
Spørsmål og svar til årets oppgave
Her finner du svar på alle spørsmål som har kommet inn til årets oppgave, En smak av Italia!
Spm 1: Til pastaen i forretten ser jeg ikke noe Semolina (durum) mel på råvarelisten, er det meningen?
Svar: Vi setter det på råvarelisten
Spm 2: Er det ingen hvitvin tilgjengelig for risottoen?
Svar: Vi setter det på råvarelisten
Spm 3: Det står at det skal serveres kyllingbryst med vingeben i hovedretten. Ser det er omtalt hel kylling i entall i oppgaven, men regner med man kan bestille flere?
Svar: Ja, så mange dere trenger ift porsjonsberegning
Spm 4: I kriteriene til utvelgelsen til semifinale står det at lårene skal brukes til forretten og skinnstekt kyllingbryst med vingeben til hovedretten. Er det da innafor at ikke alle gjestene får vinge?
Svar: Ja, det er innafor, da porsjon går på vekt.
Spm 5: Si at man trenger 3 hele 1-1,4kg kyllinger til å få nok kjøtt av bryst til 10 pers, men 6 lår er jo fort for meget til forretten?
Svar: De skal jo bare benytte lårkjøttet til forretten, restene kan brukes til å koke kraft.
Spm 6: Cannoli lages tradisjonelt med Marsala, og det er nettopp alkoholen i dette bakverket som er hovedgrunnen til at cannoliene har sin spesielle boblete og sprø utside. Fordi alkohol forhindrer glutenstruktur og fordamper raskere enn vann. Men det kommer ikke til å være tilgjengelig noen form for alkoholholdig råvare?
Svar: Vi vurderer å ta med Marsala på råvarelisten, men vi ber om et "Cannoli-inspirert" bakverk, så det MÅ ikke være en tradisjonell Cannolioppskrift. Vi har besluttet å ikke legge til Marsala på råvarelisten.
Spm 7: Cannoli skal også friteres, kommer det til å være frityrer på stasjonene? Eller må dette medbringes?
Svar oppdatert: Det vil være en frityrkoker tilgjengelig til hvert lag. Frityrkokeren har str 13 x 25 cm ca.
Spm 8: I desserten: «holder» det å kun bruke ett av de obligatoriske produktene? Eller er det meningen at man skal velge mellom kremgo eller creme fraiche, og de andre er obligatoriske?
Svar: TINE® Meierismør og Norsk Chevre Naturell Haukeli er obligatorisk, i tillegg til at de må benytte minst ett av disse produktene for å lage chevrekremen: TINE® Kremfløte, TINE Kremgo® Naturell, TINE® Crème Fraîche Original. Vi skal tydeliggjøre det i teksten
Spm 9: Til aperitiffen står det «TINE-produkter som Noizy pære/sitron og Isklar sitron»; er disse obligatoriske? Eller er det bare forslag og alle TINE-produktene er innafor å bruke?
Svar: Vi skal tydeliggjøre teksten, slik at det blir obligatorisk å benytte minst ett av disse produktene.
Spm 10: Er det lov å flambere i den russiske serveringen?
Svar: Nei i år ber vi om transjering til den russiske serveringen.
Spm 11: Skal servitørene også plate til dommerne?
Svar: Ja
Spm 12: Kan egen kaffe medbringes? Står ingen på råvarelisten.
Svar: Vi setter presskannekaffe på råvarelista
Spm 12: Glass til aperitiff og kaffedrikk, er det noe som kan medbringes?
Svar: Ja, det kan medbringes
Spm 13: Konkurransereglene funnet her: https://www.tine.no/tine-matcup/aktuelt/informasjon-tine-matcup burde oppdateres for å favne årets oppgave? Det står for eksempel at det skal næringsberegnes i reglene.
Svar: Beklager, dette er en glipp, vi skal oppdatere reglene til porsjonsberegning.
Spm 14: Hva menes med cannoli inspirert? Er det bare formen, eller er det ein spessiell deig som må brukes? Jeg lurer på hvor grensa går og hvor tradisjonell den må ver.
