
Spørsmål og svar til årets oppgave
Her finner du svar på alle spørsmål som har kommet inn til årets oppgave, Et besøk på en klassisk bistro
Spm: Skal laget gjøre ostevognen klar selv eller vil de få en ferdig lagt opp ostevogn?
Svar: Det vil være et utvalg av oster fra ostebord hvor dere selv klargjør ostevogn / presentasjon fra dette.
Spm: Vil vært lag få en kombidamper/konveksjonsovn hver til disposisjon?
Svar: Det er tilgjengelig combi dampere
Spm: I svar gitt til andre vedørende meierioppgaven står det at dette skal gjennomføres av laget før de går på kjøkkenet. I informasjon om bedømming står det følgende: Meierioppgaven vil i sin helhet vektlegges i tillegg med 20 poeng, utført av servitør. Dette virker noe uklart og vi ønsker noe mer klarhet knyttet til meierioppgaven.
Svar:
Osteoppgaven: dette er oppdatert for året og vi håper dere som lærere også ønsker å ta i bruk kompendiet i undervisning. Årets meierioppgave skal løses av hele laget og vil starte 10 min før oppsatt tid på kjøkkenet. Det vil bli ti spørsmål fra kompendiet under semifinalen. (Det vil bli stilt ti nye spørsmål under finalen da den praktiske osteoppgaven i år utgår da vi har ostevogn til dessert).
Spm: Hei, vi lurte på hvilken type farger på duker og servietter som er tilgjengelig for oss servitører på tine matcup
Svar:
Servietter: Dunisoft –servett, 40x40 cm, rødrutete
Duk: Evolin duk til runde bord for 6 personer.
Lys: passende til tema og fargevalg, NB det er ikke tillatt med åpen flamme grunnet brannteknisk
Blomster: skal brukes fra et tilgjengelig utvalg på konkurransearenaen, hvor det også vil være vaser og OASIS til en evt. oppsats.
Presisering:
Servietter: Dunisoft –servett, 40x40 cm, rødrutete
Duk: Evolin duk til runde bord for 6 personer.
Lys: passende til tema og fargevalg
Blomster: skal brukes fra et tilgjengelig utvalg på konkurransearenaen, hvor det også vil være vaser og OASIS til en evt. oppsats.
Spm: Hei, vi lurer på åssen tallerkner dere har til oss :) er det helt plaine runde hvite tallerkner?
Svar: Det er rene hvite tallerkner
Spm: Hei, Jeg og mine lagkamerater hadde tenkt å lage Frukt- nøttebrød som passer til ostevognen, og alle oppskrifter vi finner inneholder alt tilgjengelig på listen, men natron er ikke tilgjengelig på denne listen. Er det lov å bruke natron, eller må vi finne en annen måte å tilberede dette på?
Svar: Natron er på fellesbordet
Spm: Er det lov til å ta meg eget salt til saltbaking?
Svar: Dette beregnes som egen råvare og er ikke tillatt.
Spm: Hei, spørsmål fra laget, i Q/A står det litt tvetydig i forhold til råvarer til apperetifen, skal man ta med råvarer selv utenfor lista eller må man følge oppsatt liste fra konkurransen?
Svar: Dette ser det som står i reglene i brosjyren: Laget tar med seg alle ingrediensene til alkoholfri aperitiff som beskrevet i oppgaven. TINE-produkt som indikert i oppgaven finnes på råvarebordet. Dersom det skal benyttes noe fra råvarelisten kan dette bestilles sammen med kokkene.
Spm: Dersom elevene velger både bakt laks og ceviche. Er det da mulig å servere cevichen a part?
Svar: Dette er det jo dere som bestemmer både meny og løsning i bruk av råvaren, ta hensyn til at det er begrenset med servise, så det beste er vel å finne en samlet serverings løsning ( og det er jo mulig 😊 )
Spm: Vi har lest på oppgaven og reglene i brosjyren som er lagt ut, og angående dekking av bord så har vi funnet ut at oppgaven og konkurranse reglene i brosjyren motsier hverandre. I oppgaven står det: duker, servietter, lys og blomster blir tildelt alle lag fra eit felles bord (det er ikkje anledning til å ha med noe til bordet selv).I brosjyren under konkurranse reglene står det: Laget tar med seg duk, pynt og dekorelementer. Vi lurer veldig på hvilken av disse som er som vi skal følge ettersom de motsier hverandre i forhold til om vi har lov til å ha med ting til bordet selv eller ikkje.
