha dette tilbake i kjelen igjen. Maisenna og egg gjør at kremen tykner. Det er viktig å klemme all væsken ut av gelatin platene før disse røres inn. Når den piskede kremen skal vendes inn i blandingen er det viktig at man vender inn og ikke rører, om man rører faller kremen sammen og du får en tynn røre. Jeg håper du prøver igjen og ender opp med en flott kake! Lykke til og gi oss gjerne en tilbakemelding på hvordan det gikk! God bakst :)

      Kommenter  (2)

      • Julie

        2 år siden
        Jeg prøvde på ny, og det viste seg at jeg bare ikke hadde kokt kremen lenge nok. Ble super denne gangen! Takk for hjelpen :)

        Kommenter  (3)

        • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

          2 år siden
          Hei Julie, Bare hyggelig :) Så bra å høre at kaken ble som den skulle på andre forsøk. God bakst videre!

          Kommenter  (2)


  • Abdullah

    2 år siden
    Hei! Kommer oppskriften i en glutenfri variant?

    Kommenter  (2)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Abdullah, Du kan fint bruke denne oppskriften, men husk å bytte ut melet med glutenfritt og butterdeigen med glutenfir butterdeig :) God bakst!

      Kommenter  (2)


  • Erle

    3 år siden
    Hei! Må man bruke gelatinplater?

    Kommenter  (1)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Erle, Gelatinplatene er med på å holde kremen stivere, slik at kaken ikke "skvises" når du skal dele den opp i biter. Du trenger den derfor ikke, dersom du ikke ønsker det. Lykke til :)

      Kommenter  (5)


  • Ronnie

    3 år siden
    Går det ann å bruke ferdiglaget vaniljekrem fra Tine?

    Kommenter  (3)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Ronnie, Det må du gjerne gjøre. Lykke til :)

      Kommenter  (9)

      • Jørn Kristian Stadheim

        2 år siden
        Bakdelen med ferdig vaniljekrem fra freia er at hvis den i det hele tatt inneholder vanilje så er det svært lite. Piano vaniljesaus inneholder ikke vanilje. Hjemmelaga vaniljekrem smaker mye bedre.

        Kommenter  (4)


  • Hannah

    3 år siden
    Hei(: vet dere sånn cirka hvor lang tid hele bakeprossessen tar?

    Kommenter  (17)


  • Merete

    3 år siden
    Hei. Kan man forberede litt dagen før? Tenkte å steke butterdeigen og oppbevare den på benken? Samt lage vaniljekremen og ha den i kjøleskapet til i morgen?? Er det i såfall best å vente med og piske kremfløten og blande kremen sammen??

    Kommenter  (6)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Merete, Det går fint å bake butterdeigen dagen i forveien og oppbevare den tildekket, med en kjøkkenhåndkle, på kjøkkenbenken. Kremen vil jeg anbefale deg å blande sammen, den dagen som du skal montere kaken. Lykke til :)

      Kommenter  (2)


  • Nina

    3 år siden
    Hei hei Er det mulig å lage den dagen før servering??

    Kommenter  (2)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Nina, Det går fint å oppbevare den et døgn i kjøleskap, men dersom du har mulighet så ville jeg lagd den samme dag. Lykke til :)

      Kommenter  (4)


  • silje

    4 år siden
    Heisann. Er litt forviret . Du skal koke melk vanilje og sukkerog tilsette egge plommene.men så helle det over i egge blandigen? Er det jeg som misforstår eller?

    Kommenter  (8)

    • Hilsen kokkene fra Melkerampa

      4 år siden
      Hei Silje, Fremgangsmåten til vaniljekremen er kanskje litt vanskelig forklart. Du skal varme 2/3 av melken sammen med sukker og vaniljestang. Den siste 1/3 av melken skal du røre ut maizennaen i, men denne melken skal ikke varmes. Når den varme melken er varm nok, skal du piske den forsiktig inn i melken du har rørt ut maizennaen i. Deretter skal alt helles tilbake i kjelen igjen, før du varmer den opp på ny, under omrøring. Da vil kremen bli tykk og fin, og du kan avkjøle den :)

      Kommenter  (11)


Det er mye kjærlighet i god mat