Ostebord

Inviter til ostekveld med gode venner

Det er både hyggelig, enkelt og morsomt å samle gode venner rundt bugnende ostefat.

Fordelen med å servere ost, spesielt til mange på en gang, er at den så å si bare er å sette fram på bordet. Det er opp til deg hvor mye mer du vil gjøre ut av det eller hvor mye tid du vil bruke på tilbehøret. Du kommer langt med et godt brød og det er mye deilig ostetilbehør å få kjøpt i butikken. Ønsker du å servere noen hjemmelagde godsaker til, finner du oppskrifter på blant annet bakt og syltet tilbehør og morsomme alternativer til kjeks her.

Forbredelser

Når du først inviterer til fest, er det hyggelig å pynte et fint bord. Store ostefat eller –fjøler fungerer som lekker borddekor midt på bordet enten bordet er dekket med hvit duk eller ikke. Et ostekveld kan gjerne være litt avslappet og rustikk i stilen, så miks gjerne forskjellige servise; nytt og gammel, fargerikt og nøytralt, og dander osten på en miks av stettefat, fjøler og fat.

Med noen fine blomster i små vaser, fine glass og levende lys er det duket for en god opplevelse. Det kan være gøy å printe ut små menyer med navn på ostene slik at det er lettere å huske hva de forskjellige ostene er. Fest en meny ved hvert fat eller lag et skilt for hver ost.

Innkjøp

Utvalget av ost i norske butikker blir bare større og større, så det kan være litt vanskelig å orientere seg. Du kan finne en butikk som har spesialisert seg på ost og har mye kompetanse, men det er også mange av supermarkedene som har mye godt å velge mellom. Spør om hjelp fra de bak i ostedisken eller andre ansatte i butikken. Som regel er det alltid noen som kan anbefale deg oster og gi deg informasjon om de forskjellige variantene.

Et tips er å få litt gøy informasjon om osten som du kan fortelle videre til vennene dine. Visste du foreksempel at Gamalosten er en av de yngste ostene vi har? Den er kun modnet i to uker.

Når du først inviterer til ostekveld, kan du kanskje spandere på deg litt dyrere oster en de du spiser til hverdags. Velg heller litt mindre stykker av de dyreste ostene, og suppler med de rimligere variantene. Du kan også få et flott utvalg basert på en litt stram økonomi. Tenk på variasjonen, både i smak, form og konsistens, når du plukker ut ostene.

Mengde

Ettersom det er viktig å ha et utvalg forskjellig ost, er det bedre å kjøpe flere små stykker enn én stor ost. Når man bare serverer ost og tilbehør beregner man ca. 200 g ost per person, men det er jo ikke noe problem å ha litt god ost til overs så det er ingen krise om du kjøper litt mer. Ha i bakhodet at det som regel går mest av de milde ostene, så kjøp inn et litt større volum her og heller litt mindre av de aller kraftiske blåmuggost-variantene.

Hvordan lage din ostemeny?

Det å sette sammen et ostefat trenger ikke å være så komplisert. Ta gjerne utgangspunkt i egne favoritter, men sørg for å få med en ost eller to du aldri har smakt før slik at du også utvider horisonten din. Er dere mange til bords åpner det opp for et hav av muligheter og stor variasjon. Velg gjerne et utvalg mer kjente og tradisjonelle oster, men suppler med noen mer spesielle og ukjente, for eksempel et utvalg norske oster fra små gårdsysterier eller sære franske osteskatter. Poenget er å tilby noe for en hver smak.

Du kan velge å plassere alle ostene på et stort fat på midten av bordet eller fordele dem på mindre fat, gjerne kategorisert etter type ost, styrke eller land. Les også Slik bygger du et ostefat.
Velg tilbehør som matcher hver kategori og plasser i nærheten av tilhørende fat. Er dere bare to eller tre venner som møtes, er det fint å i hvert fall velge tre forskjellige oster, en myk, en hard og en blåmuggost for eksempel, og én marmelade og ett type brød.

Tilbehør

Tilbehøret bør være variert, men det skal ikke konkurrere med ostenes smak. Det morsomme med et stort ostebord med mye forskjellig tilbehør, er at du får muligheten til å smake deg fram til nye favorittkombinasjoner. Selv om det er marmelader tilpasset forskjellige oster, er det ditt eget smak og behag som avgjør. Du skal kose deg med ost som du synes er god.

Du kan servere tilbehøret ved siden av eller pynte ostene med nøtter og honning, urter eller frukt. Marmelader, chutney, honning, tørket frukt og nøtter er klassisk tilbehør ved siden av godt brød, knekkebrød og nøytrale kjeks. Velg gjerne brød med variasjon i smak og tekstur; rugbrød, frukt- og nøttebrød, surdeigsbrød og bagetter.

Det morsomme med et stort ostebord med mye forskjellig tilbehør er at du får muligheten til å smake deg fram til nye favorittkombinasjoner

Tørkede epler

Tørkede epler og pærer

Du trenger:

  • 2 epler
  • 2 pærer
  1. Sett ovnen på 50 °C.
  2. Skjær eple og pære i tynne skiver med en mandolin. Fordel utover i et lag på stekeplater dekket med bakepapir.
  3. Tørk i ovnen i ca. 5 timer til skivene er ganske tørre, men fremdeles litt myke.

Servering

Ostene smaker best om de har fått stått ute i romtemperatur 1-2 timer før servering. Har du små oster og oster med fine former er det fint å legge dem hele på fat. De harde ostene kan det være en god idé å dele i mindre biter slik at gjestene ikke trenger å holde på med store, skarpe kniver ved bordet. Det finnes mange lekre sett med ostebestikk, men en riflet kniv og noen smørkniver fungerer også fint. Det er lurt å ha en kniv til hver ost, i hvert fall holde blåmuggost og andre oster fra hverandre slik at smaker og uønskede bakterier ikke smitter over.

Start gjerne med de mildeste ostene først og spis deg videre til de sterkeste ostene.

Start gjerne med de mildeste ostene først og spis deg videre til de sterkeste ostene. Slik får du best smakt på de forskjellige nyansene. Brødet kan deles opp og hell gjerne marmelade, honning og nøtter som er ferdigkjøpt over i fine glass eller skåler slik at det blir litt hyggeligere. For å få opp stemningen kan du dra i gang en ostequiz eller andre selskapsleker. Når man serverer ost er det lett og bli sittende lenge til bords og småspise utover kvelden.

Bord med ost og tilbehør til ost.

Del denne artikkelen