Malin (32) lager norske oster i verdensklasse

Malin Hole Øwre er stolt over å produsere prisbelønt ost på TINEs meieri i Dovre. Nå frykter hun at både arbeidsplasser og gårdsbruk kan gå tapt.

Foto: Gisle Oddstad / VG / NTB

I idylliske Dovre i Gudbrandsdalen ligger et av TINEs 30 meierier – lille Dovre ysteri. Her produserer 17 ansatte TINEs hvitmuggoster, som både begeistrer matglade nordmenn, og som har blitt belønt med flere utmerkelser i anerkjente World Cheese Awards.  

– Jeg er stolt av å produsere ost i verdensklasse, laget på kvalitetsmelk fra gårdene i Dovre og Lesja, fastslår Malin Hole Øwre, produksjonsmedarbeider og tillitsvalgt på meieriet. 

Les også: På jobb for et levende Norge

VIKTIGE ARBEIDSPLASSER: Meieriet i Dovre er en av TINEs mange hjørnesteinsbedrifter rundt om i landet.

Skaper levende lokalsamfunn
32-åringen ble anbefalt av svigermoren å søke jobb her som sommerhjelp i 2008. Siden har hun blitt værende. 

– Vi er kjent for å ha et godt arbeidsmiljø, hvor vi er som en liten familie, forteller hun. 

Malin vokste opp på en gård i nabokommunen Lesja, som leverte melk til TINE. Det gjorde at hun tidlig så hvilke ringvirkninger samvirket bidrar til. Bare i Innlandet skaper TINE verdier for 2,7 milliarder kroner og 3400 arbeidsplasser. Meieriet her i Dovre er ett av TINEs seks meierier i fylket. 

– Det er lett å glemme at TINE står bak over tretti hjørnesteinsbedrifter rundt om i vårt ganske land. Ringvirkningene er langt større enn du tror, poengterer Malin, og fortsetter: 

– I tillegg til at melkeproduksjonen skaper industriarbeidsplasser på meieriene, betyr det enormt mye for lokalsamfunnet vårt. Vi skaper arbeidsplasser for den lokale håndverkeren og for den lokale servicenæringen. 

Meieriarbeideren trekker også fram hvor viktig lokal matproduksjon er for matsikkerhet og bærekraft. Og legger smilende til: 

– Alle burde ha en bonde som nabo. Da jeg våknet opp til 50 centimeter nysnø og strevde med å komme på jobb forleden dag, var naboen min kjapt på plass med traktoren og hjalp meg med å måke, forteller tobarnsmoren takknemlig. 

Les også: – Jeg kunne ikke drevet gård uten TINE

Frykter for arbeidsplasser
Nå frykter imidlertid Malin og kollegene at mange industriarbeidsplasser og gårdsbruk kan gå tapt over hele landet. 

Regjeringen vurderer nemlig i disse dager framtiden til de konkurransepolitiske tilskuddene i melkemarkedet, som de siste 20 årene er blitt gitt til TINEs konkurrenter. Dette tilskuddet gir hvert år en konkurranseulempe som gradvis svekker TINEs evne til å skape et levende Norge. 

– Vi håper regjeringen vil la oss konkurrere på like vilkår, og fase ut disse subsidiene – slik at vi kan opprettholde landbruk og industriarbeidsplasser i hele Norge, sier Malin.

Les også: Derfor vil TINE endre prisutjevningsordningen