Svar: Dette beror rett og slett på en korrekturfeil. Vi stiller med duker og servietter fra DUNI . Lagene kan ta med annet utstyr til pynt ( ikke servise) , volum av dette må tilpasses innholdet i lagets tillatte antall IFCO kasser. Jfr. Tidligere svar på TINE Matcups sider
https://www.tine.no/tine-matcup/aktuelt/sporsmal-og-svar-til-arets-oppgave
Spm: Hvilket utvalg av noisy og tine iste er det som kommer til å være tilgjengelig på konkurransen?
Svar:
Sunniva® isTe Sitron UTEN sukker
Sunniva® IsTe Fersken UTEN sukker
Sunniva® IsTe Lime
Noisy® Zero Pære/sitron
Noisy® Zero Mango/Pasjon
Noisy® Eple/fersken/pære
Vann
Vann m kullsyre
Råvarelisten er oppdatert med disse nå.
Spm: Hei, vi er en gruppe som har eit par spørsmål, Vi lurte om det var muligt å endre lagnavn?
Også lurte vi på om osten må legges opp til hver enkel porsjon eller kan legges opp på eit fat for hele bordet?
Svar: Lagnavn kan endres før påmeldings fristen, men vær kjapp. Vedr ostene så skulle oppgave beskrivelsen være klar .
Oster fra en rikholdig ostevogn, presenteres og anrettes ved gjestens bord. Serveres sammen med tomatchutney, marmelade samt bakverk tørkede frukter og nøtter fra kjøkkenet. Kommunisere med gjestene, presentere retten og valgt drikke.
Spm: Vi ønsker kun å forsikre oss om at alle råvarer er like tilgjengelig også for servitør
Svar: Alle råvarer på listen vil være tilgjengelig for begge både kokk og servitør, dette er en lag konkurranse.
Spm: Jeg og lagkameraten min øver nå på menyen til cupen, men vi har utrolig lyst til å røyke en ting på foretten også lurer vi på om røykchips går som ingrediens. Spørt alle lærere på skolen og dem mener det telles som utstyr og ikke ingrediens, men tenker dere har fasiten på dette :)
Svar: Skjønner at dere ønsker en ekstra piff på retten deres, som i flere andre konkurranser tillater vi ikke å benytte røykchips denne gangen
Spm: Jobber med Tine matcup, å lurer på hvilke råvarer vi kan bruke til apertiffen. Utfra det jeg leser på så er det bare fellesbordet vi kan bruke ettersom det ikkje er spesifisert hvilke råvarer vi har, er dette rett?
Svar: Hovedingrediensen er Sunniva® Original Tropisk Laget tar med seg alle ingrediensene til alkoholfri aperitiff som beskrevet i oppgaven. TINE-produkt som indikert i oppgaven finnes på råvarebordet. Dersom det skal benyttes noe fra råvarelisten kan dette bestilles sammen med kokkene.
Spm: Vi lurer nemlig på om ostene må serveres rå, eller om vi kan fritere eller bake de på en eller annen måte før/under serveringen?
Svar: Oppgaven sier : Oster fra en rikholdig ostevogn, presenteres og anrettes ved gjestens bord. Serveres sammen med tomatchutney, marmelade samt bakverk tørkede frukter og nøtter fra kjøkkenet. Kommunisere med gjestene, presentere retten og valgt drikke.
Slik det står er det jo fra selve vognen ostene skal serveres, slik jeg ser det så er det jo kreativiteten deres som legger nivå, og selvsagt også et godt grunnlag for samarbeide av oppgaven i laget. Husk også at det med tid og gjennomføring er viktig, slik at dere er sikre på å nå målet.
Spm: På råvarelisten finnes mange urter og frukter, men få som umiddelbart passer til aperitiffen. Er det mulig å tilføre noen tropiske frukter (eksempelvis pasjonsfrukt, ananas og mango) og mynte eller sitronmelisse til råvarelisten?
Svar: I år har vi valgt dette utvalget, men husk at dere kan benytte dere av alle de oppsatte råvarene, og det som er utover felles bord må bestilles på forhånd.
Spm: Eg finn ikkje ut kor eg kan sjå spørsmål og svar som er stilt til denne oppgåve.
Svar: Det vil bli lagt inn ei svarside på TINE matcup rette over helga.
Spm: Kva kaffi skal dei bruke? Står alle ingrediensane til aperitiff på råvarelista?
