Gutt spiser yoghurt, foto: Paal Audestad kilde:

Hva betyr - hvorav sukkerarter?

På alle produkter deklareres "hvorav sukkerarter" samme sted som karbohydrater. Sukkerarter er summen av flere typer naturlig og tilsatt sukker.

Melk inneholder melkesukker. Frukt, bær og en del grønnsaker har et naturlig innhold av sukker (mono- og disakkarider). I tillegg brukes ofte vanlig sukker (sukrose) i produkter. Summen av disse er oppgitt som sukkerarter i næringsinnholdet. Når du skal vur­dere hvor sunt et produkt er, er det viktig å se på mengden tilsatt sukker. Det finner du som regel i ingredi­enslisten på TINEs produkter, oppgitt i prosent.

Råvarer med naturlig sukker er ikke et kostholdsproblem

Melkesukker og fruktsukker finnes i råvarer som også inneholder vitaminer og mineraler. Derfor er disse matvarene i ren form ikke noe vi bør begrense i kostholdet. Melkesukker tærer heller ikke på tennene fordi kariesbakterier ikke kan bryte ned melkesukker.

Slik vurderer du om matvaren er sunn

Det meste av mat og drikke har et natur­lig innhold av stivelse og sukker, og noen er også tilsatt sukker. Både sukker og stivelse blir omdannet til sukker i kroppen. Du må derfor se hva du får «på kjøpet»:

  • Inneholder matvaren andre næringsstoffer, fiber, vitaminer osv.?
  • Har varen mye kalorier eller fett?
  • Er det mye tilsatt sukker?
  • Hvor ofte spiser du det og hvor mye?
  • Hva spiser du samtidig?

Tilsatt sukker bør begrenses

Myndighetene er opptatt av at vi må få i oss mindre tilsatt sukker Det må begrenses til maks 10 % av energiinntaket. Vi bør for­trinnsvis velge de "langsomme" karbohydratrike matvarene som grove kornprodukter, frukt, grønnsaker og magre meieriprodukter.