Oppskrift på Smultringer og berlinerkuler

Visste du at TINE MatSans lærer seg hva du liker? Registrer deg og få oppskrifter basert på hva du faktisk liker!

www.tine.no/matsans

Smultringer og berlinerkuler

En av de syv sortene er for mange smultringer. Tradisjonelt sett var disse deilige smultkakene noe man lagde hele året, men i nyere tid forbinder vi dem nok mest med jul og julebakst.

  • Vanskelig:

    Middels
  • Tid:

TIPS!: Dypp en trepinne ned i gryten for å sjekke om smulten er varm nok. Dersom det bobler rundt pinnen, er det klart for koking.

Slik gjør du

  1. Smultringdeigen blir enda bedre og lettere å arbeide med hvis du lar den stå tildekket og kjølig en lang stund, gjerne helt til neste dag, før du stikker ut og koker kakene.

  2. Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Visp fløten til krem og bland den i eggedosisen. Tilsett melk. Sikt i hornsalt, bakepulver, kardemomme og det meste av melet. Tilsett smøret og rør alt sammen til en deig. La den stå kaldt til neste dag.

  3. Kjevle deigen ca.1 cm tykk og stikk ut ringer. La kakene stå kaldt til de skal smultkokes.

Frityrkoking:

  1. Varm smulten i en gryte, gjerne en jerngryte. Stek kakene gyllenbrune på begge sider. Ta dem opp med en pinne og la dem renne av på kjøkkenpapir. Pass på at smulten holder jevn temperatur under hele kokingen.

Berlinerkuler:

  1. Kok midtkulene fra smultringdeigen. Sprøyt gjerne syltetøy i de ferdige kulene med en sprøytepose og trill kulene i melis. Berlinerkuler er også godt uten fyll.