Svar: Desserten bør være rørformet, sprøtt og fylt med chevrekrem. En cannolo (flertall cannoli) er et siciliansk bakverk. Ordet stammer fra latin canna, som betyr lite rør.
Spm 15: Hei! Skal melde meg på Tine Matcup nå iår som servitør men lurte på hvilke regler dere har for piercinger og tattoveringer.
Svar: Tatoveringer er akseptert, men ofte fornuftig å benytte lang armet skjorte for å skåne gjesten og ikke over eksponere om det er en stor tatovering. Piercings er også akseptert, men kan om mulig tas ut for anledningen- ikke et krav. På et generelt grunnlag kan man si på samme vilkår som på skole og undervisning.
Spm 16: Vi har et par elever fra Vg2 Matproduksjon som kunne tenkt seg å delta i Tine matcup sammen med noen Vg2 kokk- og servitør elever. Håper dette er mulig?
Svar: De går samme utdanningsprogram, JA
Spm 17: Jeg har et spørsmål til årets oppgave. I fjor kunne man ikke ha flere garnityrer enn de som stod i oppgaven, men det står ikke tydelig i oppgaven nå. Er det samme regler i år, eller er det mulig å legge til ekstra elementer?
Svar: Dere kan legge til flere garnityrer om dere ønsker, men garnityren må best av råvarer fra råvarelisten, det er ikke mulig å ta med seg egne varer.
Spm 18: Hvilken sort og merke risottoris vil de få?
Svar: Det er denne ristottoen som vil være tilgjengelig under konkurransen: Gallo dal 1856, Risotto Arborio. Se bilde.
Spm 19: Har fyllet i pastaputene blitt byttet fra Østavind til Kvitlin?
Svar: Ja, vi har dessverre leveringsutfordringer på Østavind og de er forventet å vare frem til uke 48. For å sikre at alle deltakere har tilgang på råvarene, har vi sett oss nødt til å bytte Østavind til Kvitlin som obligatorisk produkt i forretten.
Spm 20: Er ikke tilgjengelig dijonsennep eller annen sennep til dressing?
Svar: Det blir satt inn Dijon sennep
Spm 21: Vi vurderer å lage kompott og lurer i den forbindelse på om det kommer f.eks potetmel eller maizena på råvarelista?
Svar: Det blir lagt til både maizena og potetmel på råvarelisten
Spm 22: I aperitif oppgaven står det "Lag en klassisk sitrus-spritz (à la Limoncello Spritz) med bruk av enten Noizy pære/sitron og Isklar sitron."
Mens i reglene står det "Servitør skal lage en aperitiff der Sunniva® IsTe fersken er hovedråvare og består av minst 60% av glasset."
Hva er det som gjelder??
Svar: Takk for beskjed, her er det dessverre tekst som står igjen fra i fjor. Det er teksten i oppgaven som gjelder og vi oppdaterer reglene straks!
Spm 23: Hei. Lurer på om det går ann å være 2 kokker fra en skole og en servitør fra en annenskole på tinecupen?
Svar: Det er mulig å stille med et lag med deltakere fra ulike skoler. Skolenavnet som blir benyttet vil være den skolen det er flest elever fra.
Spm 24: Hei vi lurte på om det var mulig og få glukose eller sirup vi har funnet en cannoli insperert kjeks som inneholder lys sirup eller glukose og meierismør.
Svar: Vi legger til lys sirup
Spm 25: Ser ut fra oppgaven at det skal brukes kraft, men det står ikke på råvarelisten, eller kyllingskrog til å koke kraft. Hva skal vi da bruke?
Svar: Det skal kokes kraft på skroget og avskjærer fra de kyllingene som blir utlevert.
Oppfølgingsspm 25: Hvis kyllingen skal trancheres og at vingene skal sitte på blir så det vel vanlig å la brystbeinet være med i steikingen. Lårene skal confiteres. Blir lite igjen å koke kraft på da og hva er størrelsen?
Svar: En må i denne oppgaven skjære brystfilet med skinn og vingebein, fra skroget. 2 skrog vil gi tilstrekkelig mengde kraft for å løse oppgaven. Størrelsen på kyllingen er 11-1400 gr.
