
Spørsmål og svar til årets oppgave
Her finner du svar på alle spørsmål som har kommet inn til årets oppgave.
Spørsmål 1: Hvilken eplesirup får deltakerne?
Svar: 1883 Maison Routin eple sirup
Spm 2: Hvilken grønnsakskraft er tilgjengelig?
Svar: En nøytral kraft kokt med 4 store, bouquet garni, vann og hvitvin.
Spm 3: Blir det Panko tilgjengelig?
Svar: Nei
Spm 4: Kan røykespon tas med av deltakerne?
Svar: Ja, det anses som krydder. Det vil dog kunne være restriksjoner i forhold til bruk av røykeovner med tanke på brannvarslingssystem som kan slå ut. Dette vil det blir nærmere informasjon om.
Spm 5: Er det lov å ha med seg røyke pistol og røykespoon til årets konkurranse
Svar: Ja, det vil bli tillatt å ha med egen røykepistol og spon i årets konkurranse.
Spm. 6: Vi savner en bedre oversikt over tilgjengelige råvarer, er det mulig å få tak i?
Svar: Nå finner du råvarelisten i dette pdf-dokumentet, som det også er lenket til flere steder på oppgavesiden.
Spm. 7: Kan vi servere metningsgarnityret til hovedretten a-part?
Svar: Ja, men det er ikke tillatt å ta med eget service til dette. Det som er tilgjengelig må brukes, det blir likt for alle lagene.
Spm. 8: Får vi hurtigkjøl i konkuransen?
Svar: Ja, det er hurtigkjøl tilgjengelig både i semifinaler og i finalen.
Spm. 9: Er pynteblomster eller liknende til å pynte rettene lov å ta med til kokkedelen?
Svar: Nei, det er ikke tillatt å bruke medbrakte råvarer. Vi anbefaler å være kreative med det som er tilgjengelig på råvarelisten.
Spm. 10: Er det tilgang til espressomaskin i semifinalene, eller kan vi ta med ferdiglaget espresso?
Svar: Nei, dessverre. Det er meningen at lagene skal bruke presskannekaffe, eventuelt lage den noe kraftigere hvis de vil.
Spm. 11: Er det frityr tilgjengelig?
Svar: Ja, det vil være tilgjengelig i semifinaler, men kommer laget til finalen må dere ta det med selv, da dette ikke er fast utstyr i konkurransekjøkkenet på Jåttå.
Spm. 12: Er det lov å ta med ting til kaffedrikken?
Svar: Alle ingredienser til kaffedrikken må bestilles fra råvarelista, men vi åpner for at lagene kan ta med sin egen eplesirup, hvis dere ønsker en annen type enn den vi har på råvarelista.
Spm. 13: Er det baristamaskin tilgjengelig?
Svar: Nei desverre, dere må benytte presskannekaffe til kaffedrikken.
Spm. 14: Er det lov til å ta med tallerkener, dekketallerkener glass etc selv, eller må vi bruke det som er på konkurransestedet?
Svar: Det er lov å ta med dekketallerkener til pynt ved oppdekking av bordet, og egne coctailglass til aperitiff, men til servering må alle lag benytte porselen og glass som er tilgjengelig på arena. Det kommer utstyrsliste på epost til alle semifinalister.
Spm. 15: Vil det være mandelmel både med og uten skall?
Svar: Nei, vi har kun ordinært mandelmel uten skall på råvarelisten.
Spm. 16: Er det mulig å få dijonsennep på råvarelisten?
Svar: Nei dessverre, det er ikke anledning til å legge til flere ingredienser på råvarelisten.
Spm. 17: Hva mener dere når dere skriver "og et valgfritt varmt bakverk".
Svar: Et valgfritt varmt bakverk kan være en varm eplekake/ epleterte/eplepai, eller et fritert element som profiterol eller berlinerbolle. Det kan også være en financier eller frangipane. Det er viktig at det er varmt og at det er ett bakverk.
For at det skal regnes som et bakverk skal det inneholde mel eller annet stivelsesholdig bindemiddel som maizena, potetmel og/eller egg og skal være varmebehandlet.
Spm. 18: Kan man ta med eget fat til servering?
Svar: Nei, dessverre, lagene må bruke porselen og fat som er tilgjengelig på arena.
Smp. 19: Er det lov å ta med egne redskaper, som ismaskin, silikonformer, former, osv.?
Svar: Det er lov å ta med egne redskaper, men alt må merkes godt med skolens navn.
Når det gjelder ismaskin, skal det ikke være behov for det, da oppgaven spesifiserer et kaldt element som IKKE er iskrem eller sorbet. Det er hurtig-frys på kjøkkenet.
Her finner du info om utstyr til konkurransen.
Spm. 20: Vil det være tilgjengelig vaniljesukker eller stang?
Svar: Vaniljesukker/stang står ikke på råvarelista nå, men vi kan legge til vaniljesukker og gjøre det tilgjengelig på tørrvarebordet.
Spm. 21: Det står i oppgaven om den salte vaffelen med torsk at servitøren skal vise fatet med appetittvekker til smaksdommere, men det står ikke noe sted som jeg kan se at det skal serveres til dommere og til foto. Forøvrig står det at alle retter skal lages til 10 personer. Kan dette konkretiseres noe?
Svar: Salt vaffel og torsk skal anrettes på fat til deling for 6 personer som servitøren setter på bordet som delefat etter at hen har vist fatet til smaksdommere.
Det legges opp av kokkene 4 porsjoner etter amerikansk servering på liten tallerken, 3 til smaksdommere og 1 til foto.
Spm. 22: Er det mulig å få frossen torskeloin?
Svar: Nei, dessverre, torsken er fersk.
Spm. 23: Når ankommer gjestene?
Svar: Servitøren tar imot gjestene ca 11.45, første rett fra første lag serveres kl 12, deretter med 5 min. intervaller til de neste lagene.
Spm. 24: Skjer teorioppgaven og Servitør Oppgave hos servitør dommer rett etter konkurransestart?
Svar: Nei, teorioppgaven løser lagene sammen før konkurransestart kl 9. Deretter starter servitøroppgaven sammen med servitørdommer rett etter kl 9.
Spm: 25: I oppgaveteksten står det at metningsgarnityr til hovedretten må bestå av enten gryn, erter eller linser. Samtidig ser det ut til at gryn ikke er tilgjengelig på råvarelisten. Hvordan skal dette tolkes?
Svar: I råvarelisten er det hel rug og solsikkefrø tilgjengelig som kan brukes i tillegg til erter og linser.
Spm. 26: Er fristen for å sende inn oppgaven fredag 26.09 ved midnatt?
Svar: Ja, kl 23.59 den 26.9.
Spm. 27: Er det mulig å få soyasaus?
Svar: Nei dessverre. Råvarelisten er nå låst.
Spm: 28: I råvarelisten står det kun Hvetemel. Hvilken malingsgrad med mel er mulig å bruke under konkurransen?
Svar: Det vi kun være ordinært hvetemel på råvarelista, så det er vel ca 78% utmalt.
Spm. 29: Hva er klokkeslettet for servering?
Svar: Kjøreplanen ser slik ut:

Årets konkurranse
Oppgaven for årets konkurranse er endelig lansert. Klikk deg inn for å lese oppgaven.
Les mer