Oppskrift på lussekatter
186
Godkjent av bestemor

Lussekatter

(996)
  • Utførelse

    Middels
  • Tid

Ingen Lucia-feiring uten deilige Lussekatter! Lussekatter baker man først og fremst til Luciadagen 13. desember, men disse er så gode at du helst vil spise de gjennom hele adventstiden. Denne oppskriften gir ca 30 saftige lussekatter.

Ingredienskalkulator

Antall porsjoner

Ingredienser

Lussekatter

150 gramTINE Meierismør
5 desiliterTinemelk® Helmelk 3,5 % fett
50 gramgjær
1 gramsafran (evt. 1/2 ts gurkemeie)
150 gramsukker
½ teskjesalt
2 teskjekardemomme
13 desiliterhvetemel (ca.)

Pensling og pynt:

1 stksammenvispet egg
1 desiliterrosiner

Slik gjør du det

  1. Smelt smør og tilsett melk. Smuldre gjær i en bakebolle og rør ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken.
  2. Rør i sukker, salt, kardemomme, safran og mel til deigen er passe fast. La deigen heve under plast på et lunt sted til den er dobbel størrelse, ca. 30 minutter.

    Tips:

    Safran kan erstattes med gurkemeie for fargens skyld, for smakens skyld er et godt tips å tilsette litt kardemomme også.

  3. Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 30 biter. Form ulike lussekatter, bare fantasien setter grenser.
  4. Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplate med bakepapir, og la dem heve under plast på et lunt sted i minst 15 minutter. Sett stekeovnen på 250 °C.
  5. Pensle lussekatter med sammenvispet egg og pynt med rosiner. Stek midt i ovnen i 5 - 8 minutter til de blir gylne. La dem avkjøles litt på rist før servering. De smaker aller best litt lunkne.

Bestemortips:

Bruk litt ekstra mel om deigen er for seig.

Kommentarer

Produkter i oppskriften