Spm 26: Hei, Eg lurer på om det er sikori planten eller blomste me får?
Svar: Det er sikorisalat som vil være tilgjengelig.
Spm 27: Fått henvendelse i dag om vi kan legge til korianderfrø og cayennepepper på råvarelisten. Er dette noe som kan ordnes?
Svar: Vi legger dette til på råvarelisten.
Spm 28: Kan vi sette inn eple?
Svar: Vi setter inn eple.
Spm 29: Jeg ser at det står at alt av matlaging skal lages innafor tidsrammen bortsett fra krafter, betyr det at vi kan partere kylling og lage kraft før tidsrammen? Eller gjelder det bare kraft? I så fall hvordan skal vi lage kraft uten å ha partert kyllingen?
Svar: All matlaging skal lages innenfor tidsrammen.
Spm 30: er det ferdig skrellet pistasjnøtter eller er det med skal?
Svar: Pistasjnøttene er rensede og usaltede.
Spm 31: Det står noen plasser at vi skal bruke kvitlin i pastaputene, men andre plasser at det er østavind vi skal bruke. Hvilken av de to ostene er det som er den "ekte" osten?
Svar: Vi har måttet endret obligatoriskprodukt i pastaputene til Kvitlin.
Spm 32: I påmeldings delen av "Tinematcup" nettsiden deres så står det først følgende "NB! Når nenyoppgaven sendes inn må den være anonymisert og skal ikke inneholde verken navn på deltakere eller skole." lmen rett på linjen rett under så står det følgende "I e-post når menyoppgaven sendes inn, legg med kontoaktinformasjon til deltakere og lagledere, samt navn på skolen og lagnavn." Hva mener dere egentlig her?
Svar: Det er riktig at menyoppgaven skal være anonymisert, det er for at ikke juryen skal vite hvem som har skrevet oppgaven. MEN, vi som ikke sitter i juryen trenger å ha kontaktinformasjonen deres, så da fyller dere ut et word dokument med fult navn og kontaktinformasjon på alle deltakere og lagleder + navn på skolen. Det blir da to vedlegg i e-posten dere sender oss, vedlegg 1: Menyoppgave, vedlegg 2: kontaktinformasjon.
Spm 33: Jeg ser at det ikke står smult på råvarelisten, noe vi trenger for cannoli, kan det legges til på råvarelisten?
Svar: vi legger til smult på råvarelisten.
Spm 34: Hei vi lurer på hvilke klase tomat vi får under konkuransen?
Svar: Det er ikke definert en spesiell type klasetomater
Spm 35: Er det vakuummaskin tilgjengelig på Tine eller må man ha med selv?
Svar: TINE har vakuummaskin tilgjengelig, men laget tar med egne poser.
Spm 36: Jeg ser det står pastaputer på forretten. Må hver person serveres med flere pastaputer, eller kan man servere en enkelt pastapute?
Svar: Det er opp til laget å bestemme antall pastaputer de vil servere i sin forrett.
Spm 37: Vi skal ha sjokoladesirup til Kaffe Amore. Kan den lages på forhånd og medbringes, eller må den lages under konkurransen?
Svar: Ja, dere kan ha lage sjokoladesirup til Kaffe Amore på forhånd og ta med til konkurransen.
Spm 38: Vi ønsker å forhøre oss om det er mulig å gjøre noen endringer på oppgaven vi har sendt inn. På grunn av en del forvirring, hvor noen har trukket seg, er vi ikke helt tilfredse med menyen vår. Vi ønsker derfor å endre noen mindre elementer, som sauser og lignende, men ingenting av stor betydning. Endringene vil være justeringer som kan hjelpe oss å nå best mulig resultat. Vi er derfor interessert i å vite i hvilken grad det er rom for fleksibilitet i reglene, ettersom vi har hatt betydelig utvikling underveis i arbeidet.
Svar: Menyen kan ikke endres, bare råvaremengden og annet fra råvarelisten.
