Havregrøt, foto: iStock

Hvorfor er frokost viktig?

Frokosten er et viktig måltid for å skape gode måltidsrutiner for resten av dagen. Slurves det med frokost, er det lettere at resten av dagen også får en ujevn måltidsrytme.

Hvorfor skal jeg spise frokost?

Mange hopper over frokosten for å spare litt kalorier, særlig hvis de skal slanke seg. Dette er en dum idé. Undersøkelser viser at de som hopper over frokosten, kompenserer ved å spise mye, og usunt, senere på dagen. I tillegg viser flere studier at de som spiser frokost får i seg en mer tilfredsstillende mengde av både energigivende næringsstoffer, vitaminer og mineraler i løpet av dagen.  

Hva skal jeg spise?

Mange synes det er vanskelig å vite hva man skal spise til frokost, samtidig som man ikke setter av mye tid til å lage frokost, men det behøver ikke være så komplisert. Det viktigste er å få i seg noe som kroppen kan jobbe på, slik at du er klar til dagens utfordringer. Ved å følge noen enkle prinsipper kan du få i deg en god og næringsrik frokost som gir deg en god start på dagen. En god frokost bør bestå av:

  • Grove kornprodukter; som for eksempel grove brødskiver, knekkebrød, havregrøt eller kornblanding.
  • Magert og proteinrike pålegg som skinke, kalkun eller egg.
  • Litt grønnsaker som tomat, paprika og frukt kan gi en frisk smak og et påfyll av vitaminer og mineraler.
  • Et glass vann, melk eller juice.

Hva om jeg ikke orker frokost om morgenen?

Dersom du er matlei på morgenen, kan variasjon bidra til å øke matlysten om morgen. For eksempel kan smoothie, havregrøt eller kjøleskapsgrøt med bær, fruktbiter og nøtter være gode eksempler på matvarer som kan friste litt ekstra. Dersom du overhodet ikke orker mat om morgenen kan det være lurt å ta med litt mat til å spise de første timene på skole eller jobb. Mange opplever at matlysten kommer seg litt etter hvert, og det er ofte lenge å vente helt til lunsj med å spise noe.