Blåbærpai

Blåbærpai

0
  • Enkel
  • 60 min
Denne paien er en klassiker. Saftige blåbær er fylt i sprø paibunn dekorert med flettmønster og høstblader. 

Ingredienser

Paideig

400 g hvetemel
140 g sukker
¼ ts salt
1 stk vaniljestang
100 g kaldt TINE Meierismør
2 stk eggeplommer
6 ss vann (ca.)

Blåbærfyll

500 g blåbær
2 ss sukker
1 ss potetmel
1 stk sammenpisket egg til pensling

Til servering

3 dl TINE Kremfløte

Slik gjør du det

    1. Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kjør dem med mel, sukker, salt og kaldt smør i en kjøkkenmaskin med knivblad til smuldret. Tilsett eggeplomme og vann og kjør til deigen samler seg. Spe eventuelt med mer vann om nødvendig.
      Tips!
      Har du ikke en kjøkkenmaskin kan du smuldre deigen for hånd. Jobb raskt så ikke smøret blir for varmt.
    2. Samle deigen til en disk, pakk i plast og la ligge kaldt i minst 30 minutter.
    3. Sett ovnen på 180 °C.
    4. Kjevle ut 2/3 av deigen til en sirkel på et melet bord. Pass på at sirkelen er akkurat litt større enn paiformen. Løft deigen over i en rund paiform og press deigen godt ned i formen og opp langs kantene. Fjern overflødig deig som henger utover kanten.
    5. Prikk bunnen med en gaffel, dekk med folie og legg i en paivekt. Forstek bunnen i ovnen i 10 minutter. Fjern folien og paivekten.
      Tips!
      Du kan bruke tørre bønner eller ris som paivekt. Spar gjerne på dem i en egnet pose og bruk dem om og om igjen.
    6. Vend blåbær med sukker og potetmel og fordel i paibunnen.
    7. Om ønskelig kan du kna inn noen spiseskjeer med saft fra blåbær, eventuelt moste blåbær, i resten av paideigen slik at den får en lilla tone.
    8. Rull ut tynne pølser på et melet bord, tvinn to og to sammen og legg på toppen av paien i et flettemønster. Tvinn eller flett en kant som du legger rundt ytterkanten av hele paien.
    9. Kjevle ut den overflødige deigen og skjær eller stikk ut små blader som du kan dekorere med.
    10. Lettpisk egg og pensle deigen med egg. Stek i ovnen i ca. 30 minutter eller til toppen er gyllen. Avkjøl noe og server med pisket kremfløte.

Kommentarer

Det er mye kjærlighet i god mat