Semulepudding etter mormors gamle oppskrift

Semulepudding med rød saus

Kommentarer 14
  • Enkel
  • 60 min
Oppskrift på en dessertklassiker fra gamledager. I motsetning til hverdags var det bare til søndagsdesserten man kunne unne seg egg i semulepuddingen.

Ingredienser

Antall porsjoner

Semulepudding

1 l Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
1 ¼ dl semulegryn
2 ss sukker
1 stk egg
3 stk mandeldråper
1 ts sukker

Rød saus

1 dl Piano Bringebærsaus

Eller lag din egen rød saus

½ dl sterk saft og vann (bringebær eller solbærsaft)
1 ss sukker (kan sløyfes)
1 ss potetmel
3 ss kaldt vann

Slik gjør du det

    1. Bland kald melk og semulegryn i en kjele og rør til det koker. La grøten småkoke i ca. 15 minutter til grynene er møre.
    2. Visp sammen sukker og egg i en bolle. Hell litt varm grøt i bollen under stadig røring. Hell eggeblandingen tilbake i grøtkjelen og gi alt et raskt oppkok under røring. Smak puddingen til med mandeldråper.
    3. Hell puddingen i en glassbolle. Dryss gjerne på litt sukker, slik at det ikke dannes snerk oppå. La stå på et kaldt sted til den har stivnet.
  1. Hjemmelaget rød saus

    1. Bland saft og vann slik at det smaker godt, gjerne litt sterkt. Kok opp blandingen med sukker, om ønskelig, i en kjele.
    2. Rør sammen potetmel og vann til en jevning. Trekk kjelen fra platen når den har kokt opp og tilsett potetmeljevningen i en tynn stråle mens du rører. Sausen skal være jevn og fyldig og ikke for tykk.
    3. La igjen blandingen får et raskt oppkok.
    4. Server sausen godt avkjølt eller server puddingen med ferdiglaget Piano Bringebærsaus.
Tips!

Semule er laget av hvete. Hvis du har glutenallergi, kan polentagryn brukes som alternativ. De er laget av mais.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Stine

    12 måneder siden
    Hvor lenge holder sausen seg i kjøleskap? :)

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      11 måneder siden
      Hei Stine,

      Produktet holder til holdbarhetsdato. Etter åpning sier vi cirka 1 ukes tid i kjøleskap godt plastret, men vi anbefaler alltid Se - Lukt - Smak før man eventuelt har det på tallerken eller kaster det :) God jul!

      Kommenter  (0)


  • Anne Therese Kjærmann

    2 år siden
    Hvordan blir smaken ift. originalen,hvis en bruker polentagryn?

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Anne Therese, Å lage semulepudding på polenta har jeg dessverre ingen erfaring med, men det skal ikke gi store forskjellen i smak :) Gi oss gjerne en tilbakemelding på hvordan det ble. Lykke til!

      Kommenter  (0)


  • Martine

    3 år siden
    Hei..lurte på om det går ann å bruke laktosefri melk?

    Kommenter  (16)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Martine, Dersom du skal lage Semulegrynspudding laktosefri, så ville jeg brukt 3 dl laktosefri fløte og 7 dl laktosefri melk. Lykke til :)

      Kommenter  (1)

      • Turid Gregersen

        3 år siden
        Heller lurte ut 1/3 av sukkeret enn å bruke følge.laktosereduserte melkeprodukter er søtere enn vanlige melkeprodukter

        Kommenter  (1)


  • Marte

    3 år siden
    Hvor lang tid tar det før semulepuddingen stivner? :)

    Kommenter  (19)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Marte, Det kommer selvsagt ann på hvordan bollen du bruker ser ut, men normalt vil den sette seg i løpet av tre timer. Lykke til :)

      Kommenter  (3)


  • Hege

    4 år siden
    Denne var god! Men sausmengden er for liten. Jeg lagde denne til 12 personer, brukte da 5 dl solbærsirup. Brukte ikke sukker siden solbærsirup er veldig søtt. Smakte meg frem og så ann konsistensen i fht vann og jevning. Fikk 1,5 liter saus totalt. Den ble sterk og god - akkurat slik bestemor har laget den i alle år:)

    Kommenter  (9)


  • Berit

    5 år siden
    Mulig det blir litt lite med 1/2 dl saft i sausen ;o)

    Kommenter  (2)

    • Oda Smeby Christensen

      5 år siden
      Hei! Du har rett i at oppskriften kan være litt liten til fire porsjoner. Vi skal se på mengden. Takk for tilbakemeldingen. :)

      Kommenter  (5)

      • Hypo

        3 år siden
        Det må da være en halv liter sterk saft (sterk blanding f. 1 tredel saft, resten vann), før jevningen, slik den står, røres i?! Prøver dét! ;)

        Kommenter  (0)


  • Merete

    6 år siden
    Har du en liten "klatt" med meierismør i tillegg så har du prikken over ien

    Kommenter  (23)


Det er mye kjærlighet i god mat