Spm 39: Hvor mange liter er presskanna hvor mange liter holder den
Svar: Pressekannen er på 1L
Spm 40: I forhold til kaffe så har laget vært litt forvirret i forhold til bestillingslisten hvor det står filterkaffe. Det har vært kommunisert at det vil være presskanner tilgjengelig til kaffe, men i råvarelisten står det filterkaffe. Derfor er det skrevet nei i listen på dette punktet. Men laget ønsker selvfølgelig kaffe til sin kaffe amore. Vil det være presskannekaffe tilgjengelig eller kun kaffetrakter?
Svar: Det vil være presskannekaffe og presskanner tilgjengelig til hvert lag. Alle lag vil få utdelt presskannekaffe.
Spm 41: I servitøroppgaven står det at elevene skal smake på 5 oster fra tine sortimanentet i en blindsmaking. Kan dere spesifisere litt mer hvilket oster dette skal kan kunne være? Ikke veldig fornøyde om vi må kjøpe inn alle oster fra tine sortimentet, for at elevene skal kunne smake seg frem til alle
Svar: I servitøroppgaven skal servitøren smake på 5 og gjenkjenne 3 av disse:
Selbu Blå Original
Dovre Norsk Camembert
Norsk Chevre Haukeli Naturell
Kvitlin
Norsk Alpeost
I tillegg til en vellagret ost - Det handler ikke om å gjenkjenne navnet, men at den er godt lagret.
Spm 42: Er det bare kjeler av stål som skal brukes under konkurransen? Hva mener dere med «De buyer», evt hvilken/et panne er det av merket? Hvilken merke av kjøkkenmaskin får hvert av lagene?
Svar: Ja det er stålkjeler i utstyrslisten. En De Buyer er en stekepanne med høye kanter.
Jeg vet dessverre ikke hvilket merke kjøkkenmaskin hvert av lagene får, da vi låner inn noen av dem til konkurransen.
Spm 43: Er det lov til å ta med en medbrakt sirup som følger til kaffe amore
Svar: Ja det er lov å ta med medbrakt sirup til kaffedrikken.
Spm 44: Er det pastamaskin tilgjengelig til hvert lag.
Svar: Det er ikke pastamaskiner i utstyrslisten, så dette må lagene selv ta med.
Spm 45:
Hvor stort er servicebordet (størrelse)?
Har dere presskanner evt hvilken størrelse?
Hvilke duker skal brukes på bordet tøy eller papir?
Har dere kopper eller glass til kaffen?
Svar:
Servicebordet er 120 cm langt.
Presskanner til hvert lag er på 1l
Vi har hvite Evolinduker fra Duni 240cm
Det finnes kopper og ulike typer glass på arena, som kan benyttes til kaffedrikken.
Spm 46: Servitøren har 6 gjester. 1 servitørdommer og 1 utstilling. Er det servitøren som serverer mat til kokkedommerne?
Svar: Kokkedommerne serveres av andre, så det trenger ikke servitøren på laget å tenke på
Spm 47: I min servitørkarriere har det alltid vært viktig at ALLE gjester får prikk like tallerkener. I denne oppgaven skal servitøren transjere kyllingbryst. Det er ikke nok vinger på 2 kyllinger til 8 gjester. Hva gjør vi?
Svar: I oppgaven står det at kyllingen skal stekes med skinn og vinger. Fordel vekt likt på antall gjester, så fokuser på porsjonsvekt, ikke om tallerkenen ser helt lik ut.
Spm 48: Er det mulig å lage egne drikker/mocktails til forrett og hovedrett på TINE MatCup?
Svar: Drikke til forrett og hovedrett må det brukes drikker fra TINE sitt sortiment, drikken det kan velges mellom står i råvarelisten.
Spm 49: Er det tilgang til Iskrem-maskin? Og er det lov til å lage hovedrettdrikken hjemme?
Svar: Det er tilgang til frys og blastchiller, ikke iskremmaskin. Nei drikke til hovedrett må velges på konkurransearenaen og vil bli informert nærmere om til de som går til semifinalen.
Spm 50: Kan det medbringes en trykkoker?
Svar: Dere kan ha med trykkoker i form av egen kjele, ja.