Er yoghurt egentlig en sukkerbombe?

Yoghurt har fått et ufortjent rykte som en sukkerbombe. Utvalget av yoghurt i butikkhyllene uten eller med lite tilsatt sukker har aldri vært større enn det er i dag.

Det er forskjell på naturlig og tilsatt sukker

I yoghurt er det naturlig sukker i form av melkesukker/laktose i melk og fruktsukker/fruktose i frukt og bær. Dette sukkeret leveres fra naturens side sammen med en rekke vitaminer og mineraler som kroppen trenger hver dag.

Tilsatt sukker er derimot sukker som ikke bidrar med stort annet enn energi. Det er det tilsatte sukkeret myndighetene ønsker at vi får i oss mindre av.

I følge norske kostholdsundersøkelser er det brus, saft og godteri som er de største kildene til tilsatt sukker i kostholdet. Dette er matvarer som bidrar med lite vitaminer og mineraler, mens yoghurten gir deg både proteiner, B-vitamin og kalsium.

Mengden tilsatt sukker står i ingredienslisten

Det kan noen ganger være vanskelig å se på emballasjen hvor mye tilsatt sukker det er i matvaren. TINE angir mengden tilsatt sukker på produktene i ingredienslisten selv om det ikke er obligatorisk. Da står det for eksempel: ”Ingredienser: Lettmelk, 5 % sukker…” Det betyr at produktet er tilsatt 5 g sukker per 100 g vare. Hvis yoghurten er tilsatt søtstoff, er det godt merket.

TINE angir mengden tilsatt sukker på produktene i ingredienslisten selv om det ikke er obligatorisk

Gradvis reduksjon av sukkerinnholdet

Mange er ikke klar over at nivået av tilsatt sukker i yoghurt har gått drastisk ned siden begynnelsen av 2000-tallet. Reduksjonen av sukkerinnholdet har skjedd over flere år slik at du gradvis har kunnet venne deg til mindre søt smak på yoghurten. I tillegg til søtsmak er sukkeret også med på å forsterke andre smaker, så dette er en gradvis prosess.

Hvor mye tilsatt sukker har min favoritt?

Som ett av sine kostholdsråd anbefaler Helsedirektoratet et daglig inntak av magre meieriprodukter. En yoghurt om dagen kan du fint spise uten å være redd for å få i deg for mye sukker. Velg gjerne en med mindre sukker til hverdags. 

Her er en oversikt over tilsatt sukker i vår yoghurt:

Type yoghurt Tilsatt sukker per 100g
 Yoghurt naturell    0 gram 
 14 Kesam® kvarg (søtstoff)    0 gram
 Go`morgen Zero (søtstoff)    0 gram
 Go`morgen naturell, med crusli    2 gram
 Biola® Mild Yoghurt    2 gram
 Sprett Yoghurt frukt/bær 2-4 gram 
TINE Yoghurt Fyldig vanilje 380g     5 gram
TINE Yoghurt Fyldig 4 pk    5 gram
TINE Yoghurt Fyldig frukt 380g     6 gram
TINE Yoghurt frukt 6-8 gram 
Go`morgen yoghurt frukt/bær  7-10 gram
TINE Yoghurt Nyt 10-11 gram 

Lurer du på noe om TINEs yoghurt, kan du se svar og stille spørsmål her.

Vennligst legg til merkevarer