Svar/pressisering: Det skal benyttes Evergood Classic, Presskannemalt (rød pose)
Det vil være presskanner plassert i baren
Spm: Vi har flere elever som ønsker å være med i Tine-cup. Tidligere har elevene kunnet velge lagledere fra bransjen, det oppfordret vi til i år også. Nå ser vi at det står at lagleder må være ansatt ved skolen. Stemmer det? I tilfelle er det synd, da vi lærere må bruke tiden vår på alle elevene, ikke bare de som ønsker å konkurrere. I tillegg har vi lærere på Jåttå ansvar for elevene våre som jobber under Norgescup og er derfor svært opptatte denne helgen. Håper at dette er en feil, slik at flest mulig elever får mulighet til å melde seg på.
Svar: Dette er en pasus som har vært de 2 siste konkurransene. Dette for å sikre at alle får samme grunnlag under trening. Dette gjelder lagleder, hva den enkelte skole benytter av ressurser utover dette er ikke noe vi styrer.
Spm: Nokon spørsmål om oppgåva 22/23
Kaffe – elevane lagar og serverer kaffe frå presskanne, kan ikkje sjå kaffe på råvarelista.
Det vil være presskanne kaffe plassert i baren
Dessert – ost. Det står at det er ei rikhaldig ostevogn. Det er vel slik at dei har bestemt kva ostar dei vil servere til dessert på førehand?
Ostene som er tilgjengelig står i råvare lista. Eneste usikkerhetsmoment er de ostene frå TINE ostebank da det er avhengig av tilgjengelighet
Hovudrett- saus skal være ein emulsjonssaus, kan den serverast a`part, eller må den være på tallerken?
Minimum på tallerken, det er sausenebb tilgjengeleg om nødvendig.
Spm: Er urter og drikke på fellesbordet?
Ja de som står i råvare listen, husk allikevel å «bestille»
Spm: Kan man benytte seg av urter og kryddergrønt/drikke til aperitiff-oppgaven?
Svar: Ja
Spm: I oppgaveheftet med ekstra informasjon på nett, står det at alle retter skal lages på oppgitt tidsramme med unntak av krafter. Hva menes med dette?
Det vil være ferdig basis fond på fellesbordet for de som ønsker å benytte dette, slik oppgaven er satt så er vel behovet for dette også liten.
Spm: Det står også at tilberedningstid er 4 timer med presentasjon av tygg/munnfull etter 3 timer, hovedrett etter 3,5 timer, og dessert etter 4 timer. Er tygg/munnfull forrett?
Svar: I år er det 3 retter Forrett, Hovedrett Dessert ( Ostevogn)
Spm: Hva går under kategorien spesialutstyr?
Det er utstyr dere mener ikke er standard som former, utstikkere etc. . Samme regler som Norgescup der medbrakt utstyr IKKE skal overskride 4 stk Isko kasser (grønne Bama kasser) som skal kunne stables oppå hverandre.
Spm: Det står i oppgaven at man kan velge valgfri drikke fra Tines sortiment. Er dette hele sortimentet eller bare drikken under kategorien «drikke»?
De som står råvarelisten
Spm: Det er veldig få råvarer på fellesbordet i år. I råvarelisten er det veldig mange råvarer som står under dette er til forrett, dette er til bakeverk. Betyr det da at man ikke kan bruke egg til forrett f.eks fordi egg står kun under hovedrett?
Dere kan bruke av hele råvarelisten, viktig at dere bestiller det dere trenger til alle rettene.
Hvis dette stemmer, er det vi lurer på, hva skal brukes i appertiffen? Det er ikke noen ting på fellesbordet utenom litt sukker og krydder. Det er ingen syre, ikke noe annen veske vi kan bruke.
Alle råvarer på listen vil være tilgjengelig for begge både kokk og servitør, dette er en lag konkurranse.
Spm: Så lurte vi på om vi kan ha med røykespoon selv.
Svar: Nei ( jfr. Tidligere svar )
Spm: Finnes det noe mer informasjon om meierioppgaven til servitøren?
Ikke annet enn at de får spørsmål fra meierikompendiet. I år vil dette være en lagoppgave hvor både servitør og kokk svarer på spørsmålene sammen, før de begynner på kjøkkenet. Meierikompendiet blir sendt ut til alle sammen når vi kunngjør lagene som går videre til semifinalen.
Spm: I oppgaven står det en vel fylt ostevogn, skal elevene bruke alle ostene på listen eller skal de plukke ut noen selv?
Det er de ostene som står på råvarelisten og den enkelte setter selv innhold.
Spm: Kan man bruke ostene til forretten eller hovedretten?
Råvarene kan benyttes all over, men husk å bestille det dere trenger.