Mann snakker i telefonen, foto: Paal Audestad kilde:

Søtstoff i mat og drikke

Søtstoffer brukes i mat og drikke for å gi søtsmak uten å bidra med kalorier. Utfra hva nordmenn får i seg, er mengde søtstoff godt innenfor de grensene som er trygge.

Mattilsynet godkjenner bruk av søtstoffer i Norge. Alle studier som holder god nok kvalitet er tatt med i kunnskapsoppdateringene som løpende gjøres av søtstoffer. Ingen nordmenn når opp til maksgrensene for akseptabel mengde søtstoff.

Alle søtstoffer er trygge

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM), og European Food Safety Authority (EFSA) gjennomfører jevnlig risikovurderinger. Mengdene som er tillatt og beregnet inntak i Norge er godt innenfor de grenseverdiene som anses som trygt.

Ingen overskrider grenseverdiene

VKM har nylig beregnet at ingen nordmenn får i seg mengder som overskrider grensen for akseptabelt daglig inntak (ADI) for søtstoffene aspartam, acesulfam K og sukralose gjennom drikkevarer. De samme vurderingene er gjort av EFSA, det europeiske mattilsynet. På folkehelseinstituttes nettsider kan du lese mer om regelverk, helseeeffekter og risiko ved bruk av tilsetningsstoffer generelt. Lese mer om aspartam i en annen artikkel.

Barn under tre år anbefales ikke søtstoff

Myndighetene anbefaler at søtstoffer ikke inngår i kostholdet til små barn. Det er derfor ikke tillatt å bruke søtstoff i barneprodukter (til barn under tre år). Ikke fordi det er påvist noen spesifikk fare, men fordi barn har lavere kroppsvekt og det skal mindre til for å overskride akseptabelt daglig inntak.

Personer med diabetes

I Norge har personer 375 000 personer i Norge diabetes. Personer med diabetes er storforbrukere av søtstoffer, men ingen av disse når heller opp til maksgrensen ADI. 

TINEs produkter søtet med søtstoff: 

TINE IsKaffe Zero Caffe Latte
TINE IsTe Zero Fersken
TINE IsTe Zero sparkling Granateple
14 gresk yoghurt 90 kcal (tre smaker)
Go'morgen Zero (flere smaker)
Biola Zero Mango